Pentru ca in ultimul timp din ce in ce mai multe persoane imi scriu si vor diete minune care sa le ajute sa slabeasca intr-o saptamana cat altii in 3 luni vreau sa imi exprim inca o data punctul meu de vedere asupra acestor aspecte.
Personal nu recomand slabirea prin intermediul unei diete ci mai degraba prin adoptarea unui stil de viata sanatos ceea ce include printre altele: miscare, alimentatie corespunzatoare nevoilor organismului tau, hidratare corespunzatoare, odihna, recuperare.
In mod sigur resping slabirea prin infometare, deoarece infometarea nu este o solutie pentru persoanele care vor sa slabeasca. Daca scaderea in greutate este rapida, fiind determinata de o restrictie calorica severa, neinsotita de miscare, se pierde multa masa musculara ceea ce inseamna ca va aparea efectul yo-yo, si metabolismul tau incepe sa scada progresiv pana punctul de blocaj de la care este extrem de dificil sa slabesti.
Este un cerc vicios deoarece oricat de putin ai manca, fara miscare, ajungi sa nu mai slabesti, pentru ca foamea arde muschii, nu grasimea. Practic, organismul converteste tesutul muscular in energie.
Daca alegi in schimb un stil de viata sanatos si o „dieta” personalizata vei avea ca rezultat in timp o slabire sanatoasa deoarece in cadrul acestui proces ai tinut cont de particularitatile tale – varsta, sex, daca ai anumite probleme medicale, cat si in functie de preferintele alimentare.
Dar ce trebuie sa intelegi inca o data: Slabire sanatoasa inseamna timp. Daca te-ai ingrasat timp de 5 ani nu te poti astepta sa dai jos in 2 luni kilogramele in plus. Teoria spune ca o slabire sanatoasa este cea in care slabesti intre 2 si 4 kg pe luna. Si aici depinde de cate kilograme ai in plus, de metabolismul tau, de modul in care reactioneaza organismul la noul stil de viata.
Din pacate cam toate persoanele care vor sa slabeasca vor sa adopte dietele minune care le promit ca vor slabi 10-12 kg intr-o luna, in timp ce eu le spun ca pentru a slabi sanatos 10 kg trebuie cam 2 luni si jumatate, dar personal cred ca daca incepi sa faci lucrurile sanatos, in timp iti schimbi stilul de viata, intelegi unde greseai inainte si acest lucru te va face sa nu mai revii la greutatea initiala sau chiar sa pui kilograme in plus.
Atunci cand te apuci de un stil de viata sanatos si vrei sa incluzi si miscarea in rutina ta zilnica trebuie sa retii faptul ca ai nevoie de un minimum de 300 de calorii pe care sa le consumam prin activitate fizica (asta insemnand aproximativ 5.000 de pasi pe zi, o ora de aerobic, jum de ora de alergare etc) pentru a mentine arderile corpului la un nivel bun. Altfel slabirea in kilograme se va bloca la un moment dat.
Ce poti sa mananci atunci cand vrei sa slabesti? Eu recomand orice cu masura. Ma refer la carbohidrati, proteina, grasimi cu specificatia faptului ca acestea trebuie alese corect, cu grija si conform nevoilor organismului tau. De exemplu: nu recomand painea alba din cauza faptului ca este un aliment cu calorii goale, fara nutrienti, dar recomand painea integrala.
Asocierea de grasimi cu zaharuri concentrate este una din cele mai nocive combinatii, atat pentru silueta, cat si pentru sanatate in general. Acest tip de combinatii il regasim in special in alimentele procesate, in simigerii, patiserii, cofetarii si fast-food. De asemenea, foarte periculoase sunt alimentele prajite combinate cu sosuri. Acestea contin grasimi dintre cele mai rele, care se depun pe artere si pe organele interne, provocand boli de inima, diabet si cancere.
Ce mai trebuie sa retineti este faptul ca atunci cand ai slabit si ai ajuns la kilogramele dorite printr-un stil de viata sanatos cu un deficit caloric, in momentul in care ai ajuns la kilogramele optime si trebuie sa revii la necesarul tau zilnic NU trebuie sa o faci brusc si dintr-o data deoarece in mod sigur te vei ingrasa. Revenirea trebuie facuta tot cu cap crescand cu 100 de calorii pe saptamana aportul caloric si mentinand constant ritmul activitatii fizice, astfel incat organismul tau sa reactioneze pozitiv. Problema este ca multe persoane dupa ce slabesc nu mai au rabdare si pentru perioada de recuperare si revenire si revin la vechile obiceiuri alimentare si de aici si ineficienta dietelor. Trebuie sa intelegeti ca atunci cand ati fost o perioada intr-o dieta este ca si cum ati supus organismul la o operatie si el la sfarsitul operatiei are nevoie de o perioada de recuperare astfel incat operatia sa fie un succes 😀.
Chiar si atunci cand „urmezi” o anumita dieta aceasta poate sa nu aiba rezultate din foarte multe motive si actiuni pe care le faci fara sa iti dai seama si care nu ti se par importante.
De exemplu: lipsa de miscare care blocheaza metabolismul si duce organismul intr-un punct din care este greu de iesit, infometarea, nerespectarea orelor de masa, alegeri si combinatii nepotrivite, nepersonalizate alimentar, lipsa hidratarii corespunzatoare.
In concluzie personal recomand stilul de viata sanatos, rabdarea si sanatatea. Daca nu asta cauti eu nu te pot ajuta.