De ce nu sunt bune dietele luate la nimereala de pe Internet sau de la o colega

Apetitul si repulsia sunt moderate la nivelul cortexului
octombrie 30, 2018
Perseverenta se rasplateste. Cum sa devii invingator
noiembrie 5, 2018

Wrong Character Meaning Bad Incorrect Or Mistaken

Pe internet circula fel de fel de diete alimentare generale, majoritatea alcatuite gresit care, desi au rezultat pe termen scurt, pot sa duca la agravarea starii de sanatate, pentru ca fiecare dintre noi nu vrem sa gandim pe termen lung atunci cand e vorba de sanatate, nu vrem sa intelegem ca alimentatia corecta este un stil de viata, care trebuie sa ne insoteasca permanent, ca uneori putem face foarte mult rau alegand diferite recomandari aiurite si ca sanatatea este unul din lucrurile cu care nu este bine sa te joci aiurea.

Incerc mai jos sa explic punctul meu de vedere si parerea mea asupra acestor diete luate la intamplare. Mi-a luat ceva timp sa scriu, deci iti va lua si tie ceva timp sa citesti dar nu cred ca mai mult de 15 minute si daca vrei sa devii o versiune mai buna a ta cred ca merita sa aloci timpul acesta pentru tine.

Astept parerea ta si chiar as vrea sa generam discutii pe tema dietelor minune ?

Am auzit mereu minunatele afirmatii da colega mea a tinut-o si a slabit si acum pare ok. Eu de ce sa nu o tin? Sau Am mai tinut-o si acum catva timp si a mers acum o tin din nou dar nu prea mai merge la fel dar trebuie sa mearga daca a mers prima oara. Problema este ca nu se intelege ca o dieta aleasa gresit si aiuristic este ca un medicament care are numai efecte secundare negative si astea sunt GARANTATE pe termen lung si un singur rezultat dar atentie pe termen scurt: slabirea. Dupa ce trece termenul scurt ramai doar cu efectele negative pe termen lung. Merita? Din pacate multe persoane declarativ zic ca nu merita dar ca si actiuni fac ceea ce nu sustin pentru ca fiecare isi doreste sa obtina rezultate rapide si fara efort. Asta este un alt subiect pe care il vom detalia cu alte ocazii acum insa ne concentram pe dietele magice.

Pentru ca daca dai o simpla cautare dupa cuvantul dieta gasesti toate minunatiile care iti garanteaza slabirea minunata. Cateva exemple care m-au distrat si care mi le-au spus mai multe persoane

Dieta de 13 zile, dieta anului 2018. Slabesti garantat 10 kilograme in 13 zile – Cu dieta de 13 zile poti slabi intre 6 si 10 kilograme. Este un regim hipocaloric, slab in carbohidrati. Dieta de 13 zile mai este cunoscuta si sub denumirea de ”dieta NASA”, deoarece, din componenta ei, fac parte alimente consumate astronauti in timpul pregatirii fizice pentru expeditiile spatiale – ASTA AR FI BUNA DACA TU AI FI UN ASTRONAUT CARE SE PREGATESTE PENTRU O EXPEDITIE SPATIALA. DAR ASTA ESTI? In plus nu spune nimic de varsta nu spune nimic daca esti de sex feminin sau masculin, nu spune nimic daca ai ceva probleme de sanatate ce ai voie si ce nu ai voie. Iti garanteaza (asta mi se pare incredibil) ca slabesti 10 kg in 13 zile. Si daca nu o faci atunci nu dieta este de vina ci tu ca probabil nu ai tinut ca la carte ce scrie acolo 😀

