In timpul sarcinii si dupa nastere corpul unei mame sufera foarte multe schimbari, unele din ele fiind chiar radicale. Este foarte important de retinut ca fiecare persoana este unica in felul ei si de aceea trairile fizice si psihice sunt diferite de la o persoana la alta.
Este foarte important ca pe tot acest proces sa fii multumimta si fericita, ceea ce presupune ca te cunosti bine si te accepti asa cum esti fara sa te compari cu alte persoane (asta este greu dar ajuta enorm).
In tot acest proces apar modificari hormonale bruste si trebuie sa intelegi ca nu ai de ce sa fii drastica cu tine.
Stiti acele mamici care spun ca in sarcina au slabit si au revenit la forma initiala dupa maxim 2 luni? Si care arata ca scoase din cutie? 😊. Eu nu fac parte din categoria lor 😊
Intotdeauna am avut un metabolism lent spre foarte lent pe care eu il ajutam sa creasca cu foarte mult sport (poate prea mult) si dieta corespunzatoare, adica un stil de viata aproape corect pentru ca nimeni nu e perfect 😊.
In momentul cand am ramas insarcinata (in cazul meu) partea cu sportul a ramas doar la plimbari lungi, plimbari pe care eu inainte nici nu le consideram miscare. Am trecut de la un program de 6 ore de miscare pe zi (antrenamente aerobic, arte martiale si bicileta) la plimbari luni si lente 😊. Suplimentar excesul de progesteron pe care l-am luat in primele luni mi-a incetinit si mai mult digestia, ceea ce a insemnat ca am inceput sa achizitionez kilograme desi nu imi doream asta si eram certata permanent de medical meu care nu ma credea ca nu fac excese de ce nu treuie. Suplimentar deoarece metabolismul meu era foarte foarte redus am reactionat incet la alimente si eram foarte aproape de a face acel diabet gestational, pe care eu personal l-am tinut in frau din dieta desi diabetologul ma certa ca nu mamanc sufficient 😊.
Va dati seama ca eram prinsa la mijloc intre medicul meu care ma certa ca mananc prea mult si diabetologul care ma certa ca mananc prea putin si ar treui sa cresc cantitatea de mancare si sa iau tratament. Asa ca am ales varianta mea si anume: am acceptat ca asta este corpul meu si mi-am asumat cresterea in greutate fara sa imi creez frustari suplimentare, mi-am construit o dieta sanatoasa pentru a imi tine glicemia sub control si o monitorizam de cel putin 6 ori pe zi timp de 5 luni sa vad reactiile corpului meu la diferite alimente astfel incat sa nu fie nevoie de medicamentatie pe aceasta parte. Aveam la intepaturi in maini de credeam ca sunt o stropitoare dar a fost bine si am reusit 😊.
Au fost momente dificile pe parcursul celor 9 luni? DA bineinteles. Am plans si eu din cauza modificarilor hormonale 😊? DA, uneori chiar si la reclame 😊
Ce m-a ajutat in aceasta perioada?
Pai in primul rand omuletul care crestea frumos si era foarte cuminte. Apoi o gandire pozitiva si bineinteles disciplina, lucruri pe care le-am obtinut prin artele martiale si sport. Am scris o serie de articole pe aceasta tema si sa stiti ca tot ce am scris acolo eu am trait. Le puteti reciti aici:
Cu ce am ramas dupa nastere?
- Kilograme in plus – in cazul meu 20 pe care trebuie sa le dau jos in perioada urmatoare 😉
- Uter umflat care incet incet revine la dimensiunea normala, dar pana atunci ramane o burtica acolo 😊
- Suturi destul de dureroase care cu grija se refac corspunzator
- Burta, momentan talia este inexistenta, pana la eliminarea kilogramelor in surplus. Practic burta se va micsora pe masura ce se micsoreaza uterul si kilogramele in plus dispar. Fiind operatie recuperarea dureaza mai mult deoarece incizia si muschii trebuie sa se vindece.
- Vergeturi si celulita – care sunt greu de gestionat dar nu imposibil. Celulita apare din foarte multe cauze cum ar fi cele gentice, dereglari hormonale (in cazul meu), sau datorita diminuarii cantitatii de colagen secretata de organism. In momentul in care iei tot mai mult in greutate, hormonii sunt secretati in exces si din aceasta cauza apare si celulita.
6.Glezne umflate (eu pana acum nu am avut niciodata picioarele umflate, nici macar pe parcursul celor 9 luni) insa dupa nastere corpul meu a decis sa acumuleze lichid suplimentar, pe care il voi elimina cu ajutorul plimbarilor scurte.
- Caderea parului – desi e normal si se va reveni in timp scurt la normal imi este frica sa nu raman fara par 😊
Ce fac pentru a reveni la starea initiala si dupa cat timp voi pierde kilogramele in plus?
In mod normal obiectivul este sa pierdem greutatea asta suplimentara in alte 9 luni sau chiar un an. Astfel sunt constienta ca organismul meu a trecut prin multe schimbari si inca mai trece si deci nu voi putea slabi peste noapte. Procesul de slabire este unul complex, este diferit in functie de fiecare persoana si implica foarte multi factori.
Ce fac pentru a slabi sanatos?
- In urmatoarele 3 luni voi face exercitii fixice adaptate situatiei de acum si nu cum eram acum un an de zile. Ma voi concentra pe cresterea frecventei cardiace tinand cont de faptul ca inca organismul meu este in refacere. Astfel voi alege exercitii de respiratie, izometrie si tonifiere cu greutatea propriului meu corp. Voi incepe azi cu ajutorul #2FB – FUNCTIONAL FITNESS BODYWEIGHT – este ceea ce ar toata lumea ar trebui sa faca si ceea ce am ales eu sa fac. Antrenamentul este si se bazeaza doar pe ce exercitii se pot efectua cu propriul corp. Se poate lucra fiecare grupa musculara si fara accesorii si materiale tehnice sportive! Acum cu privire la exercitiile de #2FB si antrenamentele de 2FB, trebuie sa imparti corpul in 2 sau 3 parti.
Trenul superior unde se efectueaza exercitii de pe palme si coate, trenul mijlociu, cu exercitii din sezand, de pe spate si de pe coate si pentru trenul inferior, bineinteles exercitii din picioare, variante de fandari si genoflexiuni. Eu voi alege pentru inceput trenul superior si exercitiile din picioare, trenul inferior.
Le voi face de 4 sau 3 x pe saptamana o zi pauza intre exercitii (in care voi alege o alergare usoara si o plimbare lunga), iar dintre tipurile de antrenament disponibile voi alege TABATA WORKOUT pentru inceput un minut pe repetare cu 20 de secunde pauza. Daca in timpul antrenamentului aceste obiective par greu de atins vom modifica coprespunzator.
Conexiunea minte & muschi & exercitiu nu se poate realiza de cat cu o gandire pozitiva, deci imi voi antrena la maxim si mentalul.
- Apoi dupa ce ma voi adapta noilor situatii restrictii voi incepe o dieta controlata bazata pe fazele ciclului menstrual, prin crearea de mese regulate si echilibrate cu includerea fiecarei grupe majore de alimente, evitarea zaharului, mancaruri rapide si alcool. Voi reveni cu detalii in cel mai scurt timp