Ieri vorbeam cu o persoana si m-a uimit cand a spus ca la varsta lui e prea tarziu sa se mai apuce de schimbari si sa adopte un stil de viata sanatos. Sincer lucrul acesta m-a mirat deoarece personal consider ca niciodata nu e prea tarziu sa schimbi ceva in bine, ceva care iti va aduce anumite beneficii la nivelul sanatatii tale.
Foarte multe persoane tind sa creada ca daca ai trecut de 35 de ani e prea tarziu sa te mai apuci de o activitate noua, sau sa schimbi ceva care nu iti place sau nu iti convine la viata ta. Din pacate este o gandire pe care o tot vad si in randul celor tineri si sincer ma sperie putin. Eu cu oricine vorbesc sustin faptul ca atunci cand in joc este sanatatea ta nu exista o varsta limita pentru a face sau nu anumite lucruri si faptul ca niciodata nu e prea tarziu sa incepi sa te ocupi de tine din toate punctele de vedere fizic si mental.
Scriu mai jos cateva mici lucruri pe care le poti face astfel incat sa obtii rezultate maxime
- Fa miscare sau apuca-te de sport – asta este o activitate pe care poti sa o faci oricand daca iti doresti asta. O sa fie simplu? Nu, pentru ca trebuie sa te lupti cu tabieturile tale, cu zona de comfort, dar in timp sa vezi beneficiile acestei activitati si o sa te simti mai bine si mai tanar. Miscarea te ajuta sa iti controlezi greutatea, sa ai un trup bine tonificat si sa iti imbunatatesti rezistenta la efort. Miscarea te ajuta sa te deconectezi si sa reduci stresul, stimuland productia de endorfine, acei neurotransmitatori care au rolul de a-ti da o stare de bine. Si nu iti imagina ca trebuie sa fii vreun atlet de performanta. In primul rand, trebuie sa te apuci de treaba si sa faci miscare cat mai des cu putinta, fie ca este vorba de alergarile usoare in parc, de mersul la sala sau la yoga, pilates ori de practicarea unor sporturi de echipa. Iar intensitatea poate creste in timp, asta pentru ca nu uitA ca fiecare om este activ in ritmul sau.
- Hidrateaza-te corespunzator – Este important sa te asiguri ca bei o cantitate semnificativa de lichide in fiecare zi. Aceasta pentru ca fiecare celula, fiecare tesut si fiecare organ din corpul tau are nevoie vitala de apa. Exista o conventie conform careia sunt recomandate minimum opt pahare de apa in fiecare zi, insa ideal ar fi sa bei lichide cat mai des, chiar si atunci cand nu simti ca ti-e sete. Sunt multe metode prin intermediul carora iti poti aminti sa bei apa, de la aplicatii care iti trimit notificari la tot felul de sticle-gadget menite sa te faca sa consumi necesarul zilnic de lichide. Nu este deloc un proces complicat, iar hidratarea chiar are un rol cheie pentru sanatatea ta.
- Limiteaza cantitatea de zahar si de produse rafinate – Bineinteles, ideal ar fi sa elimini de tot alimentele nocive din regimul tau, dar, dupa cum spuneam mai sus, mai realist ar fi sa incepi cu pasi mici. Incepe sa gatesti mai mult acasa, mai ales pentru atunci cand ai pofta de ceva dulce: astfel poti controla ingredientele si cantitatile folosite. Acolo unde este posibil, alege alternativa sanatoasa. De exemplu, in loc de zahar, foloseste mierea pe post de indulcitor.
- Nu uita de aportul zilnic de de fructe si legume – Multe contribuie semnificativ la functionarea corecta a organismului tau datorita vitaminelor, mineralelor si substantelor nutritive pe care le contin. Multe dintre ele contin si zaharuri, asa ca iti pot satisface nevoia de dulce, fiind o varianta excelenta pentru gustarile dintre mese ori desert
- Odihneste-te cum trebuie – Mai importanta decat cantitatea, adica cele sapte-opt ore de somn recomandate in fiecare noapte, este calitatea odihnei. Altfel spus, este important sa dormi fara intreruperi, sa ai un program de care sa te tii si sa te trezesti fara sa ai senzatia ca esti si mai obosit decat te simteai cand te-ai pus in pat. Somnul ar trebui sa fie o prioritate pentru tine. Daca nu te odihnesti cum trebuie nu te mai poti concentra deloc, nu mai dai randament nici la munca, uiti tot felul de lucruri si esti irascibil. Pentru a preveni o astfel de situatie, incearca sa te relaxezi cat mai mult inainte de culcare: fa un dus cald, scade intensitatea luminii din casa si evita sa te mai uiti in ecrane (telefon, laptop, TV). Lumina lor albastra iti poate perturba calitatea somnului.
In concluzie, nu trebuie sa faci cine stie ce sacrificii pentru a avea o alimentatie cat de cat sanatoasa si, implicit, un stil de viata echilibrat. Trebuie doar sa incepi cu niste mici schimbari care iti pot aduce beneficii uriase.
Acestea fiind spuse, fa din imbunatatirea starii tale de sanatate o prioritate, pentru ca aceasta nu expira si nu are termen de garantie.