Cine este GULIA? Un super aliment?

Starea alcalina este un stil de viata. Toate se leaga ;)
aprilie 24, 2019
Cum sa iti folosesti creierul ? Vezi ce trebuie sa incluzi in cadrul activitatilor tale zilnice si cat de greu este :)
mai 3, 2019

Zilele acestea am gasit la magazin, si am cumparat, sa mananc: gulii. Ce mi s-a parut foarte interesant si ciudat este faptul ca toata lumea (si aici chiar ma refer la multe categorii de varsta) care ma vedea cu ea se uita suspicios la mine si ma intrebau ce e aia? 🙂 Cand le ziceam gulie, se uitau si mai suspicios si daca le propuneam sa guste …dezastru :). Nu am reusit sa conving nici macar o persoana sa guste, nu mai vorbim sa manance.

Asa am inteles eu ca multi nu stiu ce e aia o gulie, asa ca am zis hai sa scriu despre acest super aliment care mie imi place sa il mananc crud ca pe mar 😀 ca poate asa il vor mai folosi si altii, chiar daca nu vor vrea sa recunoasca

Gulia (Brassica oleracea) este o leguma din familia cruciferelor (varza, broccoli, conopida, kale si varza de Brussels). Este o sursa bogata de vitamine (B6, C) si minerale precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, manan si cupru.

Pentru cei care vor sa slabeasca, gulia este alegerea ideala, 100 g avand doar 27 de calorii, fiind bogata in nutrienti, apa si fibre.

Gulia mie mi se pare ca are un gust si o textura similara cu cele ale unei tulpini de varza dar este mai dulce si mai hidratanta. Din ce am vazut eu sunt cam doua tipuri principale de gulii, alb si violet. Eu o prefer pe cea alba. Dulce si cu o textura crocanta, aceasta leguma este deosebit de bogata in vitamine si fibre dietetice.

Gulia, ca si alti membri ai familiei crucifere, contine substante fitochimice care protejeaza organismul impotriva cancerului de prostata si de colon.

Datorita glucosinolatilor din compozitie (dar si din varza de Bruxelles, varza obisnuita, conopida si din broccoli), gulia este o „bomba“ antioxidanta, iar unele studii arata chiar ca persoanele care mananca cu regularitate gulii sunt mai ferite de cancer.

Gulia contribuie la reducerea colesterolului rau din sange, favorizand sanatatea sistemului cardiocirculator. Faptul ca are un continut scazut de colesterol o face sa fie excelenta si pentru sanatatea inimii.

Gulia contine nutrienti esentiali care ajuta la reglarea tensiunii arteriale fara a cauza vreun rau organismului. Datorita compozitiei bogate in potasiu, se controleaza ritmul cardiac si se reduc riscurile de probleme asociate inimii. In plus, magneziul si vitaminele B6 din gulie sunt esentiale in stabilizarea tensiunii (magneziul joaca un rol important in mentinerea oaselor si a inimii sanatoase).

Gulia consumata cruda intareste oasele si dintii – Gulia este o buna sursa de fosfor, mineral care are un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, contribuie la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea Ph-ului sangelui.

Gulia combate contractiile musculare – Sucul de gulii este indicat pentru combaterea contractiilor musculare si atenuarea durerilor cauzate de acestea.

Gulia este o excelenta sursa de vitamina C – Vitamina C contribuie la sanatatea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor, protejeaza contra infectiilor, favorizeaza absorbtia fierului, accelereaza cicatrizarea ranilor si are proprietati antioxidante. O alta vitamina continuta de gulie este vitamina B6 care este folosita de organism in metabolismul proteinelor si al acizilor grasi, contribuie la fabricarea globulelor rosii si le permite acestora sa transporte mai mult oxigen si ajuta la buna functionare a sistemului imunitar.

Cum se consuma gulia

Gulia poate fi mancata atat cruda cat si gatita, avand un gust asemanator cu varza si conopida. Cat despre felul in care pot fi mancate, iata cateva sugestii: se pot face piure, pot face parte din salate (de exemplu, o salata cu mere, nuci, gulii si iaurt sau o salata din gulie si morcov ras la care puteti adauga  un iaurt), pot fi incluse in ciorbe, coapte in cuptor sau murate.

Sincer eu o prefer cruda pe post de gustare si dupa ce o curat o mananc exact ca pe mar :D.

 

ATENTIE! Aveti mare grija daca suferiti de afectiuni ale tiroidei. In acest caz, nu ar trebui sa consumati gulie caci aceasta contine glicosinolati ce impiedica asimilarea iodului de catre tiroida.

 

Conform Wikipedia Gulie 100 de g de gulie contin urmatoarele:

Valori nutritive pentru 100 g
Energie 113 kJ (27 kcal)
Carbohidrati 6.2 g
Zahar 2.6 g
Fibre alimentare 3.6 g
Grasimi 0.1 g
Proteine 1.7 g
Vitamina A echiv. 2 μg (0%)
Tiamina (vit. B1) 0.05 mg (4%)
Riboflavina (vit. B2) 0.02 mg (2%)
Niacina (vit. B3) 0.4 mg (3%)
Acid pantothenic (B5) 0.165 mg (3%)
Vitamina B6 0.15 mg (12%)
Acid folic (vit. B9) 16 μg (4%)
Vitamina B12 0 μg (0%)
Vitamina C 62 mg (75%)
Vitamina D 0 μg (0%)
Vitamina E 0.48 mg (3%)
Vitamina K 0.1 μg (0%)
Calciu 24 mg (2%)
Fier 0.4 mg (3%)
Magneziu 19 mg (5%)
Mangan 0.139 mg (7%)
Fosfor 46 mg (7%)
Potasiu 350 mg (7%)
Sodiu 20 mg (1%)