Importanta meselor “nesanatoase” in existenta si sustinerea stilului de viata sanatos

Daca vrei sa iti fie bine, alege-te pe tine!
iunie 4, 2019
Nautul – o leguma metalista :)
iunie 11, 2019

In ultimul timp se promoveaza foarte mult disciplina si abordarea unui stil de viata sanatos cu accent pe partea de alimentatie.

Un stil de viata sanatos implica foarte multi factori printre care: alimentatie, hidratare, sport, odihna, gandire pozitiva si multe alte lucruri.

Din toate acestea am ales sa scriu acum despre partea de dieta si alimentatie si de ce este important uneori sa iesim din aceste reguli.

Foarte multe persoane declara ca sunt interesante de alimentatia sanatoasa si conditia fizica insa realitatea arata contrariul. Exista o discrepanta mare intre dorinta unei alimentatii sanatoase si modul real de alimentare.

De ce apare aceasta discrepanta?

Pentru ca modul de alimentatie nu e determinat in primul rand de foame, ci de o serie de factori complecsi: sociali si psihici. Educatia, obiceiurile si traditia joaca un rol imens, dar si starea psihica individuala.

Alimentatia face parte din comportamentul nostru social; luarea mesei cu altii ne apropie, creeaza senzatia de „noi” si satisface nevoia contactului social.

Multe persoane cand aleg sa manance sanatos sau sa adopte o anumita dieta iau in calcul doar selectia alimentelor, contorizarea numarului de calorii, consumul de apa, restrictii multe. Toate aceste aspecte vizeaza factori externi. Si uita – de cele mai multe ori – de cel mai important aspect: de noi, de psihicul nostru, de nevoile si dorintele noastre atat de diferite.

Asadar atunci cand adopti o schimbare trebuie sa tii cont si de tine. Tine cont si de influenta psihicului.

De ce este dificil de sustinut motivatia intr-o dieta?

Dieta este motivata de dorinta de a slabi, de a preveni castigul in greutate si acumularea de grasime, de a mentine un control strict asupra propriei alimentatii.

Motivatia poate veni din interiorul tau (tu ai luat decizia) sau din exterior (altii te-au determinat sa faci asta). Atunci cand imboldul este primit din exterior  alegi sa dai puterea altcuiva. Dorinta schimbarii nu ne apartine, de aici – esecul.

Si atunci apar poftele!

De ce avem pofte mai multe cand suntem la dieta?

Atunci cand poftim, ne reprezentam mental mancarea respectiva – or, mintea nu face distinctia intre real, posibil si imaginar. Poftele pentru un aliment sunt cu atat mai puternice, cu cat imaginile alimentului cu pricina sunt mai vii in mintea noastra. Iar in ziua de astazi, tentatiile sunt peste tot in jur, traim intr-o societate de consum, care vrea sa cumparam.

Daca stim ca este „interzis, nu mai punem la indoiala cat este de benefic, nu ne mai intrebam daca e foame sau pofta, nu mai suntem atenti la ce vrea cu adevarat corpul nostru. Ne bucuram de placerea inselatoare.

Ce este de facut in aceasta situatie?

Pe moment si nu tot timpul raspunsul este simplu: Ia o pauza! Cedeaza in fata poftelor! Dar nu lasa ca acest lucru sa devina un obicei.

O masa „nesanatoasa” nu te va ingrasa dar iti va oferi „hrana” pentru psihicul tau si te va ajuta sa mergi inainte cu stilul de viata sanatos.

De fapt odata ce poti manca un anumit aliment, pofta dispare, pentru ca nu mai exista acea interdictie, care sa te atraga mai mult. La final, totul tine de psihic, de atitudinea si de alegerile pe care le faci.