Unul din lucrurile pe care orice persoana care se apuca de sport îl experimentează este respiratul greșit. Rezultatele depind foarte mult de modul in care respiri in momentul in care faci un anumit tip de exercitii si de a invata sa respiri corect.
Respiratul corect aduce dupa sine o serie de beneficii nu doar in timpul in care faci miscare ci si in viata de zi cu zi. Daca nu respiri corect, circulația sângelui este mai lenta, ceea ce duce la o mai slaba oxigenare a organelor si a țesuturilor.
Fiecare celula din corp are nevoie de oxigen pentru a supravietui. Un nivel ridicat de oxigen contribuie la functionarea lor si este vital pentru o stare buna de sanatate. Modalitatea cea mai usoara de a da corpului si fiecarei celule cat mai mult oxigen este sa respiri corect.
Chiar daca nu crezi, o respiratie corecta si controlata te poate ajuta in situatiile tensionate si stresante, iti calmeaza creierul si te relaxeaza, te ajuta sa iti gestionezi mai eficient emotiile si sa acumulezi energie. La fel ca si prin sport , deci incercati sa le combinati pe amandoua ca sa profitati de toate avantajele pe care le aduc .
Intrebarea care o primesc mereu este cum sa respir corect?
Exista foarte multe informatii si studii pe care le puteti citi pe aceasta tema. Referitor la o activitate sportiva modul in care respiri depinde in primul rand de tipul de antrenament pe care alegi sa il faci, dar pe scurt respiratia influenteaza calitatea antrenamentului tau, nivelul de energie, precum si capacitatea de a arde grasimile.
Practic atunci cand faci antrenament si ai impresia ca te sufoci este pentru ca atunci cand cresti activitatea fizica, creierul sesizează un nivel mai mare de dioxid de carbon in sange si atunci comunica muschilor sa mareasca viteza respiratiei pentru a aduce muschilor oxigenul de care au nevoie. De aceea multa lume care se apuca de alergat zice ca se sufoca si nu poate sa respire.
1. Acum din experienta mea zic asa pentru un antrenament cardio, indiferent ca vorbim despre mers pe bicicleta, alergat sau mers pur si simplu intr-un ritm mai alert, incearca sa inspiri si sa expiri profund. Inspira pe nas si expira pe gura. Este nevoie sa faci un efort sa respiri profund, dar in acelasi timp relaxat. Ideal ar fi sa respiri din diafragma in timpul exercitiilor de tip cardio. Eu incerc sa respir adanc si sa expir la 3-4 pasi de alergare. Adica inspir in 3-4 pasi si expir la fel in 3-4 pasi.
2. Cum sa respiri corect in timpul antrenamentelor cu greutati sau cu greutatea propriului corp. Prima tendinta atunci cand ridici o greutate sau faci o miscare cu greutatea corpului (genuflexiune sau abdomen) este sa iti tii respiratia. Toti facem asa. Mie imi place sa le zic fetelor ca daca isi mai tin mult respiratia o sa explodeze . Acest lucru impiedica oxigenarea creierului si poate avea urmari grave: ameteli, lesin precum si alte complicatii. Chiar ieri o colega mi-a spus ca a luat-o ameteala si nu faceam decat fandari … .
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii despre cum sa respiri corect in timpul exercitiilor cu greutati este sa respiri ca respiri pe gura sau pe nas, conteaza mai putin. Specialistii in fitness recomanda sa expiri in faza mai solicitanta a exercitiului (ridicatul greutatii, de exemplu) si sa inspiri in faza mai putin solicitanta care este de regula reintoarcere la postura initiala.
3. Cum sa respiri corect in timpul exercitiilor de stretching
Respiratia corecta in timpul exercitiilor de stretching te poate ajuta sa cresti flexibilitatea muschilor. Explicatia este ca daca respiri corect in timpul acestor exercitii te vei relaxa mai mult si implicit vei putea sa te intinzi mai mult. La stretching este important sa respiri profund, relaxat, din diafragma, ca la cardio eu inspir pe nas si expir pe gura, dar acum expir in momentul in care muschiul este relaxat nu tensionat.