Ciocolata – hrana zeilor

Nu mai astepta momentul perfect… Ia momentul si fa-l perfect!
iulie 8, 2019
Ce inseamna stil de viata sanatos?
iulie 15, 2019

Ziua mondiala a ciocolatei este aniversata la 7 iulie, aceasta data fiind consemnata in istorie drept momentul cand bautura pe baza de cacao a fost introdusa in Europa, in 1550.  „Ziua Mondiala a Ciocolatei”, a fost declarata in 1995 de catre francezi.

Denumirea ei, in latina, dezvaluie esenta acestei minuni, in doar doua cuvinte: “hrana zeilor”.

Bogata in lipide si glucide, ciocolata contine in medie 500 kcal/100 g si nu ar trebui interzisa din alimentatie, iar asta pentru ca aduce numeroase vitamine, stimuleaza sistemul nervos si moralul, spre deosebire de alte alimente sarace in nutrienti, dar bogate in calorii.

Pentru a profita de beneficiile sale, fara a ne ingrasa, este recomandat consumul unei cantitati de aprox.30 g de ciocolata neagra (cu minim 70% cacao) pe zi. Cea mai buna ciocolata pentru sanatate este cea care contine o cantitate cat mai mica de materii grase si zaharuri, adica ciocolata neagra.

Exista 3 aspecte la care trebuie sa fim extrem de atenti atunci cand alegem o ciocolata: procentajul de cacao, calitatea acesteia si ce alte ingrediente contine respectiva ciocolata. Astfel, este bine sa alegem o ciocolata cu un continut ridicat de cacao (beneficiile ciocolatei se refera, de fapt, la cele ale boabelor de cacao), fiind indicat ca aceasta sa fie de cea mai buna calitate, de preferat organica. In privinta ingredientelor pe care le mai contine ciocolata, se recomanda sa evitam sortimentele care contin o cantitate mare de zahar rafinat adaugat, precum si alte substante nenaturale si periculoase pentru sanatate.

Ciocolata care contine ulei de palmier ar trebui evitata. Ciocolata cu lapte contine o cantitate mare de lapte si zahar.

Ce beneficii ai daca mananci cele 30 de g de ciocolata?

  1. Ciocolata este bogata in minerale. Consumul unui patratel de ciocolata ne permite sa ne „facem plinul” cu minerale precum magneziu si fosfor, dar si cu potasiu, fier sau vitamine, mai ales cele din grupul B. Asociata cu o alimentatie variata, ciocolata favorizeaza, de asemenea, mentinerea echilibrului alimentar.
  2. Este un antidepresiv natural. Ciocolata este excelenta pentru moral, datorita continutului crescut in magneziu, un oligoelement cunoscut pentru efectele sale relaxante si importanta lui in transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul creierului. De asemenea, prin continutul crescut in teobromina si feniletilamina, doua substante cu structura asemnanatoare amfetaminelor, ce actioneaza la nivel cerebral, creste activitatea neurotransmitatorilor.
  3. Combate ridurile.Cacaoa este, intr-adevar, unul dintre alimentele cele mai bogate in flavonoide, si in mod special in catechine, cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante.
  4. Previne aparitia bolilor cardio-vasculare. Flavonoidele, continute de cacao si de ciocolata neagra, au un rol protector impotriva bolilor cardio-vasculare. Ele favorizeaza scaderea LDL-colesterolului sangvin („colesterolul rau”) si protejeaza elasticitatea peretilor vasculari.
  5. Imbunatateste functia cerebrala. Consumul de ciocolata are un efect pozitiv asupra creierului si a bunei sale functionalitati, prin cresterea fluxului sanguin la nivelul acestui organ, prin imbunatatirea functiei cognitive (in special la persoanele mai in varsta), prin reducerea efectelor negative produse de Alzheimer, prin stimularea memoriei si impiedicarea procesului de degradare si de pierdere a acesteia si prin imbunatatirea performantei scolare la copii.
  6. Ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Unul dintre efectele consumului de ciocolata neagra (cu 2 ore inainte de masa), de care poate beneficia o categorie larga de persoane in nevoie, este reducerea apetitului, constatandu-se o diminuare a totalului caloric consumat.
  7. Este bogata in antioxidanti. Rolul acestora pentru organismul uman este deja bine cunoscut, antioxidantii avand ca misiune neutralizarea radicalilor liberi (compusi periculosi, care pot conduce la degradarea organismului si la imbolnaviri grave). Ciocolata contine 2 categorii de antioxidanti, flavonoizii si polifenolii, concentratia acestora fiind foarte ridicata in cacao, la un nivel asemanator cu ponderea pe care au au acesti compusi in alte superalimente celebre, cum ar fi acai, afine, merisor sau rodii.
  8. Imbunatateste performantele fizice. Studiile de ultima ora au constata ca una dintre consecintele consumului de ciocolata este imbunatirea semnificativa a performantei sportive, punand acest efect pe seama catehinei continuta de boabele de cacao.
  9. Reduce riscul unor complicatii in sarcina. Una dintre posibilele complicatii aparute uneori in timpul sarcinii se numeste preeclampsie, aceasta insemnand o tensiune arteriala mai mare de 140 mm Hg pentru cea sistolica si de 90 mm Hg pentru cea distolica (140/90), dupa cea de-a 20-a saptamana de sarcina. Din fericire, s-a constatat ca o componenta a ciocolatei, teobromina, are proprietatea de a intari inima si de a dilata arterele, reducand cu 40% riscul aparitiei acestei complicatii.
  10. Inhiba poftele alimentare nesanatoase. Unul dintre cele mai nesanatoase obiceiuri, pe care, din pacate, le-au adoptat foarte multi oameni, este consumul frecvent al diverselor gustari nesanatoase (dulci sau sarate), intre mese. S-a constata ca inlocuirea acestora cu ciocolata neagra inhiba aceste pofte, dand in schimb organismului exact acel plus nutritional de care are nevoie.