Pentru ca a venit vremea mai frumoasa si mai calda multi dintre noi ne cam lasam pacaliti de soarele cu dinti si nu prea avem grija cum ne imbracam si deci in consecinta racim.
Haideti sa vedem cum putem cu ajutorul alimentelor sa ne ajutam sistemul imunitar astfel incat sa ne ajute si el pe noi :D.
Bea ceai – Cam toti stim ca atunci cand esti racit o cana de ceai cald te ajuta in lupta ta cu raceala. Ceaiul verde furnizeaza organismului tau polifenoli si flavonoizi (antioxidanti) ce ajuta la reperarea radicalilor liberi si ii neutralizeaza. Daca alegi sa pui si o lingurita de miere si putina lamaie in ceai obtii o bautura gustoasa si sanatoasa.
Bea ceai de soc sau socata 🙂. Socul este foarte bogat in antioxidanti ceea ce inseamna ca este bun pentru a combate inflamatia din organism aparuta in urma racelii. La fel este si ghimbirul din care poti face un ceai picant. Dar il poti imbunatati cu putina scortisoara, miere si lamaie. Nu apela la suplimente sau la praful de ghimbir care se gaseste in comert.
Tine minte: Antioxidantii functioneaza la nivel optim atunci cand ii obtinem direct din fructe si legume proaspete.
Ce mai recomand sa mananci si sa le incluzi in cadrul alimentatiei tale zilnice:
- Alimentele verzi:
- spanac – Este considerat pe buna dreptate un superaliment, datorita compozitiei bogate in substante nutritive. Folatii ajuta la regenerarea celulara si refacerea ADN-ului. Fibrele, antioxidantii si vitamina C sunt inamicii racelilor.
- Brocolli – Vitaminele A si C, plus glutationul, un antioxidant important, transforma broccoli intr-o solutie la indemana pentru stimularea imunitatii. Include-l pe lista ta de cumparaturi, si pentru ca este o garnitura buna la preparatele din carne, contrabalansand continutul de grasime al acestora.
- Cartofi dulci si morcovi – Si cartofii dulci se pot mandri cu cantitati importante de beta-caroten. Organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, cu actiune eficienta impotriva radicalilor liberi. Acest lucru ajuta la sustinerea sistemului imunitar si incetineste procesul de imbatranire.
- Ciuperci – Acestea contin seleniu mineral, plus riboflavina si niacina, doua vitamine din clasa B cu multiple beneficii. Riboflavina si niacina joaca un rol important pentru sanatatea organismului.
- Iaurt – alege iaurturi cu probiotice, bacterii benefice organismului nostru, cunoscute pentru capacitatea de a usura severitatea racelilor. Pe langa probioticele naturale din lactatele fermentate, bacterii bune pentru imunitatea si sanatatea sistemului tau digestiv se regasesc si in muraturi. Atentie insa la continutul de sare!
- Fructele de padure – Culoarea inchisa a acestor superfructe ne ofera garantia existentei unei serii de nutrienti numiti antociani in compozitia acestora. Din nou intra in scena antioxidantii, care reprezinta o parte esentiala a unui stil de viata sanatos. Savureaza fructele de padure in smoothie cu iaurt sau amestecate cu cereale integrale la micul dejun