Ce mananci ca sa cresti aportul de colagen

Ce inseamna poftele si cum le poti controla
decembrie 1, 2020
Trucuri ca sa mananci putin si totusi sa nu iti fie foame
ianuarie 28, 2021

Colagenul este denumirea pentru un anumit tip de proteina structurala, care se gaseste in piele si in tesuturile conjunctive atat la animale, cat si la oameni. Rădăcinile cuvântului „colagen” se întorc la cuvântul grecesc „kólla”, care înseamnă adeziv. Exista mai multe tipuri de colagen insa tipul 1, 2 si 3 se regasesc cel mai des, respectiv tipul 1 apare mai ales in piele, tendoane, ligamente, organe si oase, tipul 2 se gaseste in principal in cartilaje, iar tipul 3 se regaseste in piele, muschi si vase de sange.

Care sunt beneficiile colagenului?

  • Imbunatateste sanatatea pielii – Colagenul incetineste imbatranirea pielii prin hidratare, reducerea ridurilor si imbunatatirea elasticitatii.
  • Sustine sanatatea articulatiilor – pe termen lung prin procesul de imbatranire uzura asupra articulatiilor creste. De asemenea aceste se pot uza si odata cu activitate fizica excesiva.
  • Previne pierderea masei osoase – colagenul se gaseste in cantitati mari in oase, ceea ce le mentine puternice si le protejeaza impotriva traumatismelor.
  • Contribuie la sănătatea pulmonară. Colagenul este secretat în mod natural și la nivelul plămânilor și membranelor care îi protejează. Împreună cu elastina, colagenul ajută la elasticitatea țesuturilor din plămâni și automat la buna funcționare a acestora.
  • Contribuie la sănătatea sistemului gastrointestinal. Secretat la nivelul stomacului, colagenul previne deshidratarea și ajută la reglarea secrețiilor gastrice. Poate preveni apariția arsurilor gastrice, dar și a altor afecțiuni gastrointestinale precum ulcerul. Peptidele din colagen ajută la reținerea apei în intestine și stimulează mișcarea la nivelul tractului intestinal.
  • Contribuie la sănătatea sistemului muscular. După efortul fizic, colagenul ajută la recuperarea mușchilor, repară și rehidratează proteinele care se distrug în timpul activităților intense.
  • Contribuie la sănătatea ochilor. Colagenul se regăsește la nivelul ochilor, mai exact în cornee, acolo unde substanța este esențială pentru a menține zona hidratată. Are rol de tonifiere pentru globul ocular.

Factorii care afecteaza pierderea de colagen

  • varsta,
  • lipsa anumitor vitamine si minerale,
  • aportul excesiv de zahar,
  • expunerea excesiva la soare,
  • boli autoimune,
  • stresul excesiv,

Carenta de colagen

Principala problema a acestei substante este ca organismul nostru nu este capabil sa acumuleze rezerve, care sa compenseze deficitele ce apar pe masura ce inaintam in varsta. Procesul sintezei de colagen incepe sa incetineasca in jurul varstei de 25 de ani, iar concentratia se reduce brusc dupa 50-60 de ani.

Din cauza ca nu reusim sa regeneram depozitul de colagen, de multe ori, ajungem sa ne confruntam cu diverse carente, chiar grave, ce duc la degradarea unor organe, in special a celor expuse efortului fizic: tendoane, articulatii, oase, muschi, cartilaje, vertebre. Diminuarea concentratiei de colagen se identifica prin primele semne ale procesului de imbatranire.

Reducerea capacitatii organismului de a sintetiza colagenul este urmata de instaurarea osteoporozei (un proces in care are loc rarefierea si pierderea masei osoase). In plus, carenta de colagen provoaca suferinta intregului corp si este agravata odata cu inaintarea in varsta, fiind responsabila de:

  • Degradarea aspectului pielii;
  • Atenuarea functiilor vitale ale organismului;
  • Pierderea energiei fizice;
  • Deteriorarea circulatiei lichidelor extracelulare;
  • Reducerea tonusului muscular;
  • Distrugerea progresiva a cartilajelor;
  • Diminuarea elasticitatii articulare;
  • Inflamarea si deformarea articulatiilor;
  • Slabirea functiei vizuale cu sau fara cataracta, etc.

Cele mai bune surse alimentare de colagen

  • Supa de oase – aceasta este una din cele mai vechi si mai populare surse naturale de colagen, a carei preparare este foarte simpla. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa adaugati in oala oase de vita, de pui sau de la alte animale si sa le lasati sa fiarba cateva ore
  • Oua – daca doriti sa sustineti productia de colagen si sa-i cresteti nivelul din organism, este ideal sa mancati oul intreg. Galbenusurile de ou contin un tip de colagen care este raspunzator pentru mentinerea unui par sanatos si luminos. Albusurile de ou contin mai multi aminoacizi necesari pentru productia corecta de colagen
  • Carne si oase de pui – precum vita si pestele, puiul este o sursa buna de colagen, intrucat contine multe tesuturi conjunctive. Mai sunt si oasele de pui, care pot fi folosite pentru a prepara gelatina sau supa. In special gaturile si cartilajele de pui sunt o sursa bogata
  • Peste – este bogat in aminoacizi care sustin productia de colagen. Pielea de peste este o parte extrem de nutritiva, aceasta contine o concentratie mare de colagen tip I. Daca mancati vreodata somon, incercati sa nu indepartati pielea de pe el.
  • Ardei rosu – reprezinta o sursa bogata de vitamina C, care este cheia in formarea colagenului.
  • Rosii – contin antioxidantul licopen, care este cunoscut pentru protejarea pielii impotriva arsurilor solare si a reducerii nivelului de colagen.
  • Fructe de padure – capsunile, murele, zmeura sau afinele sunt bogate in antioxidanti, inclusiv vitamina C.
  • Citrice – lamaie, portocala, grapefruit sau mandarine – aceste culturi reprezinta una dintre cele mai bune surse de vitamina C.
  • Legume cu frunze verzi – din nou, un exemplu ideal de alimente bogate in vitamina C. In plus, daca va place broccoli sau spanac, veti avea de asemenea un aport de clorofila, care ofera culoarea verde.
  • Leguminoase – Mai multe tipuri de leguminoase, precum nautul, sunt foarte bogate in mangan, zinc sau vitamina C, care favorizeaza productia de colagen.
  • Usturoi – contine o cantitate ridicata de sulf, care ajuta la prevenirea reducerii nivelului de colagen.
  • Caju – toate fructele oleaginoase contin multe substante benefice, dar caju este o sursa extrem de bogata in zinc si cupru, care sustin productia naturala de colagen

A Look at Collagen: Benefits and Best Collagen Supplements

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/collagen-food-boost