Creierul nostru nu doar interpreteaza lumea, el o creeaza. Sportul il ajuta sa se mentina in forma.
Nu exista un manual cu instructiuni pentru creier, dar cu toate acestea si el are nevoie de hrana, reparatii si administrare corespunzatoare. In zilele noastre exista o adevarata moda a alimentelor bune pentru creier, moda care ii face pe oameni sa caute anumite vitamine si enzime, dar hrana potrivita pentru creier este atat mentala si fizica. Mania, teama, stresul si depresia sunt toxice pentru creier. Exista o teorie noua conform careia exista un nou tip de conectare intre minte si creier si nu partea fizica este cea care are o importanta cruciala. Importante sunt hotararea, intentia, rabdarea speranta si sarguinta persoanei in cauza.
Prima regula de care trebuie sa tii seama este ca intotdeauna creierul tau iti asculta gandurile. Asteptarile scazute inseamna rezultate scazute. Pe masura ce creierul tau iti asculta gandurile acesta invata. Daca il inveti despre limitari creierul va deveni limitat. Tu nu vei sti ce poate face creierul tau pana cand nu ii vei testa limitele si nu vei incerca sa le depasesti.
Succesul tau in viata depinde de creierul tau pentru simplul motiv ca intreaga experienta ajunge la tine prin intermediul creierului.
Creierul tau evolueaza, la fel ca si tine
Deoarece alegerile pe care le faci creeaza noi cai neuronale si sinapse impreuna cu celulele cerebrale, tu treci printr-o noua evolutie bazata pe alegerea personala. Propulsata de ceea ce iti doresti de la viata dezvoltarea ta personala actioneaza prin remodelarea creierului. Daca TU alegi sa cresti si sa te dezvolti iti definesti practic propria evolutie.
Unul din lucrurile cele mai simple pe care le poti face pentru a-ti ajuta creierul este practicarea sportului si a activitatilor sportive.
La ce te ajuta acest lucru?
- Te vei simti mai bine – aici vorbim despre un proces chimic care se produce la nivelul creierului tau. Asta pentru ca sportul ajuta la producerea de serotoninca si noradrenalina, eliberand in organismul tau si endorfina, un neurohormon comparat de catre specialisti cu morfina si efectele acesteia., ceea ce inseamna ca creierul tau va elibera mai multe substante asociate cu placerea. Atunci cand faci sport, dopamina, un neurotransmitator puternic asociat cu sentimentul de dragoste si cu cel pe care il ai atunci cand castigi un mare premiu la loto, este eliberat in acelasi mod. Datorita acestui neurotransmitator se formeaza si dependenta unora fata de sport sau alte activitati care produc placere.
- Iti oxigeneaza creierul – Sportul stimuleaza formarea vaselor noi de sange in organism, ceea ce face ca mai mult oxigen proaspat sa ajunga la creier. Astfel, vederea, dar si capacitatile tale motorii vor fi mult imbunatatite, datorita modului in care creierul reactioneaza in urma acestui proces. Vei fi mai atent deoarece atentia este o functie dependenta de zona prefrontala a cortexului si poate fi imbunatatita de numai o ora de exercitii fizice.
- Iti ajuta creierul sa creasca – Daca o carte buna te ajuta sa evoluezi, sportul iti ajuta creierul sa creasca din punct de vedere organic. Creierul este format din doua componente, neuroni si celulele gliale, in traducere mai simpla caii de cursa ai creierului si celulele de sustinere. Atunci cand faci sport, cortexul se ingroasa, si asta datorita nasterii noilor celule gliale. Mai departe, acest lucru se traduce intr-o performanta mai buna a creierului, care se dezvolta ca un muschi.
- Creierul isi dezvolta mai multe sinapse – Sinapsele reprezinta punctele de conexiune prin care neuronii comunica intre ei. Aceste sinapse ajuta mai departe la o capacitate mai mare de invatare.
- Sportul iti imbunatateste memoria – Hipocampul este o parte importanta a creierului pentru memorie. Aceasta parte a creierului este una dintre cele in care celulele noi se formeaza abia atunci cand organismul ajunge la maturitate, intr-un proces care se numeste neurogeneza. Atunci cand exista activitate fizica, procesul de neurogeneza este accelerat si astfel memoria este cu mult imbunatatita.