Retentia de apa si paradoxul ei

Ce inseamna stil de viata sanatos?
iulie 15, 2019
Ca sa obtii rezultate trebuie sa muncesti. E greu si nu exista scurtaturi
iulie 18, 2019

Esti peste 70% apa, iar apa este un nutrient vital supravietuirii. In corpul tau, apa este implicata in toate procesele vietii si sanatatii. Cu toate acestea, nu este normal sa ai de suferit si sa te ingrasi din cauza retentiei de apa – o afectiune foarte frecventa in cazul femeilor cu probleme de greutate.

Apa lubrifiaza articulatiile si organele, mentine tonusul muscular si pielea elastica si fina, regleaza temperatura corpului, filtreaza impuritatile, face creierul sa functioneze in mod corespunzator, transporta nutrientii spre celule. Termenul medical folosit pentru retinerea apei in organism este edem. Aceasta conditie apare atunci cand are loc retinerea patologica de lichid in tesuturile organismului, in special in tesutul conjunctiv. In mod normal, lichidul din tesuturi este drenat de sistemul limfatic care actioneaza ca un filtru (preia si inlatura toxinele, reziduurile si deseurile celulare, apa, grasimile, bacteriile, etc.) si apoi limfa este deversata in fluxul sangvin.

Retentia de apa devine problematica atunci cand lichidul nu este drenat in mod corespunzator de sistemul limfatic, iar apa ramane la nivelul tesuturilor unde apare inflamatia (edemul). Zonele unde adesea se acumuleaza apa sunt: picioare, maini, cavitate abdominala si plamani.

Cauza nr. 1 : Prea putina apa. (si paradoxul retentiei de apa) Paradoxal este faptul ca putina apa in corp inseamna retinere de apa.  Apa ajuta ficatul sa converteasca grasimea mobilizata din depozite in procesul de slabire in energie utilizabila. Pe de alta parte, daca nu bei suficienta, rinichii sunt coplesiti cu lichide concentrate si determina ficatul sa lucreze suplimentar. Ficatul lucreaza astfel din greu pentru a transforma grasimea in energia de care ai nevoie, dar daca face si treaba rinichilor, atunci pur si simplu retine grasimea care ar fi fost arsa daca ai fi baut suficienta apa.

Mai rau, in loc sa o elimine, corpul tau retine apa existenta ca s-o reutilizeze. Acest proces cauzeaza retentia apei si balonare. Deshidratarea te poate face astfel sa arati umflata.

Solutie: Bea mai multa apa! In mod ironic, una dintre cele mai bune solutii ca sa elimini retentia apei este sa bei mai multa apa! Vei constata ca-ti va fi mai sete la inceput, dar este o sete normala, care duce la hidratare. Vei observa apoi numai efecte secundare foarte placute: pierdere in greutate, scaderea senzatiei de foame, disparitia sezatiei de balonare.

Solutia este evidenta, dar cata apa este necesara ca sa ajungi la echilibrul optim al organismului? Chestia cu minimul 2 litri de apa zilnic pe care o auzi peste tot este extrem de relativa, avand in vedere ca oamenii au marimi si greutati diferite. O metoda mai buna este urmarirea urinei: daca este de culoare galben pai, totul este in regula. Daca este galben inchis, bea mai multa apa, iar daca bei deja multa apa, consulta un doctor urolog.

 

Cauza nr. 2: Prea putina miscare. Trist, dar adevarat, sedentarismul, lipsa activitatii fizice, statul toata ziua in picioare sau pe scaun favorizeaza retentia apei. Lipsa miscarii este o cauza majora a acumularii nedorite de apa.

Solutie: Fa cat mai multa miscare in fiecare zi! Cand faci miscare, practic iti obligi organismul sa faca un soi de curatenie generala. Pe deasupra, favorizezi si un consum mai ridicat de apa, pentru ca ai pierdut-o transpirand. Ai grija sa te hidratezi suplimentar cand faci miscare!

Persoanele care nu fac miscare au frecvent membrele umflate, organe suprasolicitate si kilograme in plus. Miscarea si hidratarea sunt de fapt, una dintre cele mai bune strategii de aparare impotriva retentiei de apa.

 

 

Cauza nr. 3: Prea mult sodiu. Este o cauza pe care o cunoaste toata lumea. Consumul excesiv de sodiu este principalul vinovat in retentia apei. Sodiul se gaseste in cantitati mari in alimentele procesate, preparate sau semipreparate, ambalate si „imbogatite” cu conservanti, acidifianti sau potentiatori de arome, in preparatele din restaurante (mai ales de tip fast-food!) si chiar si in alimentele pe care nu le banuiesti (cereale, conserve, dulciuri, produse de patiserie).

Mai mult, sarea de bucatarie din comert nu mai are nimic in comun cu vechea sare de salina sau de mare, utilizata mii de ani de oameni.

Healthy Eating, isolated on white background.

Solutie: Scade consumul inlocuind sarea si evitand alimentele cu continut ridicat de sodiu! Alege sare din surse naturale, precum sarea de mare, sarea de potasiu sau sarea roz din cristalele din Himalaya, care este un amestec de zeci de minerale si oligoelemente, menite sa ajute organismul sa mentina un nivel optim de apa. Mai mult, cristalele de sare de Himalaya faciliteaza procesul de digestie si o mai buna absorbtie a nutrientilor si, spre deosebire de sarea de la raft, regleaza tensiunea.

Daca se intampla sa faci un exces de sare (de sarbatori, la petreceri, in oras etc.), consuma din belsug alimente diuretice si bogate in vitamina C, precum coacaze, sparanghel, patrunjel, seminte de fenicul, rosii, tarate de ovaz, sfecla, morcovi, anghinare si telina. Iti poti face o salata de legume cu otet de mere, care mentine un bun nivel al potasiului, mineral esential in reglarea retentiei de apa in organism.

Cauza nr. 4: Carentele de vitamine si potasiu. Mineralele contribuie la obtinerea unui pH optim la nivel celular si in special la nivelul creierului. Cand echilibrul de sodiu si de potasiu este necorespunzator, corpul tau incearca sa „retina” apa impiedicand rinichii sa o filtreze.

Carentele nutritionale (vitaminele B1, B6, si B5) pot declansa, de asemenea, retentia apei. Mai mult, o dieta bogata in proteine, dar saraca in fructe si legume, poate pune presiune inutila asupra rinichilor, organul responsabil de controlul apei in corpul tau.

Solutie: Consuma alimente bogate in potasiu! Potasiul activeaza sistemul limfatic, fiind unul dintre cei mai importanti electroliti necesari organismului pentru rehidratare rapida. Cele mai indicate surse de potasiu sunt bananele, broccoli, cartofii dulci, sucul de rosii proaspete, somonul, sardinele si codul.

Retentia apei, in majoritatea cazurilor, nu este o boala, ci un semnal de alarma la adresa unei hidratari deficitare, a unor obiceiuri alimentare daunatoare sau a lipsei de activitate fizica.

 

Sursa: 1. Sursa 1, 

Sursa 2