Sucul de sfecla rosie sporeste efectele exercitiilor fizice

Cum sa te mentii in forma si sa nu te ingrasi in perioada sarbatorilor de iarna
decembrie 11, 2019
Viata incepe in fiecare dimineata – Suc de dimineata pentru detoxifiere
ianuarie 7, 2020

Pentru ca e iarna si multa lume isi doreste sa petreaca mai putin timp la sala dar sa obtina rezultate mai rapid si pentru ca pentru acest lucru e important si ce mananci am ales sa va propun azi un suc care s-a demonstrat ca poate amplifica performanta atletilor de elita, respectiv: SUCUL DE SFECLA ROSIE.

Sfecla rosie:

Este o buna sursa de fibre, potasiu, mangan si acid folic dar contine  de asemenea si cantitati importante de vitamina C, zinc, cupru si fier. Insa ce pare sa atraga tot mai mult atentia multor specialisti  in ultima vreme, este continutul ridicat al antioxidantilor polifenoli si betalaine. Este demonstrat clinic ca mai ales sucul de sfecla rosie are efecte uimitoare asupra curatarii sangelui si detoxifierii ficatului.

Betalaina primeste de asemenea o mai mare atentie in ultima vreme in cadrul comunitatilor stiintifice. Astfel in anul 2001 s-a descoperit ca aceasta este o clasa de antioxidanti (http://duluana.ro/antioxidanti-ce-sunt-si-de-ce-avem-nevoie-de-ei/) gasita in principal in sfecla rosie. Astfel, s-a demonstrat clinic ca,  o doza relativ mica de betalaina (300 ml suc de sfecla),  poate inversa efectele radicalilor liberi  si a stresului oxidativ asupra corpului uman.

Continutul ridicat de fier recomanda sfecla  pentru tratarea si prevenirea anemiei, leucemiei si este benefica dupa transfuzii.

Bogata in fibre, ajuta la curatarea organismului si previne constipatia. Ajuta deasemenea la asimilarea altor alimente datorita continutului ridicat de rubidiu care stimuleaza sucurile gastrice.

Acidul folic ii confera sfeclei proprietati de intinerire a organismului. Acidul folic ajuta la crearea de noi celule iar impreuna cu fierul la crearea de celule rosii. Ajuta de asemnea la producerea amino-acidului metionina care este important in mentinerea sanatatii parului, unghiilor si a pielii. Ajuta de asemnea la producerea hormonului dopamina care previne starea de tristete si simptomele de depresie.

Nu uitati ca acidul folic este sensibil la caldura, deci pentru a beneficia de efectele sale, alimentele trebuie consumate crude, neprocesate.

In timpul iernii, este recomandat sa se consume sfecla rosie cruda, in salate cu hrean sau morcovi, de doua ori pe saptamana.

Cum te ajuta la sala?

In 2009 cercetatorii de la Universitatea din Exeter au descoperit ca sucul de sfecla rosie da putinta oamenilor sa faca exercitii fizice cu 16% mai mult timp, facandu-i pe atleti sa experimenteze efectele lui.

Micul studiu, publicat in Jurnalul de Fiziologie Aplicata, a urmarit noua oameni sanatosi ce efectuau exercitii de mica intensitate si a descoperit ca ei utilizau mai putin oxigen in timp ce mergeau pe jos, reducand efectiv efortul mersului pe jos cu 12%. Autorii cred ca pentru persoanele in varsta cu probleme cardiovasculare care absorb mai putin oxigen, sucul de sfecla rosie i-ar putea ajuta sa faca lucruri pe care altfel nu ar fi capabili sa le faca.

Sucul de sfecla rosie largeste vasele sanguine, reducand presiunea sanguina si permitand un flux mai intens al sangelui, dar in acelasi timp reduce cantitatea de oxigen necesitata de muschi pe durata activitatii acestora. Cele doua efecte combinate au un impact semnificativ asupra realizarii sarcinilor fizice, atat asupra celor de joasa intensitate, cat si asupra celor de inalta intensitate.

Studiul a concluzionat ca nivelurile inaltel ale nitratului din sucul de sfecla rosie sunt responsabile de aceste efecte. Nitratul din sucul de sfecla rosie este convertit de bacteriile de pe limba in nitrit care in cele din urma intra in fluxul sanguin si coboara presiunea sanguina. Consumul de vegetale bogate in nitrat precum sfecla rosie, spanacul, laptucile(salata) si alte vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la un sistem cardiovascular sanatos.

Acidul folic ii confera sfeclei proprietati de intinerire a organismului. Acidul folic ajuta la crearea de noi celule iar impreuna cu fierul la crearea de celule rosii. Ajuta de asemnea la producerea amino-acidului metionina care este important in mentinerea sanatatii parului, unghiilor si a pielii. Ajuta de asemnea la producerea hormonului dopamina care previne starea de tristete si simptomele de depresie. Nu uitati ca acidul folic este sensibil la caldura, deci pentru a beneficia de efectele sale, alimentele trebuie consumate crude, neprocesate.

Cum alegem sfecla rosie si cum o pastram

Cele mai bune sunt cele de marime medie ale caror radacini sunt tari si puternic colorate. Feriti-va de cele care au parti moi sau pete pe ele. In mod normal este recomandat ca fiecare aliment sa fie consumat crud si in ziua in care a fost cumparat. Daca totusi nu puteti face piata in fiecare zi si vreti sa pastrati sfeclele pentru o mai lunga perioada, infasurati-le intr-o punga de plastic, fara sa le spalati, scotand cat mai mult aerul, si puneti-le in frigider. Vor rezista asa timp de aproximativ 3 saptamani.

!!Avertizari

Sfecla face parte din alimentele bogate in oxalati. Astfel, daca este consumata in cantitati prea mari sau de cei care au probleme in a forma pietre la rinichi poate provoca probleme de sanatate. De asemena cei care au un stomac sensibil sau daca au tendinta de a dezvolta aciditate sau flatulatie trebuie sa fie atenti. Datorita continutului bogat in sodiu, cei carora li s-a recomandat o dieta scazuta in sare tebuie sa aiba grija, chiar daca, continutul bogat in potasiu al sfeclei neutralizeaza in mare parte sodiul.

https://www.greenmedinfo.health/blog/supercharge-your-workout-beet-juice

https://www.naturalnews.com/034705_beets_beet_juice_antioxidants.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=49