Bauturile energizante iti epuizeaza organismul si mascheaza oboseala

Biodisponibilitatea factorilor nutritivi – Importanta alimentatiei echilibrate
noiembrie 9, 2018
Febra musculara si ce sa faci sa scapi de ea in mod sanatos
noiembrie 16, 2018

Human eye with clock - Time concept

Deoarece traim in epoca vitezei in care toti incercam sa realizam cat mai multe lucruri, ne odihnim prea putin, si astfel ajungem sa ne simtim obositi si sa simtim ca nu mai putem face fata ritmului alert pe care ni-l impunem.

Daca:

  • lucrezi si ai de predat o lucrare pana a doua zi
  • esti student si stai sa inveti cu o noapte inaintea examenului,
  • te antrenezi intens si vrei sa rezisti cat mai mult
  • vrei sa fii fresh in club atunci cand te duci cu colegii si vrei sa stai toata noaptea,

de obicei apelezi la un stimulent care sa te ajute sa faci fata acestui ritm. Si atunci alegi sa consumi alimente sau bauturi ce au la baza cafeina, fie ca este ciocolata, sticla de cola, cafeaua sau bauturile energizante.

Bauturile energizante reprezinta o inventie mai noua recomandata de producatorii acestora care diversifica sortimentele.

Fiecare bautura energizanta are propria reteta, dar in general, aproape toate au in componenta taurina, cafeina si zahar.

Unele bauturi energizante au in compozitie si guarana, adesea prezentata ca o planta care stimuleaza energia. Aceasta este de fapt o sursa naturala de cofeina. De asemenea, pot sa contina vitamine, minerale si alte plante, dar in cantitati atat de mici incat efectul lor nu este resimtit.

Pentru ca multa lume agreeaza in ultimul timp aceasta bautura citeste mai jos cateva dintre efectele acestei bauturi asupra organismului si apoi decide daca mai vrei sa o consumi.

  1. Cafeina –este un alcaloid din grupa purinelor, care se se gaseste in cafea, ceai, mate, guarana si cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulanti naturali folositi de om. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Cafein%C4%83) daca este consumata in cantitati moderate -1-2 cani de cafea neagra pe zi, cafeina are efecte benefice asupra organismului stimuland arderea grasimilor si transformarea lor in energie, dar cafeina forteaza organismul sa produca energie chiar si cand organismul nu are resurse suficiente ceea ce duce la oboseala muschilor si a sistemului nervos. Nu trebuie sa uitam ca inima este un muschi iar un consum ridicat de cafeina poate duce la anxietate sau palpitatii, aritmii, atacuri de panica si hipertensiune. De asemenea stiti ca se spune faptul ca aceasta deshidrateaza, iar daca o iei in combinatie cu zaharul atunci gradul de deshidratare este si mai ridicat. Efectul cafeinei este temporar si cand acesta trece te simti practic si mai obosit.
  2. Zaharul – Cele mai multe dintre bauturile energizante contin cantitati mari de zahar. Consumul unei cantitati mari de zahar creste si nivelul glucozei in sange, ceea ce va duce la producerea unei cantitati mai mari de insulina, care la randul ei va contibui la o scadere brusca a nivelului de zahar in sange. Practic, efectul de energie este de scurta durata si poti intra intr-un cerc vicios in care simti nevoia de a mai consuma un energiznat in scurt timp dupa primul.
  3. Taurina – este un aminoacid produs de organism in special in muschi, creier, inima si sange. O persoana care cantareste 70 kg are in mod natural aproximativ 70 g de taurina distribuita in tot corpul, adica de 70 de ori mai multa taurina decat o cutie de bautura energizanta, care contine 1000 mg (https://ro.wikipedia.org/wiki/Taurin%C4%83 ). Dar taurina din bauturile energizante este o substanta sintetica produse de companiile farmaceutice si nu este obtinuta din produse animale. Atunci cand cumparati o bautura energizanta cu taurina credeti ca de fapt aceasta este la fel ca si cofeina si va ofera energie. De fapt nu este asa si taurina adaugata are rolul de a contracara efectele cofeinei. Taurina in organism are rolul de a proteja inima de supra solicitare, de a regla temperatura corpului, de a reduce stresul si de a detoxifia organismul.

In concluzie:

Este o greseala sa consumam bauturi energizante atunci cand suntem obositi pentru ca acestea nu actioneaza printr-o minune pentru a scapa organismul de stres, ci de fapt mascheaza oboseala.

Ficatul si inima au cel mai mult de suferit. Taurina, cofeina si zaharul din bauturile energizante pot influenta ritmul cardiac, tensiunea arteriala si chiar starea de spirit. Bauturile energizante epuizeaza organismul. Bauturile energizante afecteaza organismul si la nivelul sistemului nervos, deoarece persoanele care fac exces de acestea prezinta un risc crescut de a deveni depresivi.

In niciun caz, bauturile energizante nu trebuie asociate cu alcoolul si nici cu alte excitante nervoase, precum cofeina sau tutunul. Stimulantii puternici continuti de bauturile energizante pot induce un stres suplimentar asupra organismului, in timp ce iti creaza senzatia de energie. Pe de alta parte si alcoolul este un stimulant, dar care se transforma rapid intr-un relaxant pentru sistemul nervos. Combinatia dintre cele doua e periculoasa pentru ca energizantul minimizeaza efectul primar al alcoolului si te poate face sa crezi ca esti suficient de “treaz” incat sa mai bei vreo 2-3 pahare.

Consumul ocazional, in cantitati moderate, de bauturi energizante nu reprezinta neaparat un risc pentru o persoana sanatoasa, dar chiar si asa trebuie sa fii atent si sa citesti ce scrie pe cutie inainte sa o dai peste cap. Cantitatile de cofeina, taurina, zahar si alte substante variaza de la o bautura la alta.

In locul unei cutii cu energizant cauta cauzele starii de oboseala si lipsei de energie de care vrei sa scapi. Poate ca un somn bun, o dieta sanatoasa, mai putine ore de munca si mai multa relaxare vor avea un efect mai bun si pe o perioada mai lunga decat bauturile energizante.