Multa lume face „chestii” pentru ca au auzit ca sunt bune sau sunt la moda dar nu stiu exact de ce fac lucrul acela si care sunt efectele ulterioare.
Foarte multe persoane beau apa cu lamaie si bicarbonat de sodiu. Cand le-am intrebat de ce, nu au stiut sa spuna exact. Doar ca au auzit ca e bine sa alcalinizeze corpul.
Bun am zis eu dar ce inseamna sa alcalinizezi corpul si de ce vrei sa o faci? 🙂 Buna intrebare am primit raspunsul.
Asa ca mi-a venit ideea sa scriu cate ceva despre alcalinizare ca sa intelegem putin conceptul si de ce este nevoie sa avem un corp alcalin 🙂
PH-ul corpului este cheia catre mentinerea unei stari bune de sanatate. Acesta va ajuta sa va dati seama daca organismul este intr-o stare alcalina buna sau daca excesul de aciditate constituie o problema care va poate pune sanatatea in pericol.
Termenul de pH se refera la potentialul de hidrogen. Acesta este o unitate de masura ce determina concentratia de ioni de hidrogen din organism.
Ca sa intelegeti mai bine acest concept, trebuie sa stiti ca nivelul de acid se masoara pe o scala de la 1 la 14. Mai exact, 1 indica nivelul cu cel mai mult acid, 7 este neutru, iar 14 este cel mai alcalin.
Un corp sanatos trebuie sa aiba un nivel al pH-ului intre 7.3 si 7.45. Totusi, anumite substante nocive, obiceiurile alimentare proaste sau chiar stresul pot creste nivelul de acid din organism si pot modifica pH-ul. Valoarea acestuia scade si apare excesul de aciditate.
Cand se schimba valorile pH-ului, sangele reactioneaza si indeparteaza nutrientii de care au nevoie celelalte organe din corp pentru a functiona corespunzator. Drept urmare, va veti simti obosit, veti avea dureri de cap, probleme de digestie, iar parul si unghiile se vor demineraliza.
Asa ca daca doriti sa va recuperati sanatatea sau s-o imbunatatiti, trebuie sa aveti grija la alimentatie, hidratare si in special modul de a gandi. In ultimul timp diferite studii recente in psihologie au demonstrat ca emotiile negative pot provoca chiar mai multa aciditate in organism decat ceea ce mancam sau bem. Emotiile negative pot avea multe cauze si multe forme si genereaza in organism un stres, iar stresul genereaza aciditate.
Tot ceea ce mancam si bem, impreuna cu emotiile noastre sunt importante pentru a ne recupera echilibrul interior. Evident, daca nu avem grija si de aspectele mentale si emotionale, solutionand conflictele existente precum lipsa de incredere in sine, orgoliul, mania sau fricile este dificil sa pastram o stare alcalina in corp, generatoare de bunastare si echilibru.
De asemenea, este stiut faptul ca gandurile negative consuma multa energie, slabind in timp forta vitala a corpului. Astfel emotiile negative pot avea efecte nocive, imbolnavindu-ne, deoarece provoaca prin ele insele aceasta stare acida atat de negativa. Bucuria, rasul, fericirea, odihna si somnul creeaza alcalinitate. Grijile, supararea, ura, invidia, barfa, teama si insomnia creeaza aciditate.
Un corp acid este un corp bolnav. Aciditatea crescuta cronica corodeaza tesuturile organismului, iar daca nu este tinuta sub control intrerupe activitatea si functionarea celulelor, de la bataile inimii pana la circuitul neuronal cerebral. Ea se afla la baza tuturor bolilor cronice.
Atunci cand organismul uman mentine o aciditate excesiva, pot aparea urmatoarele probleme: se produc radicalii liberi care oxideaza si altereaza intregul sistem imunitar, fiind necesari antioxidantii (de care am scris aici: Ce sunt antioxidantii si de ce avem nevoie de ei/ )pentru eliminarea resturilor oxidarii din corp; vitaminele si mineralele nu mai pot fi absorbite corect in organism; bacteriile benefice din intestinul subtire isi pierd capacitatea de a ajuta la digestia corecta; tesutul conjunctiv se deterioreaza si isi pierde capacitatea de a-si realiza toate functiile relationate cu sanatatea capilara, a pielii si a unghiilor; somnul este neregulat si alterat; apar dureri de cap, infectii si raceli; apar o stare de oboseala permanenta si o lipsa de energie vitala.
Cand se distruge echilibrul, iar organismul incepe sa produca si sa depoziteze mai multa aciditate si mai multe deseuri toxice decat poate elimina, atunci incep sa se manifeste diferite dureri si afectiuni.
In concluzie: Pentru o stare buna de sanatate trebuie sa ai un corp prepoderent alcalin
Foarte usor si la indemana oricui sunt urmatoarele modalitati de alcalinizare: prin oxigenare si prin alimentatie.
- Sportul, miscarea zilnica recomandata cel putin 30 de minute 🙂 reprezinta o metoda eficienta de alcalinizare prin oxigenare. Exercitiile fizice oxigeneaza intregul organism si pun in miscare sistemul limfatic. Totodata, permit eliminarea, prin procesul transpiratiei, a toxinelor acumulate in corp, dar si eliminarea aciditatii din tesutul adipos. Sportul este important si pentru ca fortifica corpul, il face mai flexibil, intareste sistemul cardiovascular, oasele si articulatiile. Sportul imbunatateste metabolismul, normalizeaza presiunea sanguina, echilibreaza nivelul trigliceridelor din sange si nivelurile de insulina.
