Cum sa iti folosesti creierul ? Vezi ce trebuie sa incluzi in cadrul activitatilor tale zilnice si cat de greu este :)

Cine este GULIA? Un super aliment?
aprilie 25, 2019
Cum te pregateste sportul de viata, indiferent de varsta pe care o ai
mai 7, 2019

Hei m-am intors din aceasta mini vacanta cu forte proaspete si cu bateriile incarcate cu chef de munca si zambetul pe buze. Daaaar…., am dat in jurul meu peste tot felul de persoane care nu m-au intampinat cu acelasi entuziasm, ci mai degraba cu o privire incruntata si cu ochii in telefon si fara prea multe cuvinte si miscari, ceea ce m-a dus cu gandul ca sunt niste robotei…care nu mai stiu sa se bucure de nimic, care nu mai au sentimente si care reactioneaza mecanic, practic niste omuleti “goi”.

Stiti ca exista o teorie care spune ca noi nu ne folosim nici macar 10% din creier. Daca ma uitam la ei aveam impresia ca nu isi folosesc nici 2%, dar…. de fapt nu este asa. Ideea este ca noi ne folosim creierul in totalitate dar, in functie de ceea ce facem si de cat de complex este ceea ce facem, activam mai multe sau mai putine zone din creier, la un moment dat.

Apoi ca un facut am gasit o poza si care spune: „ poate daca le spunem oamenilor ca si creierul este o aplicatie, vor incepe sa il foloseasca”, afirmatie care m-a distrat si care m-a facut sa scriu acest articol care sper sa va amuze putin si sa va faca sa va ganditi la ce activitati sa faceti in cele doua zile de weekend care vin 🙂

Sa o luam asa cu niste informatii pe care le-am mai tot repetat (http://duluana.ro/creierul-un-univers-de-un-kilogram-si-jumatate-poate-fi-administrat-si-dezvoltat-prin-sport/) dar care de fiecare data ma suprind de cat de mic si concentrat poate sa fie creierul nostru.

Contine aproximativ 100 de miliarde de neuroni (daca am folosi doar 10% din creier nu ar fi pacat sa stim ca avem in capul nostru aproape 90 de miliarde de neuroni care stau degeaba? :)), creierul este cea mai complexa structura a corpului uman. Fiecare neuron poate crea minim 1.000 de legaturi, astfel ca intr-un creier pot exista 100.000.000.000.000 de conexiuni neuronale.

De asemenea, neuronii din creier pot transmite in fiecare secunda pana la 1.000 de semnale electrice, viteza cu care aceste impulsuri se deplaseaza fiind uneori de 400 de kilometri pe ora.

De la gandit, vorbit si iubit pana la respirat, cantat sau alergat, fiecare actiune pe care o intreprindem se datoreaza acestor celule nervoase interconectate. Creierul este activ in permanenta, chiar si atunci cand dormim. De aceea, aproximativ 20% din energia pe care o obtinem din hrana este folosita de creier, organul care este cel mai mare consumator de resurse, in ciuda faptului ca reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului nostru.

Vestea buna este ca putem chiar impinge limitele noastre mentale prin obiceiuri de comportament, psihologice, dietetice si fizice, pe care le practicam deja.

 

Sfaturi si metode de a stimula puterea creierului:

  1. Fa sport! Fa miscare! – Endorfinele eliberate in timpul exercitiilor fizice au un impact pozitiv total, de la fluxul de sange la nivelul de energie, care se combina pentru a da creierului un impuls, mai ales in primele 30-60 minute de la incheierea unui antrenament.
  2. Fa puzzle sau joaca-te diverse jocuri de inteligenta, sau fa rebus sau sudoku. Prin practicarea acestora, precum si a altor activitati mentale dificile putem stimula creierul sa acceseze informatii vechi, stocate si uitate.
  3. Alege sa experimentezi lucruri si activitati noi, dar bune pentru tine. Pe aceasta tot am insistat deoarece formarea unor cai cognitive noi este una dintre cele mai bune metode pentru a preveni declinul si poate intarzia aparitia sau dezvoltarea unor boli precum Alzheimer sau dementa. Atunci cand radicalii liberi ataca creierul nostru, acestia inchid toate caile mentale, dar avand zone de interes si activitati noi, il fortam sa se adapteze si sa lucreze. Se consolideaza astfel retelele neuronale si se pastreaza creierul puternic. http://duluana.ro/cum-sa-fac-sa-obtin-rezultate-si-sa-fie-sustenabile/
  4. Dooormi! – In majoritatea articolelor am insistat asupra faptului ca corpul nostru are nevoie de odihna, la fel si creierul, in special dupa o activitate cu un mare consum emotional. Creierul are nevoie de timp pentru a se recupera, iar puterea de concentrare si retinerea cunostintelor sunt mult mai puternice atunci cand suntem odihniti, chiar daca asta inseamna un pui de somn la mijlocul zilei. J ha haaaa acum aveti motiv sa dormiti la birou si sa dati vina pe mine 😀
  5. Bea apa! Hidrateaza-te. Este un aspect cheie pentru sanatatea noastra, ceea ce inseamna ca are un rol important in functia cognitiva. Prin pastrarea unei bune hidratari, incurajam o buna functionare a tuturor functiilor organismului si o distributie echilibrata a energiei in toate celulele si sistemele, ceea ce permite creierului nostru sa lucreze la capacitate ridicata. Cand organismul este deshidratat, creierul nu poate functiona la capacitate maxima. Citeste mai multe despre cat este de important sa te mentii hidratat aici: http://duluana.ro/9-motive-sa-te-mentii-hidratat/
  6. No stress! Stresul cronic care asigura prezenta cortizolului (hormonul de stres) in organism poate epuiza creierul si chiar poate provoca leziuni. Nivelul de cortizol poate afecta zona creierului responsabila de memoria pe termen scurt. Cu alte cuvinte, daca suntem stresati, nu mai suntem capabili sa ne amintim lucruri din viata de zi cu zi. http://duluana.ro/draga-stresule-hai-sa-ne-despartim-daca-vrei-sa-faci-ceva-nemaipomenit-intr-o-zi-aminteste-ti-ca-acea-zi-este-astazi/
  7. Citeste! desi este o activitate foarte rar realizata in zilele noastre, acesta ramane unul dintre cele mai bune moduri de expunere la idei noi, favorizand acumularea de cunostinte si dezvoltarea abilitatilor de concentrare. De aceea, este indicat sa citim in fiecare zi cateva pagini dintr-o carte, pentru a ne asigura ca creierul nostru nu devine “lenes”.
  8. Nu sta in rutina! Schimb-o! – Creierul simte cand viata noastra intra intr-o rutina, iar atentia este canalizata numai asupra unor lucruri si obiceiuri si isi ia o pauza. Prin schimbarea rutinei (mersul pe jos pe un traseu diferit, un hobby nou, socializarea etc.) putem pastra creierul in stare de functionare si adaptabil unor noi experiente.
  9. Asculta muzica – Cercetarile au aratat ca a asculta muzica este unul dintre cele mai simple si placute moduri de a stimula puterea creierului. Atunci cand ascultam muzica, in timp ce facem si alte activitati, creierul nostru va fi concentrat si ramane ancorat in mai multe parti.
  10. Scrie de mana – asta este foarte intereseant deoarece nu multi mai facem lucrul acesta, dar eu am observat ca atunci cand scriu ceva pe hartie imi ramane mai usor in memorie decat daca citesc ceva scris la calculator.
  11. Razi mult si din inima. Este un minunat mod de a elibera endorfine din corp, iar studiile au aratat ca stimuleaza creativitatea. Atunci cand ne simtim ametiti sau obositi mental putem chicoti sau ne putem concentra pe ceva amuzant, iar caile chimice din organism vor stimula puterea creierului. Citeste mai multe despre cum rasul ne mentine in forma aici: http://duluana.ro/rasul-alergarea-interioara-care-ne-mentine-in-forma/
  12. Bineinteles ca nu putea sa lipseasca din lista alimentatia. Incearca sa incluzi in dieta ta multe legume, fructe si incearca sa le consumi cat mai crude sub forma sa salate:
  • Contine curcumina, care stimuleaza memoria si cunoasterea, scade inflamatiile, evitand complicatii in starea de sanatate.
  • Sunt surse de vitamina E si acizi grasi buni, care lucreaza impreuna pentru a proteja creierul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi. http://duluana.ro/nucile-si-semintele-micile-minuni-care-te-ajuta-sa-slabesti/
  • Contine o gramada de antioxidanti si nutrienti esentiali, care protejeaza impotriva efectelor radicalilor liberi asupra creierului, prevenind in acelasi timp aparitia tumorilor si dezvoltarea cancerului. http://duluana.ro/ce-alimente-sa-consumi-pentru-a-ti-intari-imunitatea/
  • Ajuta la reducerea inflamatiilor din organism, la consolidarea vaselor de sange si la oxigenarea creierului, care inseamna cresterea puterii de concentare.
  • Polenul – daca poti sa introduci in dieta polenul e foarte bine. Aminoacizii pe care ii contine, precum si bogatia sa de minerale unice, pot duce la cresterea rezistentei si capacitatii creierului.
  • Sunt cunoscute ca un aliment benefic pentru creier, mai ales prin continutul de potasiu, care este un vasodilatator, reducandu-se presiunea asupra vaselor de sange, ceea ce duce la cresterea fluxului sanguin si, implicit, a oxigenarii. Potasiul din banane poate tine fiecare bucatica a creierului nostru activa si implicata.
  • Are in componenta sa luteolina, care este un compus in directa legatura cu prevenirea neurodegenerarii. Aceasta substanta este capabila sa realizeze acest lucru prin inhibarea proceselor inflamatorii din creier, ceea ce poate amana sau chiar anula debutul pierderilor de memorie legate de varsta.

http://duluana.ro/10-alimente-pe-care-eu-le-consum-frecvent-si-motivul-pentru-care-il-fac/