A deveni cea mai buna versiune a ta este mult mai mult decat kilogramele de pe cantar. In functie de fiecare persoana si de momentul in care se afla aceasta, o versiune mai buna poate inseamna sanatate, incredere in sine, nutritie sanatoasa, performante in sport
Scriam mai devreme ca atunci cand te trezesti pui in miscare trilioane de celule care iti pun corpul in miscare si care te ajuta in activitatile tale zilnice. http://duluana.ro/esti-complex-esti-unic-si-in-fiecare-dimineata-cand-te-trezesti-pui-in-miscare-trilioane-de-celule-care-cer-hrana-si-apa-tu-ce-le-oferi/
Practic in fiecare ora in care esti activ in cadrul unei zile poti face ceva care sa ajute la evolutia ta. Corpul tau este cel care te duce in aceasta calatorie si de aceea trebuie sa ai grija de el si sa ii oferi ceea ce are nevoie, respectiv: Vitamine, Minerale, Fitonutrienti, Miscare, Carbohidrati, Fibre, Hidratare, Proteine, Odihna, Grasimi sanatoase.
Toate aceste nevoi se pot grupa in doua categorii mari si anume: o nutritie echilibrata si o activitate sanatoasa. Acest lucru inseamna ca sunt anumite momente optime cand trebuie sa mananci, sa lucrezi, sa faci sport si sa te odihnesti.
Sunt multe teorii care circula pe Internet sau din gura in gura despre asa numitul ceas biologic si cand e bine sa mananci, sa faci sport si sa te odihesti. Haideti sa intelegem ce este acest ceas biologic, care controleaza ritmul circadian al nostru, care este responsabil pentru diferite aspecte ale functiei organelor, fluxului sanguin si ciclurilor de somn.
Am scris intr-un articol despre melatonina care este hormonul care are un rol extraordinar de important in starea de sanatate a organismului. In cadrul unui ritm normal melatonina este secretata de glanda pineala de la nivelul creierului, pe masura ce se lasa intunericul, ceea ce inseamna ca corpul nostru se pregateste pentru somn si acest hormon indeplineste si multe functii care ne influenteaza starea de sanatate si longevitatea. Sub actiunea razelor solare aminoacidul triptofan se transforma in serotonina, care in timpul noptii se transforma in melatonina. De aceea, este important ca in fiecare zi sa petreci cel putin 30 de minute de ora afara. Insa aproximativ 70% din melatonina este produsa in timpul noptii. Procesul incepe aproximativ la orele 20:00 si este cel mai intens intre 12:00 si 4:00. Citeste mai multe aici: http://duluana.ro/suntem-complecsi-toate-se-leaga-serotonina-triptofanul-si-melatonina/
De multe ori atunci cand se trece la ora de vara sau de iarna, cand lucram in ture de noapte sau cand calatorim si schimbam fusul orar ajungem sa ne simtim dezorientati, sa avem probleme cu somnul sau sa resimtim diverse tulburari fizice. In toate aceste modificari este afectat ritmul circadian, acel ceas natural al organismului nostru care ne ajuta organismul sa se adapteze la ciclul noapte-zi.
Ce este ritmul circadian?
Ritmul circadian, sau ritmul nictemeral este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii. Termenul de circadian provine din latina si se traduce aproximativ o zi. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ritm_circadian
Ritmurile circadiene controleaza o varietate de procese biologice in organismele vii. Unul dintre cele mai evidente, este ciclul somn-veghe. Exista insa si alte procese in spatele carora stau ritmurile circadiene, precum temperatura corpului, comportamentul de alimentare, secretia unor hormoni, metabolismul. In spatele oricarui ritm circadian, se afla un ceas. In mare, ceasurile se impart in centrale si periferice. Ceasurile centrale se afla la nivelul nucleilor suprachiasmatici, in timp ce cele periferice in restul sistemului nervos central si organismului. Intre cele doua tipuri de ceasuri, exista mai multe diferente. Astfel, ceasurile centrale sunt reglate de ciclurile intuneric-lumina, pe cand cele periferice mai mult prin programul de alimentare.
http://www.nesomn.eu/sites/default/files/inline-images/ritmuri.png
DE CE TREBUIE SA FIM ATENTI SA AVEM UN RITM DE VIATA CARE SA RESPECTE ACEST „CEAS BIOLOGIC”?
Pentru ca nu numai sanatatea fizica, dar si cea psihica depinde de aceasta sincronizare. Relatia dintre dispozitie si ritmul circadian este duala.
DEPRESIA DETERMINA MODIFICARI DE RITM CIRCADIAN
Multiple ritmuri circadiene sunt modificate/anormale in depresie si tulburare bipolara, cum ar fi temperatura, tensiunea arteriala, secretia hormonilor de stres, a hormonilor tiroidieni sau a hormonilor implicati in inducerea somnului. Majoritatea criteriilor de depresie sunt alterari ale ritmurilor zilnice.
CE ESTE DE FACUT?
Daca vreti sa va simtiti linistiti si fericiti, incercati sa aveti un ritm de viata cat mai ritmic, cu ore regulate de somn, de masa, de munca sau de socializare. Aceasta rutina zilnica functioneaza ca un punct de plecare general si va trebui sa o adaptezi stilului tau de viata si a nevoilor tale nutritionale.
Important este sa faci acest lucru in ritmul tau astfel incat sa iti construiesti obiceiuri pe termen lung si sustenabile, astfel incat organismul tau sa nu fie stresat si sa se adapteze corespunzator.