Avem nevoie de grăsimi?

Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a depozita energia. Organismul depoziteaza energia in forma grasimilor (lipide) si a glicogenului. Daca glicogenul poate fi stocat in cantitati limitate, depozitele de grasimi pot varia drastic de la persoana la persoana. De regula, procentul minim de grasimi de care corpul are nevoie pentru a functiona normal este de 3% pentru barbati si 12-17%, pentru femei.

Grasimile se gasesc in organism sub mai multe forme: trigliceridele, acizii grasi liberi, fosfolipidele si steroizii.

Grasimea alimentara este procesata partial in intestin cu ajutorul unor enzime si apoi absorbita prin mucoasa intestinului subtire.

Depozitele adipoase pot fi alimentate si prin alte surse decat din alimentatie – un exces de carbohidrati si proteine poate fi convertit in grasime si depozitat.

Unitatea de baza a grasimilor este acidul gras care este folosit la producerea de energie. Acizii grasi se gasesc in doua forme: saturati si nesaturati. Un consum mare de acizi grasi saturati poate fi un factor de risc pentru sanatate. Ei se gasesc in cantitati mari in carne de porc sau de vita, unt si in anumite uleiuri (de cocos, de palmier).

In general un exces de grasimi in alimentatie poate duce la obezitate, crester in greutate, hipertensiune arteriala, boli cardiace.

In alimentatia noastra trebuie sa avem un aport de grasimi. Rolul acestor grasimi este:

  • grasimile sunt cele care dau gustul, textura si aspectul apetisant al mancarurilor. Incluse in regimul alimentar, ele dau savoare si contribuie la instalarea unei stari de spirit pozitive si combat depresia
  • sunt sursa primara de energie atat pentru organism in repaos dar si in timpul efortului de intensitate redusa sau moderata
  • vitaminele A,D, E si K sunt solubile doar in grasimi, ceea ce inseamna ca pot fi absorbite la nivelul intestinului doar in prezenta unei alimentatii ce contine si grasimi.
  • sustin si protejeaza organele vitale, de aceea un procent minim de grasime este necesar sa existe in cadrul oricarui organism
  • caldura corpului este pastrata si datorita existentei stratului de grasime subcutanata
  • grasimile sunt determinante pentru sanatatea celulelor, intrucat sunt o componenta esentiala a membranei celulare. Daca celula nu ar fi definita prin membrana, nu ar mai avea cum sa functioneze. Grasimile sunt componenta structurala si pentru membrana celulara a celulelor creierului, dar sunt si o parte importanta a mielinei, acea teaca ce infasoara orice fibra nervoasa, permitandu-i sa transmita mesaje electrice ce fac posibila executarea tuturor sarcinilor obisnuite pentru un organism in viata
  •  compusii grasi intra in structura majoritatii substantelor importante pentru corp, incluzand hormonii care regleaza multe dintre functiile biologice. Astfel, grasimile regleaza producerea de hormoni sexuali. Acesta e motivul pentru care corpul femeilor are un continut mai ridicat de grasimi esentiale (12-17%). Aceste grasimi includ lipidele specifice sexului feminin, care se gasesc concentrate in zona sanilor, pelvisului, pe solduri si coapse, si despre care se crede ca sunt critice pentru functia reproductiva

Atunci cand mananci o salata prin adaugarea de grasimi sanatoase poti ajunge sa iti indeplinesti necesarul caloric. Alimentele au continut diferit de grasimi de ex: telemeaua care poate varia de la 14% pana la 50%, smantana care variaza intre 15-20%, untul care poate ajunge la 82% si uleiurile care pot ajunge la peste 99%.

Daca nu folosim necesarul de grasimi in alimentatie acest lucru poate duce la o carenta de acizi grasi esentiali sau de vitamine liposolubile respectiv A, D, E, K.

Colesterolul ajunge in sange prin consum alimentar sau prin sinteza hepatica. Moleculele de colesterol rau LDL formeaza placile de aterom care stau la baza unor boli cardiovasculare. Colesterolul bun HDL transporta colesterolul din artere astfel incat sa fie eliminat de organism. Din aceasta cauza relatia LDL cu riscul aparitiei bolilor este direct proportionala si a HDL cu riscul aparitiei bolilor este inversproportionala, respectiv pe masura ce valoarea LDL creste creste si riscul aparitiei bolilor asociate si pe masura ce HDL creste scade riscul aparitiei bolilor.

Care este cantitatea de grasimi pe care trebuie sa o consumam zilnic?

Ca si in celelalte cazuri (carbohidrati, proteine) cantitatea depinde de mai multi factori – varsta, nivel de activitate fizica, profesie, sport practicat si de aceea nu este o valoarea universal valabila fiecarei persoane.

Regimul alimentar trebuie sa contina pana la maxim 35% lipide din totalul caloric. Dintre acestea mai mult de 50% spre 70% vor fi de origine animala (unt, smantana, lapte, branza, carne, creier, ficat) si restul pana la 100% vor fi de origine vegetala (alune, nuci, migdale, seminte, masline, avocado). Daca ne raportam la greutate corporala atunci se recomanda un consum de 1,5 g /kgcorp/zi.

Grasimea de origine animala se asimileaza mai bine si este transformata mai usor in grasime specifica organismului uman.

In concluzie avem nevoie de grasimi zilnic si avem nevoie si atunci cand vrem sa slabim.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*