Grupele alimentare partea a 8 – Nucile si semintele

Grupele alimentare partea 7 – Produsele zaharoase si bauturile
octombrie 2, 2018
Minciunile pe care ţi le spui atunci cand vrei o schimbare dar nu vrei sa iesi din zona ta de confort si…. ce sa faci sa le depasesti
octombrie 7, 2018

Aceasta grupa alimentara este o sursa importanta de acizi grasi esentiali, proteine​​, fibre si minerale. Nucile si semintele intregi pot fi consumate cu fructe intre mese, ca o gustare sanatoasa.

Trebuie avut in vedere caracteristicile fiecarui tip de seminte si incluse cu grija in cadrul unei diete echilibrate, deoarece in caz contrar pot creste numarul de grasimi mult peste cele necesare organismului si pot duce la cresteri calorice si ingrasare, datorita multelor proprietati pe care le contin pe cantitati mici.

Nucile, sunt o sursa de energie, antioxidanţi şi vitamine.

Doza recomandata maxim de 30 g pe zi

Acizii omega 3 pe care nucile ii conţin protejeaza impotriva iregularitaţii batailor inimii care duc la apariţia atacurilor de cord, scad nivelul de trigliceride şi colesterolul „rau“ şi il cresc pe cel bun pentru organism.

Nucile sunt o sursa excelenta de fibre, care ajuta la menţinerea funţionarii intestinelor, scazand nivelul colesterolului şi controland nivelul de zahar in sange, prevenind apariţia diabetului zaharat de tip 2.

Nucile au un conţinut important de minerale. Printre acestea se numara: mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu.

Semintele

Semintele ar trebui consumate crude.

Printre preferatele mele notez:

1) Semintele de chia

Doza recomandata: 1 lingura 20- 30 g

Sunt pline de vitamine si minerale, sunt o sursa excelenta de fibre, proteine, antioxidanti si cea mai bogata sursa de plante de acizi grasi omega-3. Consumul de seminte chia poate ajuta la reducerea durerilor articulare, ajuta la scaderea in greutate, energizeaza si protejeaza organismul de boli grave cum ar fi diabetul si bolile de inima.

2) Semintele de in

Doza recomandata: 1-2 lingurite 15 – 20 g

Principalele beneficii pentru sanatate ale semintelor de in se datoreaza in principal continutului ridicat de acid alfa linoleic (ALA), fibre dietetice si lignani. Acidul gras ALA esential este un antiinflamator, reduce factorii de productie care favorizeaza inflamatia si scaderea inflamatiei.

3) Semintele de dovleac

Doza recomandata: o jumatate de ceasca. 25-30 g

Semintele de dovleac sunt foarte bogate in proteine. Sunt o sursa de vitamina B, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacinul, acidul pantotenic, vitamina B6 si acidul folic.

Semintele de dovleac ajuta la combaterea depresiilor neplacute. Componenta chimica a L-triptofanului este un ingredient secret pentru imbunatatirea starii de spirit.

4) Semintele de floarea soarelui

Doza recomandata: un sfert de ceasca. 25 -30 g

Semintele de floarea soarelui sunt o excelenta sursa de vitamina E, principalul antioxidant care se dizolva in grasimi. Vitamina E circula in organism si neutralizeaza radicalii liberi care altfel ar afecta structurile si moleculele care contin grasimi, cum ar fi membranele celulare, celulele creierului si colesterolul.

Semintele de floarea-soarelui au cel mai ridicat continut de fitosterol dintre toate semintele. Fitosterolii sunt compusi gasitii in plante si au o structura chimica foarte asemanatoare cu cea a colesterolului. O cantitate suficienta de fitosterol in alimente poate duce la scaderea colesterolului, la o crestere a sistemului imunitar si la prevenirea anumitor forme de cancer.

5) Chimenul

Doza recomandata: 1 lingurita 5-10 g

Este util pentru problemele digestive, chiar si ca antiseptic. Semintele in sine sunt bogate in fier si intaresc ficatul.