Cum iti cresti metabolismul?

De ce este benefic uleiul de cocos
februarie 16, 2021
Ce sa bei inainte de culcare ca sa ai un somn linistit si ajuta la slabit
martie 2, 2021

Atunci cand vrei sa slabesti multa lume intelege ca trebuie sa manance putin sa se infometeze si sa faca mult sport ca sa realizeze un deficit caloric si mai mare.

De fapt trebuie sa faci tot ce poti astfel incat corpul tau sa foloseasca eficient nutrientii pe care ii primeste din alimentatie.

Metabolismul este procesul prin care corpul converteste ceea ce mananci si bei in energie. Pe parcursul acestui proces chimic complex, caloriile din alimente si bauturi se combina cu oxigenul pentru a elibera energia necesara de care are nevoie corpul pentru a functiona.

Metabolismul functioneaza permanent deoarece corpul are nevoie de energie, chiar si in stare de repaus. Fiecare actiune din corp, inclusiv respiratia, circulatia sangelui, ajustarea nivelului hormonal, cresterea si repararea celulelor, necesita multa energie. Datorita acestui aspect metabolismul este, de fapt, rezultatul mai multor organe si sisteme la un loc, dintre care cele mai importante sunt:

  • ficatul,
  • glandele suprarenale,
  • glanda tiroida si
  • muschii.

Ce sa faci sa iti reglezi metabolismul?

  1. Ai grija de ficatul tau

Ficatul regleaza zaharul din sange prin activarea si dezactivarea enzimelor metabolice si are rol in echilibrarea hormonilor.

Depoziteaza glucoza in exces ca glicogen pentru a mentine corpul activ intre mese. Cand rezervele de glicogen sunt acoperite, energia in exces este depozitata sub forma de grasime. De asemenea, ficatul are abilitatea de a sintetiza glucoza din compusi precum amino acizi si carbohidrati.

Ficatul este in centrul depozitarii si utilizarii grasimilor: cand este nevoie de energie, ficatul oxideaza trigliceridele pentru a produce energie, furnizeaza energie propriilor sale celule si trimite energia ramasa prin sange pentru alimentarea altor tesuturi, ficatul filtreaza toxinele, descompune medicamentele si metabolizeaza alcoolul.

Atunci cand ficatul tau nu functioneaza corespunzator apar cresteri in greutate, balonari, probleme cu pielea, tulburari de dispozitie, energie scazuta, un somn de proasta calitate si incapacitatea de a pierde in greutate.

  1. Ai grija de glandele suprarenale

Glandele suprarenale sunt doua glande de mici dimensiuni, situate deasupra rinichilor. Sunt cunoscute pentru rolul lor de a secreta adrenalina, un hormon care furnizeaza doze sporite de energie si oxigen in situatii de stres. Aceste glande mai produc si cortizol (hormonul „stresului’, care regleaza metabolismul), precum si aldosteron, care regleaza tensiunea. Mai specific, cortizolul regleaza modul in care corpul converteste grasimile, proteinele si carbohidratii in energie. Acesta are un rol important in functionarea inimii si in tensiunea arteriala.

Glandele suprarenale sunt sensibile la stres, astfel ca orice tip de stres emotional sau mental, sensibilitati alimentare, dezechilibre ale zaharului, infectii si efort fizic in exces, le impiedica sa functioneze corespunzator.

  1. Verifica-ti glanda tiroida

Cand metabolismul nu functioneaza corespunzator, este posibil sa suferi de o tulburare a glandei tiroide. Glanda tiroida regleaza metabolismul datorita celor doi hormoni tiroidieni (T3 si T4) si a hormonului de stimulare a tiroidei (TSH). T3 si T4 actioneaza asupra oricarei celule din corp, pentru a mari activitatea celulara.

Acesti hormoni sustin activitati vitale, precum:

  • Respiratia
  • Ritmul cardiac
  • Sistemul nervos central si periferic
  • Greutatea corporala
  • Puterea musculara
  • Ciclurile menstruale
  • Temperatura corporala
  • Colesterolul

Un deficit de hormoni tiroidieni poate cauza aparitia unor simptome precum senzatie de frig, oboseala, stari de confuzie si depresie. De asemenea, poate favoriza menstruatii abundente, luarea in greutate, dureri articulare si dificultati cu somnul. Un exces de hormoni tiroidieni poate fi asociat cu anxietatea, iritabilitatea, starile de nervozitate, transpiratie in exces si tremurat. Poate, de asemenea, favoriza pierderea parului, pierderea in greutate si pierderea masei musculare.

  1. Fa sport

Cand iti maresti masa musculara, rata metabolismului bazal creste. Acest lucru inseamna ca, atunci cand ai mai multa masa musculara, arzi mai multe calorii pentru a supravietui decat ai arde cu aceeasi cantitate de grasime.

Marirea masei musculare protejeaza contra rezistentei la insulina si a prediabetului.

 

Sursa utilizata: https://dailyhealthpost.com/fat-burning-tricks/