Enzimele – “scanteia vietii”

Nu poti sa impingi pe cineva ca sa ii arati ca poate sa alerge mai repede
iunie 13, 2019
Pentru minte – 6 suplimente care amplifica activitatea glandei pineale
iulie 3, 2019

Enzimele digestive, muncitori calificati in digestie – Pentru a pierde in greutate avem nevoie de un sistem digestiv care sa functioneze la parametri normali. Iar cu un sistem digestiv optim si o alimentatie bazata pe alimente integrale, crude, vii, este practic imposibil sa te ingrasi.

Problema greutatii corporale nu este una izolata, ci din contra, este parte a intregului organism. Un dezechilibru intr-o anume zona a corpului afecteaza intreg organismul. Greutatea este un simptom a ceea ce se intampla in sistemul digestiv, hormonal, emotional, al felului de a dormi si de a reactiona la stres cat si in nivelul de energie al corpului.

„Enzimele (din limba greaca – zymosis – ferment) sunt macromolecule de origine proteica cu rol de biocatalizatori, cu ajutorul carora celulele vii pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator. Catalizand reactiile biochimice din organism, ele au un rol esential in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie, intalnindu-se in toate organismele animale, vegetale si in microorganisme, mai fiind denumite din aceasta cauza biocatalizatori.”

https://ro.wikipedia.org/wiki/Enzim%C4%83

Enzimele care se gasesc in mod natural in alimentele vii ajuta la reducerea obezitatii la nivelul intregului corp. Enzimele au un rol mult mai important in organism decat sa ajute la digestia alimentelor. Enzimele sunt responsabile de fiecare reactie chimica la nivelul fiecarei celule din organism. Mineralele, oligo-elementele, vitaminele si hormonii nu-si pot efectua functiile in organism daca nu ar exista enzimele. Nu poti face nicio miscare fara ajutorul enzimelor. Nu poti gandi fara ajutorul enzimelor. De fapt, am putea spune ca enzimele sunt sursa vietii. O dieta ce nu contine enzime vii te indeparteaza de viata. Iar orice fiinta ce se indeparteaza de viata incepe sa moara. Pentru noi oamenii asta se traduce in boala, kilograme excesive in plus, depresie – maladiile omului modern.

Enzimele, aceste molecule de proteine,  joaca un rol important in toate activitatile din organism:

 • in digestia alimentelor,
 • in stimularea creierului,
 • in conservarea energiei celulare si
 • in refacerea tesuturilor, organelor si celulelor.

Rolul lor principal este de catalizator, mai exact au rolul de a accelera si precipita sute si mii de reactii biochimice din organism, controland astfel procesele vitale care au loc in organism.

Fiecare enzima are o functie specifica in organism, functie pe care o alta enzima n-o poate indeplini; structura lor chimica este atat de specializata astfel incat sa poata initia numai reactia unei anumite substante sau a unui grup inrudit cu acesta, nu si reactiile altora.

Functiile principale ale enzimelor

Enzimele digestive descompun alimentele in particule pentru energie. Reactia chimica se numeste hidroliza si implica folosirea apei pentru a dezintegra compusii chimici si sa-i transforme in energia.

Energia stocata este apoi convertita de alte enzime functie de cerintele organismului.

 • fierul este concentrat in sange prin actiunea enzimelor; alte enzime din sange ajuta la coagularea lui pentru a stopa sangerarea.
 • enzimele uricolitice catalizeaza conversia acidului uric in uree.
 • enzimele respiratorii ajuta la eliminarea dioxidului de carbon din plamani.
 • enzimele ajuta rinichii, ficatul, plamanii, colonel si pielea sa elimine deseurile si toxinele din organism.
 • o alta enzima ia fosforul  din alimentatie si il transfera in structura oaselor.
 • enzimele accelereaza oxidarea glucozei care mareste energia care ajunge la celule.
 • enzimele apara sangele de deseurile periculoase, convertind aceste substante in forme usor eliminate de corp.

