Frumusetea adevarata incepe din interior – Suplimentul alimentar bun sau rau?

Ce este mai greu 1 kg de fier sau 1 kg de mere? 1 calorie de conopida =1 calorie de inghetata?
octombrie 22, 2019
Bauturi proteice pentru fete – adevarat sau fals?
noiembrie 3, 2019

In ultimul timp am fost socata si mirata de faptul ca in toate supermarketurile mari sau chiar si cele mai mici exista spatii dedicate acelor suplimente alimentare de unde poti sa achizitionezi chiar vitamine efervescente sau minerale, tot felul de batoane proteice si pliculete de proteine sau alte lucruri care iti garanteaza ca sunt sanatoase si te si ajuta sa slabesti. Multa lume nici nu stie ce sunt si la ce ajuta dar mai ales care sunt pericolele la care se supun ei si copii lor cand aleg sa consume acele produse. Nu zic ca nu sunt bune sau ca la anumite momente nu avem nevoie de ele dar am vazut si cunosc personal oameni care aleg niste variante proaste doar pentru ca trebuie sa fie sanatoase ca sunt la sectiunea de suplimente sanatoase si scrie pe ele ca sunt bune si apoi se plang ca nu au rezultate si totusi se ingrasa desi mananca baton de slabit 🙂

Despre batoanele proteice am scris mai multe aici: Batonul proteic este o optiune buna pentru o gustare sanatoasa?

Ideea este asa (parerea mea): In mod normal nu avem nevoie de suplimente alimentare atunci cand avem o viata „obisnuita” si  nu facem sport de performanta, pentru ca in teorie am putea sa aducem corpului nostru tot ce are nevoie din alimentatie DAR uneori datorita ritmului impus de activitatile desfasurate, de stresul existent, de mai multi factori externi (temperatura, schimbari de fus orar etc) nu reusim sa manacam de cate ori trebuie si tot ce trebuie ca sa ii oferim corpului nostru macronutrienti, micronutrienti si fitonutrienti si atunci uneori suplimentele alimentare ne ajuta. Uneori un baton proteic ales inteligent este o varianta mult mai buna si sanatoasa decat o merdenea din coltul strazii sau un strudel cu mere. Un shake poate fi o varianta mai buna pentru o gustare decat chestii de rontait (chipsuri, alune prajite, biscuiti, croissante etc) si o varianta buna dupa o ora de antrenament in care se stie ca ar fi bine pentru recuperare sa mananci ceva in cam maxim 45 minute dupa antrenament, decat o sticla cu bere de care am citit prin diferite surse ca e foarte buna pentru recuperare 😀 (dar pe care uneori o aleg si eu ca sursa de recuperare 🙂 ). Chiar daca nu ma consider un sportiv de performanta, apelez si eu la aceste suplimente alimentare deoarece datorita ritmului alert nu reusesc sa ii dau corpului meu ce are nevoie doar din alimentatie si uneori in fuga pe bicileta mananc un baton proteic si este o varianta cat de cat ok pentru a inlocui o masa decat sa am variantele mai proaste: sa nu mananc deloc sau sa iau ceva de la o patiserie. Nu zic ca nu am facut si acestea ca doar nimeni nu e perfect dar facand si aceste greseli am inteles pe propria mea piele ce inseamna si am inteles asa ca totul tine de alegeri in viata si de disciplina si de dorinta de a evolua si a face lucruri bune pentru mine si organismul meu.

Alimentatia dezechilibrata poate conduce la un deficit al nutrientilor esentiali de care are nevoie corpul nostru: macronutrienti, micronutrienti si fitonutrienti. Acesti nutrienti sunt universali si necesari pentru orice persoana, indiferent de varsta sau stil de viata. Pentru a ajuta la satisfacerea acestei carente nutritionale foarte multe persoane sunt din ce in ce mai interesate de utilizarea suplimentelor alimentare.

Dar problema este ca foarte multe persoane folosesc aceste suplimente alimentare fara sa citeasca si sa inteleaga ce inseamna de fapt si ce ce presupune suplimentul alimentar. De asemenea este deosebit de important de ales un supliment alimentar care sa isi faca treaba si nu neaparat unul ieftin sau promovat agresiv.

Eu tot citesc si incerc sa inteleg si totusi mi se pare un subiect deosebit de complex si deosebit de important deoarece daca nu este folosit corespunzator iti poate promova exact opusul a ceea ce iti doresti.

Pentru a alege un anumit supliment in cunostinta de cauza trebuie sa fi bine informat inainte de a achizitiona si utiliza un supliment alimentar. In primul rand, este foarte important pentru tine sa citesti cu atentie si sa intelegi cat de cat informatiile prezentate pe eticheta produselor.

Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au in compozitia lor nutrienti (macro- si micronutrienti) si/sau alte substante comestibile, care sunt consumate in cantitati definite, in mod suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit.

Categoriile de suplimente nutritive aprobate prin acest ordin de catre Ministerul Sanatatii sunt la nivel macro urmatoarele:

SUPLIMENTE NUTRITIVE

  • Vitamine si elemente minerale
  • Proteine pure sau sub forma de concentrate proteice, izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora.
  • Uleiuri alimentare considerate dietetice (de exemplu: uleiuri din germeni de seminte de cereale, uleiuri din ficat de peste) si acizi grasi polinesaturati esentiali
  • Fosfolipide – lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide
  • Fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi
  • Lapte pentru copii, indiferent de varsta de administrare, dar fara indicatii terapeutice
  • Produse pentru copii: lapte cu cereale si/sau fructe
  • Indulcitori sintetici alimentari
  • Produse pentru slabit si pentru mentinerea greutatii corporale, fara indicatii terapeutice
  • Produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice – alimente functionale care regleaza flora microbiana intestinala
  • Produse pentru sportivi care contin vitamine, elemente minerale, proteine, hidrolizate proteice, aminoacizi, glucide usor asimilabile, acizi grasi esentiali si alti nutrienti cu rol in sustinerea efortului sportiv, in refacerea postefort, in dezvoltarea si mentinerea masei musculare.

