O pofta este dorinta puternica pentru un ingredient sau o mancare anume. Uneori, aceasta dorinta e de necontrolat si atunci nu te opresti pana cand nu o satisfaci, chiar daca mustrarile de constiinta isi vor face imediat simtita prezenta.
Poftele sunt o mare problema pentru adeptii unui stil sanatos de viata sau pentru cei ce tin o dieta.
Pofta este, de cele mai multe ori, de natura emotionala si poate sa apara la foarte scurt timp dupa ce ai mancat, iar printre emotiile care o cauzeaza se numara stresul, plictiseala, supararea, anxietatea etc. Insa pofta poate fi cauzata si de lipsa unor substante din organism.
Foamea e de natura fizica, apare la cateva ore dupa masa, este insotita uneori de mici migrene, de senzatii de moleseala, iar poftele ce o insotesc sunt multiple, nu se concentreaza doar pe un anumit produs. Asa ca atunci cand poftesti la un hamburger sau la o felie de pizza plina de mozzarella care se intinde, intreaba-te mai intai daca ai manca un mar in locul lor. Daca raspunsul e „Da“, inseamna ca ti-e foame cu adevarat. In caz contrar, ar fi mai bine daca te-ai abtine.
In mod normal, poftele dureaza intre 8 si 14 minute, iar daca treci de aceasta perioada, nu vei mai simti acea dorinta
Unii oameni poftesc la dulce, altii la sarat sau la o cola. Dar ce inseamna fiecare pofta in parte?
Ciocolata este o combinatie de grasimi si carbohidrati, dar contine, de asemenea, vitamine si minerale (din pudra de cacao si unt de cacao). Deci corpul tau ar putea cere magneziu, crom, fosfor, sulf sau vitamina B, precum si grasimi esentiale. Incearca migdalele (contin magneziu) sau ciocolata neagra, cu minimum 70% cacao. Alte surse sanatoase de magneziu sunt semintele de dovleac si bananele.
Aceasta pofta poate semnala si prezenta oboselii. Gandeste-te daca dormi suficient in ultima perioada si incearca sa te odihnesti mai mult. O jumatate de ora sau chiar o ora in plus de somn pot fi semnificative. In loc te rasfeti cu o felie de tort, iesi la o plimbare pentru a-ti mari nivelul de energie.
Fie ca este vorba de cartofi prajiti, hamburgeri sau pizza, pofta de produse fast-food poate fi un indiciu ca nu consumi alimente care sa contina suficienti acizi grasi, Omega3 si calciu. Acestia mai pot fi luati si din surse mai sanatoase, cum sunt pestele gras, nucile sau seminte de in. Si pofta de branza indica aceeasi carenta de acizi grasi. O cura de Calciu si Vitamina D nu strica, si este recomandat si consumul a multor legume si branzeturi. Atunci cand iti este pofta de fast-food serveste o salata de varza cu broccoli, piept de pui, crutoane si parmesan – salata Caesar 😉.
Poate fi vorba despre un organism deshidratat, dar si de clor sau un dezechilibru electrolitic. Pofta de sarat inseamna ca organismul tau are nevoie de mai multa apa si ca treci printr-o perioada stresanta. Glandele suprarenale secreta mai mult cortizol (hormonul stresului). Electrolitii sunt substante chimice prezente in corp, care au functii importante, de la reglarea batailor inimii si pana la functia motorie. Daca nu reusesti sa te abtii de la a rontai tot timpul, poti opta pentru o gustare sanatoasa cum ar fi nuci, migdale sau chiar floricele.
Pofta de sarat poate indica si o lipsa de calciu si potasiu. Se recomanda, in aceste cazuri, cresterea consumului de fructe si legume, care sunt principalele surse de potasiu si de produse lactate probiotice (iaurt natural, sana, kefir), surse valoroase de calciu impreuna cu fasolea, alunele, nucile, sardinele, patrunjelul frunze si branzeturile.
Consumul de sodiu duce la o crestere temporara a nivelului de calciu din sange, pacalind astfel organismul.
Pofta de cafea poate trada o lipsa de fosfor, sulf si fier. Surse bune de sulf sunt carnea, pestele, ouale, lactatele, varza, broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeti de grau, lintea, nautul, ceapa, usturoiul. Fierul se gaseste in special in organe de animale, carne, oua, ciuperci, patrunjel frunze, boia de ardei, cacao-ciocolata neagra.
Totodata, pofta de cafea poate aparea si din cauza ca esti deshidratat. Consuma zilnic o cantitate mai mare de apa si pofta de a bea a doua sau a treia cafea va disparea.
Ai nevoie de azot pe care il gasesti in mancaruri proteice: peste, carne, fasole boabe, nuci. Atunci cand adopti diete sarace in grasimi, adesea poftesti dupa carbohidrati. Deci, in timp ce tonele de legume pe care le consumi iti aduc o cantitate mare de vitamine, corpul tau nu are suficienta energie.
Daca, dintr-o data simti nevoia de ceva picant, fara ca aceasta sa fie o regula, s-ar putea sa ai o infectie in organism si chiar dureri. Ardeiul iute si alte ingrediente ce fac mancarea picanta au si proprietati antiinflamatorii. De fapt, exista chiar medicamente pe baza de ardei pentru inflamatii.
Nevoia de ceva iute, care sa contina capsaicina, apare cand organismul simte nevoia de a se racori. Capsaicina stimuleaza receptiorii caldurii din gura si pe cei ai membranei nazale, corpul transpirand si ajutandu-ne sa ne simtim mai bine.
Pofta de alimente iuti apare mai ales atunci cand sunt consumate alimente grase caci este nevoie de stimularea digestiei. Cand iti doresti sa mananci ceva condimentat poate insemna ca ai o carenta de zinc, mineralul care stimuleaza gustul si mirosul. Alimentele iuti ajuta la eliberarea endorfinelor in organism.
Sa contracarezi aceasta pofta consuma alimente bogate in zinc – semintele de susan, de dovleac, ciocolata neagra, lactate, patrunjel.
Ai o cantitate redusa de acid gastric, iar organismul iti cere ceva acru. Mai poti avea pofta de acru cand ai o imunitate scazuta, intoxicatii, lipsa unei cantitati suficiente de vitamina C. Mai poate fi vorba si de un deficit de enzime la nivelul ficatului sau de un dezechilibru usor al tiroidei. Pentru a remedia problema poti consuma muraturi, seminte, alune, fructe.
Cand simti nevoia de a manca ceva gras poate insemna ca te confrunti cu lipsa de calciu si de acizi grasi esentiali. Pentru a regla aceasta carenta consuma alimente bogate in calciu, ulei de argan, ulei de peste. Daca vrei branza, mancare prajita sau orice altceva bogat in grasimi, ar putea fi un semnal ca organismul are nevoie de mai multi acizi grasi esentiali. Ii poti obtine din alimente sanatoase precum peste gras (macrou, somon), oua intregi sau avocado.
In cazul in care organismul iti cere fructe poate fi vorba de un deficit de vitamine sau poate nu te hidratezi suficient. Un consum mare de carne si dulciuri poate atrage aceasta pofta. Pofta de fructe nu este deloc daunatoare mai ales atunci cand sunt consumate proaspete.
Nu intra in panica daca aceste pofte apar mai rar, atunci cand nu le-ai mai consumat de-o vreme.
Este bine sa ai un meniu diversificat, bogat in legume si fructe proaspete, seminte si nuci, fresh-uri naturale facute de tine.
Important este sa-ti faci si analizele uzuale anuale pentru a preveni aparitia problemelor de sanatate.