Nautul – o leguma metalista :)

Importanta meselor “nesanatoase” in existenta si sustinerea stilului de viata sanatos
iunie 7, 2019
Nu poti sa impingi pe cineva ca sa ii arati ca poate sa alerge mai repede
iunie 13, 2019

Foarte satios si energetic, nautul are continut ridicat de fier si fosfor si este un aliment bogat in fibre, cu efecte benefice organismului in combaterea constipatiei, in prevenirea arteriosclerozei, in scaderea nivelului de colesterol din sange, in sarcina (cantitatea mare de folati ajuta fatul sa se dezvolte armonios din punct de vedere mental, prevenind defectele sistemului nervos).

Odata cu proteinele, nautul iti aduce si calorii. Din fericire, insa, organismul tau arde o treime dintre acestea doar procesand proteinele. Continutul ridicat de fibre face, de asemenea, din naut, un aliment indicat pentru curele de slabire. Pe langa faptul ca favorizeaza digestia, fibrele iti dau senzatia de satietate.

Nautul contine proteine, aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbtie lenta, fibre, vitamine (E, complexul B si C), minerale (magneziu, mangan, calciu, potasiu, fier, zinc) si carbohidrati, nutrienti care stimuleaza buna functionare a nervilor, a muschilor, enzimelor si hormonilor.

De ce sa incluzi nautul in alimentatie

  1. Asigura organismului necesarul de proteine – Daca nu esti foarte fan sa mananci multa carne atunci nautul este o varianta foarte buna pentru a oferi corpului tau necesarul de proteina. Insa – chiar daca acesta ofera o sursa buna de proteine – recomandarea este totusi sa nu faceti din naut unica sursa. Alternati consumul sau cu alte alimente bogate in proteine, cum ar fi: hrisca, orezul, soia, quinoa, ou, branza, iaurt si peste.
  2. Normalizeaza nivelul glicemiei din sange – ca si alte leguminose, nautul contine o forma complexa de carbohidrati care se digera incet, eliberand treptat energia. In felul acesta se evita cresterea brusca a glicemiei din sange, ceea ce este foarte important pentru diabetici.
  3. Ajuta la controlul greutatii corporale – boabele de naut sunt bogate atat in proteine, cat si in fibre alimentare, ceea ce inseamna o satietate sportia in urma consumului. Simtindu-te satul nu vei mai avea o nevoie atat de presanta de a servi si alte gustari nesanatoase intre mese.
  4. Imbunatateste digestia – nautul reprezinta o sursa foarte buna de fibre – asa cum deja scrie mai sus, o portie de numai 100 g de naut ofera aproximativ 30% din doza zilnica recomandata de fibre. Necazul major al alimentatiei omului modern, care pune un mare accent pe produsele de origine animala (carne, lactate, oua), este ca genul aceasta de alimentatie ofera prea putine fibre alimentare. De fapt, carnea, laptele si oule nu contin deloc fibre. Chiar daca fibrele nu sunt digerate de catre organism, acestea totusi au rol foarte important in nutritie: acela de ”maturator” al reziduurilor si al substantelor nedorite din tractul interstinal. Fibrele au un aport important in cultivarea bacteriilor prietenoase din flora interstinala. Fibrele sunt, de asemenea, de ajutor in combaterea constipatiei. Nu in ultimul rand, fibrele sunt implicate si in reglarea nivelului colesterolului.
  5. Promoveaza sanatatea oaselor – nautul este o sursa buna de nutrienti necesari pentru sanatatea oaselor: minerale, incluzand mangan, cupru, fier, zinc, magneziu, fosfor, potasiu si calciu; vitamina K; vitamine din complexul B. Ceea ce ajuta la cresterea densitatii osoase si la prevenirea unor probleme legate de inaintarea in varsta, cum ar fi osteoporoza.
  6. Promoveaza sanatatea sistemului cardiovascular – fiind o sursa bogata in fibre solubile, nautul ajuta la echilibrarea nivelului colesterolului din sange si inima, ajutand in felul acesta la prevenirea aterosclerozei, infarctelor si atacurilor cerebrale. Mai mult decat atat, lipidele continute in naut sunt, in principal, sub forma de acizi grasi omega-3, care sunt niste forme benefice de grasimi polinesaturate (de care organismul nostru are nevoie).
  7. Reduce riscul defectelor genetice – nautul furnizeaza o sursa bogata de folat, un membru al complexului B de vitamine, care are un rol important in sustinerea urmatoarelor functii din organism: formarea celulelor rosii; sintetizarea proteinelor; producerea de acizi nucleici (ARN si ADN); diviziunea celulelor; folosirea zaharului si a aminoacizilor. Asigurarea consumului recomandat de folat este foarte importanta mai ales pentru femeile gravide si cele care alapteaza.

 

Salata de naut cu ardei, ton si ceapa – Amestecati 100 g de salata verde  cu o jumatate de ceapa rosie, 1 conserva de ton in suc propriu si 1 ardei gras rosu sau kapia cu 100g de naut, sare si piper dupa gust. Puteti pune o lingurita de ulei de masline si zeama de la jumatate de lamaie

 

Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, cooked, boiled, without salt