Cerealele reprezinta o categorie importanta in cadrul unei diete echilibrate. Cereale cum sunt graul, ovazul, orezul, secara, orzul, meiul, porumbul reprezinta importante surse nutritive.
Grupa 1 – Legume si vegetale – In ratia alimentara zilnica se recomanda 3-4 portii de legume si vegetale de aproximativ 200-300 g de legume la o portie.
Grupa 2 – Fructele – Recomandarile actuale prevad consumarea a 2-3 porţii zilnice de fructe aproximativ 400 – 500 g zilnic
Grupa 3 – Paine, cereale, orez si paste – 6-11 portii zilnic
Cerealele reprezinta o categorie importanta in cadrul unei diete echilibrate. Cereale cum sunt graul, ovazul, orezul, secara, orzul, meiul, porumbul reprezinta importante surse nutritive. Dar trebuie avut in vedere faptul ca aceste valori nutritive pot diferi in functie de gradul de rafinare a acestora. Cerealele contin amidon, fibre alimentare, minerale si in special fier si fosfor, vitamine, si intr-o mica masura proteine.
Cea mai utilizata cereala este graul, care prin macinare duce la obtinerea fainii. Prin macinare, cerealele pierd germenele şi taraţele, devenind prin acest procedeu ‚rafinate’. Procedeul permite achiziţia unor calitaţi (textura, durabilitate), dar şi pierderea unor nutrienţi (fier, vitamine B) sau a unor subsanţe nenutritive dar cu roluri benefice in organism (fibrele). Diferenţa dintre aceste doua subtipuri de cereale explica şi diferenţele nutriţionale dintre painea alba (rafinata) şi cea din faina integrala, dintre orezul brun (integral) şi cel alb (rafinat) şi chiar dintre fulgii de porumb (rafinaţi) şi floricelele de porumb – popcorn (integrale) etc. Pastele fainoase (spaghetti, cus-cus) sunt produse rafinate. De obicei, in industrie are loc fortificarea cerealelor rafinate cu vitamine din grup B (B1, B2, niacina, acid folic) şi fier, pentru a compensa pierderile din procesul de fabricare. in schimb, pierderea fibrelor este ireversibila.
Iata care sunt cerealele recomandate: orez brun, hrisca, bulgur, ovaz, orz integral, malai integral, secara integrala, paine din grau integral, biscuiti din grau integral, paste din grau integral, fulgi de cereale din grau integral, orez salbatic.
Atentie: In prepararea biscuitilor, prajiturilor sau budincilor, valoarea nutritiva a fainii este modificata datorita includerii altor ingrediente, cum sunt ouale, grasimile, laptele, zaharul şi fructele.
Este necesar ca dieta zilnica sa conţina 6 pana la 11 porţii de alimente din aceasta grupa, de preferat de tipul celor nerafinate (faina neagra, orez brun etc.). Acestea vor furniza o cantitate considerabila de fibre alimentare, ceea ce reprezinta unul din principiile unei alimentaţii raţionale. Un conţinut crescut in fibre va ajuta, de asemenea, la obţinerea unor diete mai sarace in calorii.
Aportul de fibre din alimente, precum cerealele integrale, fructele şi legumele proaspete este de mai buna calitate comparativ cu cel adus de suplimentele nutritive. Alaturi de fibre, alimentele din aceasta grupa furnizeaza o cantitate considerabila de minerale şi vitamine necesare menţinerii sanataţii.
Sursa: Ghid pentru alimentatie sanatoasa – societatea de nutritie din Romania