„Hormonii foamei” si importanta lor in procesul de slabire

Nu cred ca esti egoist daca alegi sa fii o versiune mai bună a ta
februarie 17, 2019
Secretul ca sa nu te ingrasi niciodata: Mananca orice, dar nu oricat si nu in orice combinatie
martie 3, 2019

Hunger Stop Indicating Lack Of Food And Warning Sign

Atunci cand te apuci de slabit si incerci toate dietele la moda, pe termen scurt reusesti sa obtii ceea ce iti doresti dar problema apare atunci cand dupa ce ai slabit nu reusesti sa iti pastrezi greutatea la care ai ajuns si revii la greutatea initiala.

In general acest lucru se intampla deoarece nu se constientizeaza faptul ca odata ce corpul a slabit, el nu mai este cel dinainte si in momentul in care se revine la stilul de viata anterior clar organismul va reveni la greutatea initiala sau uneori din pacate la o greutate mai mare.

De aceea este foarte important de inteles ca de fapt nu dieta trebuie sa o abordati pe termen scurt si sa va schimbati stilul de viata si sa va adaptati acest stil la noul TU ?.

Ca sa putem intelege ce se petrece in corpul nostru atunci cand incercam sa slabim trebuie sa intelegem printre altele modul in care hormonii foamei functioneaza.

Hormonii foamei sunt grelina si leptina. Grelina este cea care este produsa de stomac si care ne stimuleaza pofta de mancare si ne atentioneaza atunci cand ne este foame.

Leptina este cea care este secretata de celulele grase si care ar trebui sa ne stopeze pofta de mancare atunci cand organismul ar trebui sa fie alimentat suficient.

Dar atunci cand te apuci de cure de slabire „la moda” acesti doi hormoni o iau razna. Intotdeauna cand vei alege o cura de slabire bazata pe infometare, organismul tau va intra in panica si isi va porni mecansimul de autoconservare si instictiv va activa grelina, hormonul care iti stimuleaza apetitul si care conserva grasimea pentru perioadele de infometare.

Atunci cand ai mai multe kilograme decat sunt necesare in organism in teorie ai  mai multe celule adipoase care ar trebui sa produca mai multa leptina si sa iti diminueze pofta de mancare, dar de fapt in timp apare rezistenta la leptina, asemanatoare rezistentei la insulina si asa organismul devine mai putin sensilbil la actiunea hormonului leptina.

In mod normal ar trebui ca nivelul grelinei sa fie ridicat inainte de masa si redus dupa ce ai mancat, dar atunci cand ai kilograme in plus lucrurile nu mai sunt la fel si nivelul grelinei nu scade rapid dupa masa, ceea ce ii spune in mod eronat creierului ca inca iti mai este foame.

 

Ce sa faci ca sa lupti cu rezistenta la leptina si sa normalizezi nivelul leptinei?

  1. Alege sa mananci fructe si legume cat mai variate si cat mai diversificate, dupa principiul curcubeului care te ajuta sa fii sanatos si fericit: http://duluana.ro/curcubeul-fenomenul-care-te-ajuta-sa-fii-sanatos-si-fericit/.  Asa vei aduce in alimentatia ta multi antioxidanti, vitamine care te vor ajuta in lupta ta cu senzatia de foame.

 

  1. Elimina din alimentatia ta zaharul si alimentele procesate care creeaza in corp procese inflamatorii si dezechilibre la nivel hormonal.

 

  1. Alege alimentele care au volum mare dar putine calorii, si alimentele care iti ofera o satietate pe termen lung. Poti alege surse de proteine la care sa asortezi o salata din foarte multe legume, poti alege fasole, naut, quionoua, linte, si toate legumele care le stii ?

 

  1. Desi suna ca un cliseu este foarte important: nu te stresa, dormi bine, hidrateaza-te corespunzator si fa sport.

Atunci cand nu dormi suficient hormonii foamei sunt debusolati deoarece corpul tau incearca sa recupereze pierderea de energie datorata somului prost sau putin si de aceea va creste nivelul de grelina .

Miscarea este esentiala in cadrul stilului tau de viata deoarece te ajuta sa te mentii in forma, sa ai un tonus muscular bun, sa poti sa pastrezi o greutate  sanatoasa deoarece te ajuta sa sa poti manca mai multe calorii decat cele necesare metabolismului bazal ceea ce iti va alimenta si placerea hedonica pe care majoritatea o avem pentru mancare. Trebuie doar sa tii cont sa nu depasesti necesarul caloric pentru o zi si sa adaptezi cloriile ingerate in functie de tipul de activitate si durata activitatii.

 

Daca vrei sa intelegi mai multe despre cum poti sa devii o versiune mai buna a ta scrie-mi