Ziua de 31 decembrie inseamna din punct de vedere social trecerea de la un an la alt an. Dar pentru multe persoane la nivel personal ziua de 31 decembrie reprezinta o zi in care creeaza bilantul anului trecut cat si noile dorinte si obiective ce ni le propunem pentru noul an ce urmeaza sa inceapa.
Practic ziua de 31 decembrie este momentul in care suntem pusi fata in fata cu noi insine cu dorintele si indoielile noastre.
Majoritatea persoanelor isi propun diverse obiective pentru anul ce va veni si ne propunem sa nu mai repetam greselile anului anterior, sa facem actiuni care ne-ar putea duce la obiectivele pe care ne dorim sa le realizam.
Practic stabilirea obiectivelor noastre este legata de nevoile noastre reale si in nici un caz de o data calendaristica. Dar totusi inceputul unui nou an reprezinta un simbol pentru noi ca si persoane, simbol ce ne ofera noua o senzatie de optimism, ce ne ajuta sa stabilim noi standarde prin cresterea cerintelor pentru noi, astfel incat sa ne depasim si sa devenim o versiune mai buna a noastra.
Si chiar daca ritmul nostru personal nu corespunde cu cel calendaristic, momentul inceputului de an ne induce senzatia de nou inceput, cu impact asupra felului in care abordam planurile personale; pentru ca totul sta sub semnul schimbarii, al trecerii spre ceva nou, al evolutiei. Dar reusita nu survine chiar atat de simplu ci, mai degraba, tine de o planificare riguroasa a unor pasi foarte concreti.
Prin stabilirea de obiective ne cream sentimentul ca ne controlam viata, careia ii oferim – si in acest fel – un sens. Este raspunsul nostru la incertitudinile care ne apar in viata, un raspuns prin care nu ne lasam la mana sortii – imprevizibila. Iar primul pas in aceasta directie il constituie organizarea logica a actiunilor, intr-o cronologie coerenta.
Totusi, trebuie sa fii sigur ca fiecare rezolutie pe care o stabilesti la inceputul anului ceea ce iti doresti cu adevarat (fiindu-ti de absoluta necesitate, pe termen scurt, sau cu impact asupra viitorului tau, pe termen lung); altfel, are toate sansele sa nu fie indeplinita si, in loc de satisfactie, sa-ti provoace deziluzie; mai mult chiar, senzatie de neputinta, ceea ce te-ar conduce la descurajare.
Asa ca atunci cand iti propui ceva pentru noul an in primul rand nu tine doar pentru tine ?, pentru ca anumite lucruri ii pot interesa si pe cei din jurul tau daca i-ar putea afecta si cel mai important ne corectam comportamentul social, precum si mentalitatile si deprinderile asociate acestuia, doar prin feedbackul primit de la cei din jurul nostru. Asa ca atunci cand iti faci publice obiectivele este ca si cand ti-ai da cuvantul, iar aceasta te va face sa nu mai poti da inapoi si nu vei mai fi doar tu cu tine insuti, cand slabiciunile te-ar indemna sa mai lasi de la tine: prin expunerea in public a rezolutiilor adoptate pentru noul an, orgoliul iti este pus in joc si nu-ti va permite sa nu te ridici la inaltimea asteptarilor celor care te privesc (si, poate, chiar s-au gandit sa te monitorizeze); iar cand este vorba si despre persoane care cred in tine, iar tu – la randul tau – le apreciezi parerile, efectul este de mare impact.
Acorda-ti si un timp pentru meditatie, pentru o analiza introspectiva dublata de singurul dialog sincer pe care ti-l poti permite (fara presiunea ipocriziei impuse de societate); stai de vorba cu tine insuti, incearca sa separi ce ai vrut de ce ai putut. Este o activitate pe care o poti desfasura oricand, oriunde, dar mai ales acum, inainte de a trece la intocmirea listei cu rezolutii care – pentru a fi si benefice – trebuie, neaparat, sa fie nu doar reale, dar si realiste.
Cu alte cuvinte, pentru ca in urmatorul bilant sa inregistrezi cat mai multe succese, ar trebui sa-ti asezi rezolutiile pe fundatia oferita de granita imperceptibila care delimiteaza a vrea de a putea.
Asa ca sfatul meu este sa porniti cu dreptul in noul an si este momentul perfect pentru a incepe schimbarile pe care le doriti. Este momentul in care sa te bucuri de fiecare zi din viata ta si momentul in care inveti sa razi, sa canti, sa dansezi, sa iti placa ploaia, sa nu mai ai asteptari si sa iei totul asa cum vine, sa nu te dai batut, sa lupti, sa devii un om mai bun, sa uiti, sa multumesti, sa iubesti.
Si, daca nu iti iese din prima, incearca din nou!
Asa ca pentru noul an eu mi-am propus sa caut si sa gasesc oameni care ma provoaca, ma inspira si cu care sa vreau sa imi petrec cat mai mult timp pentru ca acest lucru imi va schimba viata in bine. Este momentul in care imi propun sa adopt o dieta sanatoasa, cu specificatia ca dieta nu reprezinta doar ceea ce mananc. Dieta este si ceea ce privesti, asculti, citesti si oamenii pe care ii ai in jurul tau.
Asa ca ai grija la tot ceea ce “pui” in corpul tau din punct de vedere emotional, spiritual si fizic.
Pe scurt in 2019 imi doresc sa imi fie bine, ceea ce va doresc si voua. Fiecare din noi ne definim „binele”. Daca te pot ajuta sa iti definesti obiectivele pentru 2019 sau binele tau si putem lucra impreuna deja obiectivul meu de a gasi oameni care sa ma provoace si sa ma inspire este realizat ?
Sa iti fie bine!