- Alcalinizarea prin alimentatie – Intr-un organism preponderent alcalin starea de boala nu poate, efectiv, exista. Intr-un mediu alcalin virusii, bacteriile si ciupercile nu se pot reproduce si nici macar supravietui. Si teoretic intr-un corp alcalinizat este imposibil sa apara celula canceroasa. Noi insa din pacate suntem dominati in marea majoritate, de o stare de aciditate a organismului, cauzata, in primul rand, de o alimentatie defectuoasa. Astfel, in loc sa consumam 80% alimente alcaline si doar 20% alimente acide (de care o sa vedeti ca avem nevoie), cei mai multi dintre noi procedam exact invers, hrana noastra fiind intr-o proportie covarsitoare acida. Astfel, daca eliminam factorii pshiho-somatici, una dintre principalele cauze ale bolilor in zilele noastre este stilul gresit de alimentatie si introducerea unui procent cat mai mic de hrana vie, nepreparata termic sau neprocesata in dieta noastra de zi cu zi
Alimentele bazice se consuma mai ales in stare cruda sau, eventual, gatite prin fierbere de scurta durata sau la abur. Sunt recomandate majoritatea legumelor, mai ales cele verzi, si toate zarzavaturile.


Dintre legume se recomanda in mod special: varza alba, varza creata, varza rosie, broccoli, conopida, ceapa verde, usturoiul verde, prazul, dovleceii, castravetii, telina, sfecla, anghinarea, sparanghelul. Apoi, nu trebuie sa lipseasca din alimentatie salatele foarte bogate in clorofila, cum ar fi cele obtinute din frunzele de spanac, de salata, de salata creata, de untisor, de urzici, de rucola sau de andive. Frunzele verzi sunt cea mai buna sursa de minerale alcaline, au un continut ridicat de fibre vegetale, au proprietati calmante si antistres. Se mai recomanda in mod special zarzavaturile proaspete, adica telina si patrunjelul verde, mararul, leusteanul, nasturelul. Dintre fructe, cele mai bune sunt: merele, avocado, lamaile, lamaile verzi, grepfrutul, gutuile, ciresele, pepenele galben si cel rosu
De asemenea, fructele, legumele crucifere, laptele batut, zerul crud, algele comestibile, meiul, quinoa, soia, hrisca, migdalele, uleiul de masline, condimentele naturale, vinul organic, apa cu lamaie, ceaiurile de plante medicinale, laptele de migdale, ceaiul verde sunt pe lista alimentelor alcaline
Sucul de lamaie este printre cele mai importante atuuri in dieta alcalina. Tocmai de aceea, gateste cu suc de lamaie sau opteaza oricand pentru o limonada proaspata sau o salata cu ulei de masline si suc de lamaie din belsug.
Alimente care formeaza mediu acid
Bauturi alcoolice, aspirina, orz, banane verzi, afine, mure, coacaze, paine, prajituri, fursecuri, bomboane, cereale pentru mic dejun, branzeturi, ciocolata si cacao, cafea, cola si bauturi racoritoare, coloranti artificiali, condimente, porumb preparat, amidon de porumb, biscuiti sarati, creme de ou, produse lactate, sosuri de salata, gogosi, oua – albus, arome artificiale, produse din faina, fructe conservate, gelatina, sos de friptura, tarate de grau, inghetata, dulceata, gem, linte, maioneza, carne – inclusiv peste, moluste, scoici si carne de pasare, uleiuri procesate, masline in saramura, nuci, paste fainoase, produse de panificatie, placinte, alune americane, piper negru, prune, prune uscate, prajituri cu orez, orez alb si brun, sifon, produse din soia, zahar rafinat, ceai indian, tutun, legume conservate.
Ce poti sa faci?
Lucrurile sunt simple: TU ALEGI! 😉 Atitudine+alegeri=Viata (Attitude+Choice=Life)
Ai grija la atitudinea si comportamentul tau. Alege sa fii optimist, sa zambesti sa razi, sa te odihnesti bine. Alege sa faci miscare in fiecare zi si sa te alimentezi corespunzator. Alege sa evoluezi si sa devii o versiune mai buna a ta in fiecare zi. In concluzie: Alege, decide si Traieste!
Bea dimineata pe stomacul gol un pahar mare de apa cu sucul unei lamai intregi, proaspat stoarse. Desi lamaia poate parea acida, ea are efectul opus asupra corpului, pe masura ce acesta o metabolizeaza.
Mananca in timpul zilei o salata „verde” mare, tavalita prin suc de lamaie si ulei de masline. Verdeturile sunt printre cele mai bune surse de minerale alcaline, precum calciul si magneziu. Adauga mai multe legume dietei tale. Ia o gustare sanatoasa cu migdale crude, nesarate. Migdalele sunt pline de minerale naturale alcaline precum calciul si magneziul, care ajuta la echilibrarea aciditatii simultan cu echilibrarea nivelului de zahar din sange. Fa o plimbare in mers alert sau alt fel de exercitiu fizic. Exercitiile fizice ajuta la evacuarea reziduurilor acide, astfel incat corpul tau sa le poata elimina cat mai usor.
Sari peste „prajituri” de toate feluri de la cele pline de zahar la oamenii prajiti si plini de ura deci „prajituri”.
[…] Rinichiul este un organ care se ocupa cu managementul apei. Ei sunt responsabili cu mentinerea ph-ului alcalin in sange prin filtrarea deseurilor acide dizolvate. Despre alcalinitate si cat de importanta este ea, citeste mai multe aici: http://duluana.ro/starea-alcalina-este-un-stil-de-viata-toate-se-leaga/ […]