Corpul foloseste mare parte din potentialul de producere al enzimelor pentru a produce peste 20 de tipuri de enzime. In acelasi timp, corpul nostru trebuie sa obtina aceste enzime din alimentatie.

Capacitatea corpului este afectata intr-un mod foarte serios atunci cand avem o dieta preponderenta in produse alimentare preparate si procesate.

Tipuri de enzime

Enzimele se pot imparti in doua grupe: enzime digestive si enzime metabolice.

Enzimele digestive sunt secretate de-a lungul tractului intestinal si descompun alimentele, facand posibila absorbtia nutrientilor in sange, pentru a fi folositi la diferite functii ale organismului. Enzimele digestive se impart in trei tipuri principale: amilaza, proteaza si lipaza.

 • Amilaza se gaseste in saliva, in sucurile pancreatice si ale stomacului, si au rolul de a descompune carbohidratii. Actioneaza imediat ce incepem sa mestecam si de aceea este important sa mestecam mult mancarea.
 • Proteaza se gaseste in sucurile din stomac si in cele ale pancrasului, precum si in sucurile intestinale. Rolul ei este de a ajuta la digerarea proteinelor.
 • Lipaza se gaseste in sucurile stomacului si ale pancreasului, este de asemenea prezenta in grasimea din alimente. Rolul ei este de a ajuta la digerarea grasimilor.

Un alt component al procesului digestiv, dar care nu este o enzima in sine, este acidul clorhidic. Acesta interactioneaza cu enzimele si le intensifica functiile.

Enzimele metabolice sunt acele enzime care catalizeaza reactiile chimice din celule, cum ar fi producerea energiei si detoxifierea.

Enzimele metabolice guverneaza activitatile tuturor organelor corpului, ale tesuturilor si celulelor. Ele sunt constructorii care ridica zidurile organismului din proteine, carbohidrati si grasimi.

Enzimele metabolice actioneaza specific in sange, organe si tesuturi. Fiecare tesut al corpului are propria sa enzima metabolica, cele mai importante fiind superoxid dismutaza (SOD) si catalaza.

Oricat de puternice ar fi enzimele, acestea nu pot actiona singure.

Pentru ca acestea sa fie deplin active au nevoie de cantitati adecvate de alte substante cunoscute sub numele de coenzime.

 • Printre cele mai importante coenzime sunt cele din complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina E si zincul.

Atunci cand ai o dieta bazata in proportie de peste 80% din alimente crude primesti in proportie foarte mare nutrientii in starea naturala precum si suficiente enzime care sa ajute corpul sa digere hrana in mod eficient – de notat aici faptul ca fiecare aliment in stare naturala este ‘dotat’ cu propriile enzime de digestie.

Pentru a digera alimentele procesate, corpul trebuie sa apeleze la rezerva proprie de enzime, care este limitata – asta inseamna ca energia necesara efectuarii activiatilor curente este folosita la digerarea hranei – nu-i asa ca dupa o masa copioasa te simti obosit si simti ca ti-ar prinde bine un pui de somn? Totusi, enzimele din alimentele crude va pot reda energia si contribuie la eficientizarea metabolismului celular. Este dovedit faptul ca atunci cand te simti bine in pielea ta, se vede pe tine si in plus, te simti bine si psihic.

Sistemul modern de alimentatie ucide enzimele din alimente, nu numai prin procesarea termica, dar si prin stresul la care sunt supuse unele legume sau fructe, pesticidele cu care sunt stropite, sau ingrasamintele si hormonii de crestere cu care sunt injectate. De asemenea, stilul de viata modern, stresul, agitatia, dereglarea ceasului biologic, toate acestea duc la anihilarea enzimelor benefice. Nu-i de mirare ca suntem atat de ‘saraci’ in enzime! deci alimentatia cruda, chiar si partial cruda este benefica nu numai in pierderea kilogramelor in plus, ci si in imbunatirea calitatii vietii.