Atunci cand zicem ca este totul bine multi dintre noi spun OK sau mai pe scurt K. Potasiul (K) este un mineral esential pentru buna functionare a organismului uman, a tuturor celulelor si a tesuturilor din cadrul organismului.
Potasiul asigura sanatatea inimii sib una functionare a sistemului muscular.
Potasiul este un element mineral care se gaseste aproximativ 98% intracelular si 2% extracelular. In general, se gaseste mai ales in muschi, in globulele rosii, ficat, piele, oase, nervi, in creier sau in fluidele corporale.
Absorbtia potasiului se produce la nivelul mucoasei intestinale si se elimina prin urina si partial prin scaun. Cantitatea de potasiu pe care o eliminam depinde de cantitatea de potasiu pe care o ingeram.
Organismul uman are nevoie de cel putin 1000 mg de potasiu zilnic, pentru a putea asigura toate procesele cheie.
Il putem obtine din fructe, legume, leguminoase sau din anumite tipuri de peste.
De ce este important potasiul?
Intotdeauna in cadrul organismului uman lucrurile vor fi in echilibru, de aceea o dieta cat mai echilibrata este cea mai buna alegere pentru un stil de viata sanatos. Potasiul este in echilibru cu sodiul, system de echilibru ce controleaza nivelul apei din tesuturi, contribuind astfel la buna functionare a functiei renale.
Sodiul joaca un rol important in echilibrul corect al potasiului. O cantitate mica de potasiu si mai mult sodiu poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, este important sa combinam un consum mai ridicat de potasiu si mai putin de sodiu pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare. Hipertensiunea afecteaza pana la 95% dintre pacienti. Studiile au aratat ca suplimentele de potasiu pot reduce in mod semnificativ tensiunea arteriala la persoanele hipertensive care consuma si o cantitate mare de sodiu.
Alimentele bogate in potasiu mentin un mediu alcalin in organism, spre deosebire de acidoza. Acidoza metabolica este cauzata de o dieta bogata in alimente acidifiante, cum ar fi carnea, produsele lactate si cerealele prelucrate.
Acidoza poate provoca excretia de azot si, prin urmare se poate ajunge la pierderea densitatii osoase si a muschilor.
De asemenea, unele studii sugereaza ca o cantitate mai mare de potasiu poate duce la cresterea densitatii osoase. S-a constatat faptul ca aportul de potasiu este legat de mentinerea nivelului de calciu la persoanele adulte sanatoase. In schimb, un aport mai mic de potasiu este legat de pierderea calciului prin urina, in timp ce cresterea cantitatii de potasiu reduce pierderea de calciu prin urina.
Cantitatea de potasiu poate preveni inflamatia renala. Mai ales in combinatie cu magneziul ajuta la prevenirea leziunilor renale datorate nivelurilor ridicate de ciclosporina, substante ale caror efectul secundar este si insuficienta renala. Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand in urina se gaseste o concentratie ridicata de calciu. Dupa cum am mentionat deja, consumul de potasiu reduce cantitatea de calciu din urina, impiedicand astfel formarea pietrelor la rinichi.
Persoanele care consuma intre 3 si 5 portii de fructe si legume cu continut ridicat de potasiu pe zi pot reduce riscul accidentelor vascular cerebrale cu pana la 26% in comparatie cu cei care mananca mai putin de 3 portii pe zi. Si asta datorita influentei potasiului obtinut din fructe si legume in combinatie cu fibre asupra tensiunii arteriale.
Persoanele care se imbolnavesc de diabet zaharat in timpul vietii au mai multe probleme hepatice decat probleme cu pancreasul. Potasiul este cel care sprijina buna functionare a ficatului. Daca o persoana are valori scazute de potasiu, acest lucru inseamna ca nu poate depozita zahar acolo unde e nevoie de el si anume in muschi si ficat. In lipsa potasiului, organismul transforma zaharul in grasimi. Dupa acest proces, nivelul zaharului scade si organismul cere mai mult zahar. Desi organismul cere mai mult zahar, in realitate el are nevoie de potasiu. Valorile scazute ale acestui mineral reduc toleranta la glucoza asociata cu reducerea eliberarii de insulina, determinand modificari semnificative ale metabolismului glucozei.
Cantitatile excesive de sodiu din alimentatie duc la retinerea apei in organism si provoaca balonarea. Doar potasiul este cheia pentru a fi evitate aceste probleme. Imediat dupa consum, sodiul impreuna cu apa ajung sa fie absorbite de celule. Ulterior, apa din organism se depune intre muschi si piele, ceea ce duce la balonare.
Suplimentarea cu potasiu actioneaza asupra echilibrului electrolitic. Ceea ce inseamna ca potasiul impinge sodiul si apa din celule cu ajutorul pompei electrolitice. Astfel, sodiul si apa sunt eliminate prin urina si se creeaza un echilibru din mediul interior.
Surse alimentare bogate in potasiu
Cele mai bune surse naturale de potasiu sunt in principal alimentele neprocesate. Fructele care contin potasiu: caise, avocado, banane, pepene galben, smochine, grapefruit, kiwi, mango si citrice. Legumele bogate in potasiu sunt: legume cu frunze verzi, spanac, varza, salata sau broccoli. Alte surse bogate in potasiu sunt: anghinare, muguri de bambus, leguminoase precum fasole, linte, mazare dar si tarate sau ciocolata.
Sursa: https://gymbeam.ro