Acestea, indiferent daca sunt produse in tara sau aduse din import, pot fi comercializate pentru consumul uman, numai dupa ce sunt avizate de catre MSF, prin Directia generala de sanatate publica. Aceasta avizare are drept scop „asigurarea protectiei sanatatii populatiei prin desfacerea pe piata a unor produse care intrunesc caracteristicile privind calitatea si siguranta acestora”, dupa cum se precizeaza normele stipulate de Ordinul 282.

Ca un principiu de baza, un supliment nutritiv nu trebuie sa prezinte efecte adverse sau proprietati daunatoare (bineinteles, daca se respecta modul de administrare si indicatiile lui), iar beneficiile lui pentru sanatate trebuie sa fie mai mari decat riscurile.

Daca totusi vreti sa luati aceste suplimente alimentare de „capul vostru” fara a tine cont cat de cat de parerea unei persoane mai avizate inainte de lua un supliment alimentar puneti-va totusi urmatoarele intrebari:

  1. Ce beneficii asupra sanatatii va aduce acest produs?
  2. Care sunt riscurile la care va supuneti daca luati acest supliment ?
  3. Care este doza corecta pe care trebuie sa o luati pentru a avea eficienta maxima?
  4. Cum se admnistreaza (se inghite cu apa, cu ceai?), cand (in ce perioada a zilei, inainte sau dupa masa, la ce interval de timp?) si pentru cat timp puteti lua produsul fara niciun risc ?
  5. Cum influenteaza acest supliment anumite medicamente pe care le iau (in contextul in care sunteti sub un anumit tratament monitorizat de doctorul dumneavoastra)

Unele suplimente alimentare pot interactiona cu anumite medicamente administrate simultan, rezultand efecte nedorite. De exemplu, nu se recomanda administrarea suplimentului alimentar ce contine extract de Ginkgo Biloba in acelasi timp cu anticoagulantele deoarece poate creste riscul aparitiei unor hemoragii. Alte suplimente alimentare pot reduce eficacitatea unor medicamente prescrise in anumite afectiuni (ex. boli de inima, depresii, etc).

Pentru evitarea unor complicatii si efecte adverse, sfatul specialistului este absolut necesar.

Daca un anumit produs i-a facut bine vecinei, prietenului sau surorii dumneavoastra, nu este obligatoriu sa aiba aceleasi efecte si la dumneavoastra, pentru ca fiecare dintre noi este unic, iar organismul poate raspunde diferit la ingerarea acestuia.

Asta nu inseamna ca daca intrebati o persoana avizata aceasta nu o sa va recomande consumul respectiv, dar asa sunteti sigur ca e o alegere buna pentru dumneavoastra.

Ce mai trebuie sa stiti atunci cand doriti sa apelati la suplimentele alimetare?

  1. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o alimentatie variata si echilibrata ci o completeaza
  2. Evitati produsele prezentate ca fiind “miraculoase”, care prezinta numai beneficii fara efecte adverse sau care contin ”un ingredient secret”, deoarece aceste mentiuni sunt adesea false.
  3. Termenul des intalnit “natural” nu insemna intotdeauna “inofensiv”; de exemplu,sunt anumite produse botanice care sunt daunatoare pentru organism
  4. Daca achizitionati un anumit produs asigurati–va ca ambalajul sau este integru si pastrati-l apoi in conditiile de depozitare indicate pe eticheta;
  5. Evitati sa luati in aceeasi perioada de timp mai mult de doua-trei suplimente alimentare, deoarece in cazul unor mixturi de ingrediente pot apare unele efecte nedorite;
  6. Decalati si orele de administrare, luati-le la interval de 2-3 ore unele de altele pentru o absorbtie si eficientizare mai buna.
  7. Daca urmeaza sa fiti supus unei interventii chirurgicale, inclusiv dentara, sfatuiti-va cu medicul pentru a intrerupe admnistrarea suplimentului in timp util; unele suplimente alimentare necesita 2-3 saptamani pentru a se elimina din organism si in acest caz v-ar putea creea serioase probleme in timpul operatiei sau dupa aceasta.
  8. In timpul sarcinii sau alaptarii luati numai suplimentele alimentare recomandate de catre medic.
  9. Folositi suplimentul numai in dozele recomandate si nu depasiti perioada de administrare indicata pe eticheta.
  10. Nu administrati niciodata suplimente alimentare copiilor fara a va sfatui cu medicul pediatru. Daca luati suplimente alimentare, nu va bazati pe ele mai mult decat trebuie.

 

Incercati sa aveti o alimentatie echilibrata din care sa nu lipseasca sub nicio forma cerealele integrale, fructele si legumele, pestele, apa. Si nu uitati nici de miscarea in aer liber!

Sportul poate inlocui multe medicamente, dar nici un medicament din lume nu poate inlocui exercitiile fizice. Angelo Mosso

 Interactiuni intre medicamente si intre medicamente si suplimente alimentare

 

Surse:

https://cnmrmc.insp.gov.ro/images/ghiduri/Ghid-Suplimente-Alimentare.pdf

https://www.doctor.info.ro/ce_sunt_suplimentele_nutritive.html

http://old.ms.ro/documente/Ghid1_8318_6022.pdf

https://www.revistagalenus.ro/nutritie-si-farmacie/ce-trebuie-sa-stim-despre-suplimentele-alimentare/