Diferenta de volum sau diferenta dintre satietate si foame

Cand eram mica ma distram de fiecare data cand intrebam pe cineva: Ce este mai greu: 1 kg de fier sau 1 kg de fulgi? Si uneori anumite persoane de dragul meu ca sa imi faca pe plac ziceau ca 1 kg de fier :). Acum cand multa lume imi spune ca nu mananca nimic dar totusi se ingrasa si ca ei nu inteleg unde gresesc le spun cu zambetul pe buze ca manaca prea mult fier :). La inceput nimeni nu intelege dar dupa ce le explic pe toti ii pufneste rasul. Adevarul este ca nu trebuie sa fii mare nutritionist ca sa intelegi o diferenta: o lingura de ulei are acelasi numar de calorii cu 500 g de spanac, dar efectele asupra organismului tau dupa consum sunt complet diferite, atat la nivelul satietatii, cat si la nivelul micro si macronutrientilor.

Asa ca atunci cand vrei sa slabesti prima oara trebuie sa aduci in alimentatie alimente cu densitate calorica mica, dar cu volum mare, bogate in apa si fibre si sarace in grasimi (legumele, lactatele degresate, fructele, varza, conopida, broccoli, spanac, urzici, salate verzi etc.), sunt prima alegere intr-o cura de slabire.

Alimentele cu volum mic si densitate calorica mare sunt in general bogate in grasimi si/sau carbohidrati, adica in calorii rele: uleiul de orice fel, untul, margarina, zaharul, dulciurile, branzeturile fermentate, carnea grasa, mezelurile, semintele si fructele in coaja tare.

Nucile si semintele nu sunt calorii rele, dar trebuie consumate cu masura, pentru ca au, in medie, 400-500 calorii/100g.

Ca sa te saturi atunci cand mananci si sa iti aduci in corp micro si macronutrientii de de care are nevoie o masa trebuie sa  combine alimente de densitate mica cu cele cu densitate mai mare, rezultand astfel un numar rezonabil de calorii la o masa (carne cu legume, salata cu seminte etc.)

Ca sa slabesti, alege alimente cu volum mare si calorii putine, bogate in fibre (direct responsabile cu senzatia de satietate), vitamine, minerale si apa. O dieta bazata pe alimente cu densitate calorica mica, dar volum mare, te tine departe de senzatia de foame binecunoscuta in dietele clasice de slabit si este mult mai eficienta in mentinerea greutatii pe termen lung.

Am mai dat exemplul de masa sanatoasa si satioasa de dimineata de aproximativ 470 de calorii care are volum si iti ofera si satietate: 4 felii de paine wasa de secara, cu 50 g de avocado, 170 g de sunca de porc sissi cu 1,5% grasime, si un ardei gras sau castravete sau o rosie si la fel o masa de 470 de calorii care nu are volum si nici satietate pe termen lung respectiv 100 g de croissant cu ciocolata sau alte fel de croissant.

Alimentatia nesanatoasa este responsabila pentru 80% din bolile cronice si pentru majoritatea tipurilor de cancer.

Obezitatea nu este doar inestetica, este un factor major de risc pentru boala coronariana ce cauzeaza frecvent infarct miocardic, in special la persoanele care au o cantitate mare de grasime la nivelul abdomenului.

Grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san.

Ca orice alte alegeri pe care le faci in viata, alegerile alimentare vorbesc despre tine si au consecinte. Daca alegi surse de calorii rele si goale pentru dieta ta (carbohidrati rai, grasimi saturate si trans), te va chinui zilnic un apetit insatiabil, te vei ingrasa, iar pe termen lung, te poti ingrasa si te poti imbolnavi.

Daca alegi surse de calorii bune (cereale integrale, lactate degresate, legume si leguminoase, fructe, nuci si seminte, peste si carne slaba), beneficiile sunt multiple: un corp rezistent si sanatos, o stare permenta de bine, o silueta frumoasa pana la adanci batraneti…

Deci tu ce alegi sa mananci? Daca inca nu stii scrie-mi si te ajut eu 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*