Ce sunt fibrele alimentare?
Fibrele alimentare sunt un tip de carbohidrati complecsi. Fibrele sunt importante in dieta deoarece produc senzatia de satietate si previn astfel excesul alimentar. Suplimentar, reduc riscul constipatiei deoarece favorizeaza eliminarea produsilor toxici din colon si hranesc mucoasa intestinului. Pectinele (fibrele din fructe) – sunt foarte benefice petru o stare buna de sanatate.
Atunci cand nu ai un regim variat este dificil sa iti aduci aportul necesar de fibre. In mare parte aproximativ 35 g pentru barbati si 25 g pentru femei.
Fibrele nu se abosrb in tractul digestiv si de aceea nu contribuie la aportul caloric general dar ne ajuta la starea de satietate. Oamenii nu au enzimele necesare pentru a digera fibrele pe care le gasim in fructe, legume si cereale integrale.
Cum iti poti creste cantitatea de fibre in organism?
1. Mananca multe fructe, legume si cererale pentru ca pe langa fibre aceste alimente vin si cu alte substante fitochimice. Incearca sa mananci fructele si legumele in starea lor si sa nu le consumi sub forma de suc deoarece prin stoarcere se pierd o mare parte din aceste fibre.
2. Mananca cereale integrale – painea din grau integral, orez salbatic sau secara
3. Mananca fasole rosie, mananca seminte, nuci
Ce fac fibrele in organismul nostru?
Actioneaza ca un laxativ natural datorita cresterii bolului alimentarneutilizabil care permite trecerea acestuia mult mai rapid in colon. Fibrele in special cele solubile imbunatatesc controlul glicemiei, incetinind rata la are este eliminata mancarea din stomac ceea ce duce la intarzierea cresterii glicemiei dupa mese si astfel prevenind eliberarea exagerata de insulina.
Fibrele solubile pot ajuta la scadera colesterolului, a tensiunii arteriale, a inflamatiilor si pot sa reduca chiar riscul de boli cardiace, accentul fiind pus pe fibrele care provin din cerealele integrale.
ZAHARUL
Zaharul creste considerabil valoarea calorica a preparatelor fara a aduce valori nutritive alimentelor. De aceea este inclus in categoria alimentelor care aduc calorii goale.
Sunt multe categorii de zahar dintre care putem enumeraȘ
Zaharul alb – cel pe care majoritatea oamenilor in folosesc la prajituri, cafea sau ceai.
Zaharul brun – din trestie ecologica. Zaharul brun contine si vitamine si minerale naturale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier)
Zaharul negru ce contine melasa ce este foarte sanatoasa deoarece contine multe vitamine si mineralecare lipsesc cu desavarsire din zaharul alb. O lingura de melasa pe zi poate creste cu 17% nivelul de fier.
Asa ca incearca sa eviti zaharul alb rafinat si aunci cand simti nevoia de dulce mananca fructe, miere de albine sau scortisoara. Daca vrei sa indulcesti cafeaua sau ceaiul alege zaharul brun si mierea
Alternative la zahar:
Stevia – Stevia este comercializata ca pulbere si desi este foarte dulce datorita compusului steviosida ea lasa un gust usor amarui. Ea se gaseste in magazine sub multe denumiri, dar daca identifici pe eticheta denumirile truvia, PureVia, SweetLeaf vorbim in esenta despre acelasi lucru