Dieta care nu da gres niciodata – care iti recomanda sa mananci 1000 de calorii zilnic dar care nu iti spune ce efecte are faptul ca tu mananci mult mai putin decat are nevoie corpul tau si ca iti incetineste metabolismul astfel incat in timp cu cat mananci mai putin cu atat te ingrasi mai mult. De asemenea nu spune ca trebuie sa tii cont si de excesul ponderal care il ai si ca daca ai 30 de kg surplus sau 2 kg surplus nu e ok sa mananci tot 1000 de calorii. La fel nu tine cont de varsta ca daca esti inca tanar esti in crestere si trebuie sa ajuti corpul sa creasca sanatos, ca daca esti matur esti theoretic dezvoltat si daca esti mai in varsta iti produce multe probleme o dieta redusa caloric. Nu iti spune ca daca esti de sex feminin sau masculine nu trebuie sa mananci la fel. Nu iti spune ca poti sau nu sa faci sport sa ai un stil de viata sanatos. Nu iti spune cata apa sa bei sau ce sa bei dar iti spune ca “nu da gres niciodata” si din pacate pentru multi asta este prioritar fata a tot ceea ce am enumerat anterior.

Dieta cu bere. Slabesti garantat fara sa depui prea mult efort – exista chiar si asa ceva ?. Slabesti fara sa depui efort si bei bere la gustarea de la ora 11, dupa pranz la ora 12:10 neaparat, si un pic asa seara (o gura de 50 ml). Este drept ca pe parcursul zilei nu depasesti 450 – 500 ml de bere dar trebuie avut grija ca nu este aceeiasi bere pentru ca la gustarea de la ora 11 este o bere amara in timp ce dupa praz este o bere dulceaga cu 2-3% alcool si cantitatile sa fie limitate asa ca cel mai bine este sa iti gasesti doi colegi de birou cu care poti sa tii aceasta cura ca sa impartiti o sticla de bere ca nu e bine sa faci risipa si daca tu trebuie sa bei la ora 11 doar 150 ml de bere atunci ce faci cu restul? In afara de asta se subintelege ca este o dieta pentru persoanele majore si nu pentru copii ca ei nu au voie alcool, dar ce e important aici este ca este garantat si nu depui efort ?

Si acum sa intelegem putin de ce este importanta o alimentatie echilibrata

Alimentatia are un rol deosebit asupra intregii existente umane determinand. Ea ajuta la determinarea starii de sanatate cat si la capacitatea de activitate a persoanelor.

Pentru a putea sa raspunda la necesitatile metabolice ale organismului alimentul trebuie sa contina o anumita valoare alimentara, respective calitatile alimentului (valoare nutritive, calitati senzoriale)

Practic ati vazut ca atunci cand cititi anumite etichete se vorbeste de o valoare energetica a unui aliment, dar acesta are si o valoare nutritiva, respectiv capacitatea unui aliment de a asigura desfasurarea normala a proceselor metabolice ce sunt furnizate de substantele nutritive din aliment.

In ultimul timp toti cei care vor sa slabeasca cu care am colaborat eu vorbesc de metabolismul lor lent dar nu toti stiu ce inseamna metabolism. Practic metabolismul reprezinta totalitatea schimburilor reactiilor chimice prin care nutrientii din alimentatie sunt utilizati de organism pentru a produce energie si substante necesare acestuia cresterii si dezvoltarii.

In orice celula din corpul nostru se produc simultan doua procese: un proces de degajare de energie (catabolism) si un proces de consum de energie (anabolism). Fiind vorba de reactii chimice in organism fiecare dintre ele necesita anumiti catalizatori.

Conform wikipedia Enzimele (din limba greaca – zymosis – ferment) sunt macromolecule de origine proteica cu rol de biocatalizatori, cu ajutorul carora celulele vii pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator.[1] Catalizand reactiile biochimice din organism, ele au un rol esential in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie, intilnindu-se in toate organismele animale, vegetale si in microorganisme, mai fiind denumite din aceasta cauza biocatalizatori. Fara enzime , procesele biochimice s-ar desfasura cu viteze foarte mici.

Notiunea de enzima este un termen generic pentru un catalizator proteinic, ce este produs in interiorul celulelor vii. Oriunde exista viata, fie ea sub forma de plante sau de animale, exista si enzimele. Practic, enzimele participa la toate actiunile necesare pentru mentinerea vietii, de exemplu sinteza si descompunerea, transportul, excretia, detoxificarea si furnizarea energiei.

