Pentru că foarte multe persoane se plâng de efectul yo-yo după o dietă și pentru că mă tot întreabă ce dietă este mai bună și pe care o recomand eu, am ales să scriu părerea mea și ce consider eu că este bun pentru a nu reveni și a pune înapoi kilogramele în plus.
Eu am reusit sa păstrez acest lucru timp de 10 ani și încă reușesc :).
Atunci cand ai ca obiectiv să pierzi în greutate, să fii concentrat doar pe aspectul pierderii kilogramelor în plus nu este neapărat un lucru rău. Cu cât te concentrezi mai mult, cu atât e mai probabil să rămâi în ceea ce ți-ai propus, chiar și atunci când lovești diferite obstacole. Și asta te va ajuta să iti atingi obiectivul mai repede.
Dar, de fapt acest lucru este o gândire pe termen scurt, ulterior fiind dificil să îți menții greutatea atinsă, ceea ce de fapt reprezintă cea mai mare provocare.
Practic sunt foarte multe cazuri de persoane care au pierdut în greutate prin diferite diete, dar apoi majoritatea persoanelor au pus înapoi kilogramele pierdute sau unii dintre ei chiar mai multe kilograme.
1. În primul rând pentru că metabolismul tău încetinește. Organismul reacționează negativ la înfometare, creând un mediu hormonal propice depunerii de grăsime și descompunerii proteinelor. Atunci când ții o dietă se reduce metabolismul în repaos cu aproximativ 25%, cam din a treia săptămână de regim (aproximativ 20 de zile), ulterior consumul energetic se reduce semnificativ odată cu scăderea ponderală. În primele zile se pierde apa din organism si ceva depozite de grăsimi. Daca se continuă dieta, pe termen mai mare de 3 luni, consumul energetic se reduce cu 31%. Practic așa se explica de ce la un moment dat avem acele perioade de stagnare in care nu mai slăbim. Aportul caloric rămâne constant în timp ce consumul de energie scade. Organismul se adaptează permanent. Pentru că organismul nostru a evoluat pentru a supraviețui în perioadele de deficit alimentar, metabolismul nostru devine mai eficient atunci când pierdem în greutate. Pe măsură ce metabolismul devine mai eficient, ardem mai puține calorii, ceea ce in momentul în care revenim la un nivel caloric normal recâștigăm kilogramele pierdute. De aceea recomandarea mea este să urmați o dietă personalizată specifică dumneavoastră (mai ales dacă aveți și anumite probleme de sănătate de care trebuie sa țineți cont). Dacă totuși ați ales să urmați o dietă după capul vostru, pe care ați aflat-o de pe internet sau de la colegi, aveți grijă ca atunci când reveniți la un stil de viață obișnuit modul în care reintroduceți cantitatea de mâncare de cât și tipul de nutrienți pe care îi folosiți.
2. Vi se schimbă centrul atenției – dietele existente care promit scăderea drastică în greutate în timp rapid vin cu o grămadă de restricții. De când suntem copii știm că dacă este ceva ce nu avem voie atunci numai la ceea ce nu ai voie te gândești sau vrei să faci. Am experimentat si eu acest lucru. Dacă mi-am spus ca nu am voie portocale sau nici un fel de fructe timp de 2 săptămâni sincer mă gandeam numai la cât de gustoasă este o portocala și cat de energizat ar fi un suc de portocale proaspăt stors. Practic centrul meu de atenție era acum îndreptat pe portocală și mi-am pierdut concentrarea și atenția asupra obiectivului meu, și tot ceea ce vroiam era sa treacă cele 2 săptămâni ca sa manânc portocale.
3. Mâncatul este o recompensă adusă corpului nostru – De fiecare dată când mâncați, creierul eliberează dopamina, care este neurotransmițătorul produs atunci când creierul așteaptă o recompensă. Atunci când ești la dietă cu număr de calorii reduse și mănânci, creierul eliberează mai multă dopamină decât atunci când nu ești la dietă. Practic, creierul îți face senzația de a mânca mai plăcută, ceea ce te face să vrei mai mult, îți este mult mai dificil să te oprești, și practic vrei mai mult. Și aici apare un cerc vicios pentru ca nu ai voie sa mănânci prea mult că ești pe deficit caloric dar creierul tău eliberează dopamina și vrea mai mult.
CUM PĂSTRAȚI PIERDEREA DE GREUTATE
Cheia pentru a menține greutatea este să gândești pe termen lung de la început. După cum am scris în descrierea mea eu mi-am pus ca :
” obiectiv pe termen lung (până la adânci bătrâneți) să mă simt bine cu mine și pentru mai ales să fac lucrul acesta pentru mine După stabilirea acestui obiectiv pe termen lung am stabilit pașii micuți care mă vor duce acolo și am început să îmi definesc obiective pe termen scurt dar realizabile.”
Practic încercați să identificați ce nu este bine în stilul dumneavoastră de viață actual. Notați ce vreți să schimbați. Începeți cu pași mici, aveți răbdare și faceți lucrurile și activitățile pe care le puteți păstra pentru totdeauna.
Învățați să mâncați inteligent, să alegeți ceea ce vă este necesar dumneavoastră ca persoană (în funcție de activitățile desfășurate si istoricul dumneavoastră cât și genetic).
A fost ușor? NU!!! Este ușor? NU! dar a meritat și merita in continuare!
Indiferent de momentul la care ești, important este să nu renunți și chiar dacă pe termen scurt uneori pierzi atingerea obiectivului propus nu trebuie să pierzi din vedere obiectivul tău pe termen lung. Am învățat că poți să atingi ceea ce ți-ai propus chiar dacă uneori faci lucruri care sunt interzise in dietă și că atâta timp cât tu controlezi aceste aspecte si nu ele te controlează pe tine este in regulă.
CONCLUZIE:
Am învățat că succesul constă în imaginea de ansamblu, “the big picture”, am înțeles că această luptă te întărește, te maturizează, și mai ales am învățat că dacă vrei și ești realist poți să faci orice îți propui. Totul ține de ATITUDINEA pe care alegi să o ai tu fața de tine și de ceea ce vrei tu să faci.