In functie de culoare (rosu, verde, galben), de forma si de marime, dar si de cat de picant este, exista mai multe tipuri de ardei iute (chili, cayenne, serrano, habanero, jalapeño etc.), pe care le poti folosi in bucatarie, iar soiul care detine recordul Guinness World Book pentru cel mai picant ardei este Carolina Reaper, originar din South Carolina, Statele Unite ale Americii.
Pe langa faptul ca da un gust iute si intens preparatelor, ardeiul iute are un continut caloric scazut, insa este bogat in antioxidanti, vitamine si minerale.
Conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (United States Department of Agriculture), 100 de grame de ardei iute inseamna:
Mai mult decat atat, aceeasi cantitate de ardei iute include si un complex bogat de vitamine:
https://ndb.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168577/nutrients
Scopul fiecarui organism este sa supravietuiasca si de aceea fiecare se apara cum poate. Unele plante nu vor sa fie mancate! Exact acesta este motivul pentru care unii ardei sunt iuti si foarte iuti. Insectele, animalele, pasarile si oamenii consuma fructe si legume. Dar toate fructele si legumele protejeaza semintele, calea prin care plantele isi perpetueaza specia, asa ca au evoluat, cu diverse metode prin care sa se protejeze: tepi, miros si iuteala.
Un alt motiv, care in timp a intensificat iuteala unor soiuri de ardei, a fost faptul ca oamenii au inteles inca de acum mai bine de 6000 de ani ca ardeiul iute este unul din ingredientele care poate contribui la pastrarea si conservarea alimentelor. Astfel ca acestia au cultivat ardei iute si au combinat soiuri astfel incat sa le sporeasca gustul iute.
Substanta activa din ardeii iuti este capsaicina, iar beneficiile acesteia sunt dovedite si folosite de foarte mult timp.
Ardeii iuti si preparatele cu ardei iuti nu au, in sine, contraindicatii. Atata vreme cat iuteala este tolerabila si placuta gustului, nu fac rau.
Cu toate acestea, persoanele care iau aspirina si alte anticoagulante trebuie sa consume cantitati mici de ardei iute. De asemenea, este recomandata prudenta in consumarea ardeilor iuti persoanelor care au hemoroizi.
Persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului gastrointestinal ar trebui sa limiteze consumul pentru ca ardeiul iute poate cauza senzatia de arsura in stomac, dar si crampe si dureri abdominale.
De asemenea, femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa fie atente la cantitatea de mancare picanta pe care o consuma. Desi se spune ca acestea pot provoca balonare, colici sau iritatii si eruptii cutanate in cazul bebelusilor, nu exista o baza stiintifica pentru aceasta idee, ba chiar studiile au aratat ca sugarii reactioneaza foarte rar la alimentele pe care le consuma mamele lor. Totusi, pentru prevenirea senzatiilor de arsura in stomac, ardeiul iute ar trebui utilizat cu moderatie.
Sunt necesare precautii la prepararea retetelor cu ardei iuti. Nu este recomandat sa-i tai sau sa-i toci cu mana neprotejata de manusi, pentru ca iuteala lor poate irita pielea, ramanand impregnata in piele mai mult timp. Cand pregatesti ardei iuti, nu pune mana la ochi sau in alte locuri sensibile.
Testeaza iuteala ardeilor sau a preparatelor cu ardei iuti inainte de a le consuma, pentru a sti daca intensitatea lor este suportabila.
Prajirea, fierberea, alte tratamente termice sau conservarea ardeilor iuti nu le diminueaza decat in foarte mica masura intensitatea iutelii.
Combinati cu iaurt, menta, otet sau suc de lamaie, iuteala ardeilor este mai putin accentuata. Se potrivesc foarte bine, in cazul salatelor si sosurilor, cu busuioc proaspat, menta sau patrunjel.
In cazul in care iuteala ardeilor este peste limita suportabila, cel mai bun antidot este laptele batut, rece, si miezul de paine, consumate impreuna.
Exista multe moduri in care pot fi consumati. Sunt perfecti simpli, proaspeti, alaturi de diverse preparate, merg bine alaturi de unele ciorbe si mancaruri de carne sau/si
de legume, pot fi murati si sunt un ingredient care da savoare sosurilor. Indiferent cum sunt mancati, ardeii iuti isi pastreaza beneficiile, dar si iuteala.
Nu este foarte greu de preparat, dar recomandarea principala este folosirea manusilor de cauciuc atunci cand se prepara. Sunt ideali ardeii iuti carnosi, de preferat rosii, dar se pot strecura si unii verzi sau portocalii in reteta. Totul se face mai repede, mai usor si rezultatul este mai bun, daca ardeii sunt foarte proaspeti.
Probabil ca acesta este cel mai simplu mod de a conserva ardeii iuti. Gustul si proprietatile lor se pastreaza.
Se face foarte repede, ingredientele sunt simple si este alegerea perfecta pentru carnea la gratar, carnati si fripturi. Este o solutie ideala pentru ca poti alege sa prepari acest sos cat de iute vrei, in functie de ardeii pe care ii folosesti si de iuteala lor. Sosul se face imediat, cu ajutorul unui robot sau al unui blender bun.