Fiintele vii nu ar fi in stare sa-si mentina viata fara ajutorul enzimelor. De asemenea, producem si enzime folosind enzimele din alimentele pe care le consumam zilnic. Ratiunea pentru care exista atat de multe tipuri de enzime este aceea ca fiecare dintre ele are un rol specific, unic.

Din nefericire, societatea moderna abunda in factori care ne consuma pretioasele enzime. Alcoolul, tutunul, drogurile, aditivii alimentari, chimicalele din agricultura, poluarea mediului, undele electromagnetice si stresul emotional sunt doar o parte din factorii care epuizeaza aceasta enzima.

Prin urmare, pentru a ne mentine o sanatate buna este esential sa intelegem mecanismul propriului nostru corp.

Metabolismul bazal reprezinta cantitatea minima de energie de care are nevoie un adult in repaos la o temperatura de 20 de grade. Deci metabolismul bazal depinde de masa corporala, inaltime, varsta, sex, starea de sanatate etc.

De aceea este gresit sa declari ca ai un metabolism lent fara sa fie neaparat adevarat si sa spui ca trebuie sa mananci cat mai putin. Trebuie sa mananci corespunzator necesitatilor organismului tau.

Practic rolul unei alimentatii echilibrate este acela de a stabili cantitatea minima de energie necesara organismului, cantitate de energie care se asigura prin cadrul cantitatilor de alimente pe care le mancati pe parcursul a 24 de ore, alimente ce satisfac in mod optim toate nevoile nutritive ale organismului dumneavoastra.

Atunci cand iti construiesti un regim alimentar trebuie sa tii cont de nevoile nutritive ale organismului tau cat si de modul in care poti acoperi aceste nevoi prin alimente care sa iti asigure necesarul energetic cat si factorii nutritivi (trofine sau nutrienti) corespunzator organismului tau, care este unic.

Organismul tau are nevoi energetice (calorice) cat si cele plastice sau de constructie.

Nevoi energetice inseamna nevoile pe care care le ai ca sa consumi energie in timp ce mananci, nevoile ca sa iti pastrezi temperatura constanta , nevoile ca sa poti asigura travaliul muscular.

Necesitatile de constructie se analizeaza din doua puncte de vedere:calitativ si cantitativ. Cantitatea de proteine nu este aceeiasi pentru toti indivizii ea depinzand de multi factori printre care: varsta, travaliul muscular, starea de sanatate. Calitatativ proteinele pe care le consumati depind de numarul aminoacizilor esentiali prezenti in aceste proteine cat si de proportia lor in proteina ingerata.

Foarte important este faptul ca principiile nutritive nu se gasesc pur si simplu in natura, ci sunt repartizate in diferite proportii in alimente si de aceea este foarte important sa asociem alimentele in cadrul unei alimentatii echilibrate care sa ne poata acoperi toate nevoile energetice, plastice si biocatalitice ale organismului, nevoi care variaza in functie de fiecare persoana.

Practic nutrientii pe care ii aducem in organism acopera urmatoarele functii: furnizeaza energie, furnizeaza materialul de constructie pentru inlocuirea tesuturilor lezate sau imbatranite, regleaza procesele metabolice din cadrul organismului.

Energia este furnizata de lipide si carbohidrati, materialul de constructie este asigurat de proteina, iar rolul biocatalitic este asigurat de micronutrienti: vitamine, minerale si apa.

Chiar daca un om consuma zilnic aceleasi tipuri si aceleasi cantitati de hrana, cu aceleasi calorii, cantitatea de nutrienti absorbita si eliminata difera in functie de starea sa fizica, mentala sau emotionala din ziua respectiva.

Maine continuam despre biodisponibilitatea factorilor nutritivi cat si factori care influenteaza biodisponibilitatea nutrientilor deoarece este foarte adevarat ca cele mai bune alimente sunt acelea care sunt crescute pe terenuri arabile fertile, bogate in minerale, fara utilizarea substantelor chimice agricole sau a ingrasamintelor artificiale, alimente consumate indata ce au fost recoltate.Cu cat sunt mai proaspete, legumele, fructele, carnea si pestele contin cu atat mai multe enzime.

Dar noi oamenii mancam mancare gatita. Fierbem, coacem, prajim, folosim plite sau gratare.