Protejarea articulatiilor este importanta atunci cand faci sport?

Densitatea energetica: ce este ea si de ce este importanta?
noiembrie 22, 2019
Ce sa mananci intr-o zi de luni – 1
decembrie 2, 2019

Miscarea, sportul atunci cand alegi sa il practici ca si o noua activitate in cadrul activitatilor tale zilnice sau ca o evolutie inseamna provocare, depasirea propriilor limite si iesirea din zona de confort.

Alegerea practicarii activitatilor sportive iti ofera multe satisfactii din mai multe puncte de vedere: stare de sanatate mai buna, mai multa energie, motivatie si incredere crescuta in propriile forte. Miscarea este foarte buna pentru noi insa este foarte important sa ai grija de articulatii in timpul antrenamentului si dupa efort. Daca nu ai grija de ele atunci acestea pot fi suprasolicitate si te pot durea astfel incat sa vrei sa renunti la miscare.

Dar nu asta este solutia . Solutia este sa ai grija si de articulatii ca de orice alta parte componenta a corpului tau, chiar daca ele nu se vad la suprafata.

  1. Atunci cand faci orice activitate sportiva incalzirea inainte de antrenament este FOARTE importanta

Multa lume nu ia in calcul acest sfat si in general foarte multa lume sare peste cele 15 minute recomandate pentru incalzire si pentru a-ti pregati corpul de a trece de la starea de repaos la o stare de efort fizic intens. Atunci cand te incalzesti trebuie sa combini exercitii cardio cu cele de forta si de care au  rolul de a intensifica circulatia sangelui, de a creste ritmul cardiac si temperatura corpului pentru a sustine antrenamentul. In timpul acestui proces, musculatura devine activa si articulatiile se lubrifiaza. Aceasta pregatire te ajuta sa previi accidentarile si sa te antrenezi eficient.

Rezerva-ti aproximativ 15 de minute pentru incalzire, pentru a creste flexibilitatea musculara si articulara, si a lucra la capacitate maxima

  1. Nu renunta la intinderile de la sfarsitul antrenamentului

Daca fiecare antrenament trebuie sa inceapa cu o incalzire riguroasa, nu trebuie sa iesi din sala de sport inainte de a face anumite intinderi pentru muschii lucrati in cadrul antrenamentului. Revenirea dupa efort este la fel de importanta precum pregatirea pentru acesta. Cand te apropii de incheierea antrenamentului scade progresiv intensitatea exercitiilor, pentru a permite pulsului sa isi revina. Dupa ce ti-ai recapatat suflul, fa cateva exercitii de streching care te vor ajuta sa diminuezi tensiunea musculara. Efectul se va resimti bineinteles si asupra articulatiilor.

 3. Alege incaltaminte adecvata pentru tipul de activitate fizica practicat

Investeste intr-o pereche de pantofi sport de foarte buna calitate. Impactul pe care il au asupra sanatatii articulatiilor este unul deosebit de important. Pe piata exista o variatate foarte mare de modele, adaptate tipului de sport pe care il practici: alergare, fitness, tenis, fotbal, cycling. Acestia au o serie de caracteristici specifice, menite sa iti asigure atat confort, cat si eficienta in antrenament.

Analizeaza forma talpii si materialul din care este realizata, deoarece sunt esentiale in ceea ce priveste  preluarea socurilor si diminuarea impactului asupra articulatiilor. Un alt mod in care incaltamintea contribuie la sanatatea articulatiilor este prin facilitarea executiei corecte a miscarilor.

 4. Foloseste cu incredere suplimente care sa iti ajute articulatiile Ia un supliment pentru articulatii si adapteaza-ti dieta

Inflamatia este una dintre principalele cauze ale durerilor articulare. Nutrientii potriviti ajuta la calmarea acesteia, la protejarea cartilajului, mentinerea elasticitatii si flexibilitatii articulatiilor si ligamentelor. Documenteaza-te si alege ceea ce este potrivit pentru tine. Cere sfatul si ajutorul unei persoane care te poate ajuta si apoi analizeaza si tu informatiile primite.

Maine o sa postez un articol despre ce trebuie sa mananci ca sa ai articulatii sanatoase sau care sunt alimentele care te pot ajuta.

 

 

  1. Hidrateaza-te

Hidrateaza-te suficient atat in timpul antrenamentelor, cat si pe parcursul zilei. Efectele benefice ale apei se vor resimti si asupra articulatiilor. Iata cum actioneaza:

  • sustine lubrifierea articulatiilor;
  • ajuta la reducerea inflamatiei;
  • faciliteaza aportul de nutrienti la nivel articular prin mentinerea unui volum optim al sangelui;
  • ajuta la eliminarea toxinelor din articulatii.

 

Sportul face parte fara indoiala dintr-un stil de viata sanatos. Practica cu regularitate activitatea ta fizica preferata, avand grija sa acorzi o atentie sporita articulatiilor. Nu ignora importanta incalzirii si a relaxarii, cumpara-ti pantofii potriviti si ia un supliment pentru articulatii pe termen lung.