Testul lui Socrate – Triplu Filtru pe care il recomand cu incredere oricarei persoane cu bun simt

Ce patesti daca nu faci sport?
aprilie 10, 2019
Arte martiale “pe tocuri” – cateva motive pentru care femeile ar trebui sa faca arte martiale
aprilie 12, 2019

E greu, e foarte greu sa incerci sa iti pastrezi calmul in ziua de azi, pentru ca oamenii sunt din ce in ce mai frustrati, mai rai, mai obositi, mai needucati DAAAR totusi daca vrei sa schimbi ceva pentru tine, in primul rand trebuie sa iti pastrezi calmul si sa nu intri in jocul lor. 🙂

Bineinteles ca e usor de spus si greu de facut, de aceea as vrea sa recomand OAMENILOR (scriu cu litere mari pentru ca din pacate nu sunt toti oameni) sa faca testul Triplu Filtru, inainte sa vorbeasca pe cineva de rau sau sa asculte pe cineva care barfeste.

Daca totusi cinneva care a facut testul, l-a picat si totusi  mai simte nevoia sa continue atunci nu demonstreaza decat ceea ce este evident: nu are bun simt, pentru ca acesta cred eu depinde de educatia primita in familie si este o mostenire de la cei care te-au conceput.

TESTUL:

In Grecia Antica, Socrate era renumit pentru respectul cu care isi trata prietenii. Intr-o zi, o cunostinta l-a intalnit pe marele filozof si l-a intrebat: „Stii ce am auzit despre prietenul tau?”

„Stai putin – a replicat Socrate, inainte de a-mi spune ceva, hai sa facem un test „Triplu Filtru”.  Inainte de a vorbi cu tine despre prietenul meu, ar fi o idee buna sa stam un pic si sa filtram ceea ce vei spune. Acesta este motivul pentru care il numesc Triplu Filtru.

Primul filtru este Adevarul. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?” „Nu, spuse omul, de fapt doar am auzit despre asta”.  „In regula, a spus Socrate, deci nu stii daca este adevarat sau nu.

Acum hai sa incercam si al doilea filtru, Filtrul Bunatatii. Ceea ce vrei sa-mi spui despre prietenul meu este ceva bun? „Nu, din contra”. „Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, dar nu stii ca este adevarat, totusi poti sa treci testul deoarece mai este un filtru, al treilea filtru, filtrul Utilitatii.

Ceea ce vrei sa-mi spui despre prietenul meu imi va fi de folos?” „Nu, nu chiar”.

Socrate a spus: „Daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici Bun, nici Folositor, de ce mai trebuie sa-mi spui ceva?”

In concluzie daca vrei sa fii un om mai bun nu barfi. Cum definesc eu barfa? : Actiunea de a denigra si a defaima pe cineva, de a proiecta catre anumite persoane aspecte inventate, mizerabile si rele, prin vorbe. Asa ca eu cred ca de fapt esti frustrat si plictisit pentru ca daca iti permiti sa pierzi atat de mult timp vorbind despre altii, atunci inseamna ca propria ta viata nu este prea interesanta. Eu cred ca oamenii barfesc din plictiseala, si o asociez cu faptul ca acele persoane au o stima de sine scazuta sau sentimente de inferioritate, frustrari pe care cel care barfeste incearca sa si le „mascheze” sau sa si le amelioreze, denigrand pe altii.

Astfel, in comparatie cu cel barfit, el va iesi mai presus si isi va imbunatati imaginea in ochii celorlalti. De multe ori, in spatele barfei se mai ascunde dorinta de razbunare si sentimente de invidie, de rautate fata de persoana denigrata.

Daca totusi nu barfesti dar iti place sa asculti barfele parerea mea este ca esti la fel de vinovat, pentru ca ascultand o persoana frustrata ii dai acesteia puterea de a crede ca e bine ce face si de a inflori si mai mult. Practic oferind o ureche gata sa asculte, tu il incurajezi pe cel care vorbeste sa continue.

Daca ceilalti se distanteaza de tine pentru ca nu vrei sa faci parte din acest joc murdar nu pot decat sa spun decat:  FOARTE BINE pentru tine. Nu ai nimic de pierdut si trebuie sa fii constient de faptul ca cel care vine la tine si ii barfeste pe altii se va duce probabil la acestia si te va barfi si pe tine.

Indiferent ce ti se pare ca pierzi daca nu barfesti, vei vedea in scurt timp ca nu ai pierdut decat ocazia de a ajunge la randul tau barfit. In final, crede-ma ca vei iesi in avantaj, pentru ca iti vei castiga reputatia de persoana demna de incredere si cu bun simt.

Cum definesc pe scurt bunul simt? Ca fiind atitudinea de a respecta regulile de convietuire, gandite pe principiul: Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!.

Bunul Simt iti cere ca in orice situatie sa te comporti cu respect, fata de tine, fata de toti cei din jur, fata de natura si de mediu, fata de tot ceea ce inseamna viata si suport al vietii.

Bunul Simt este o masura a bunei cresteri, a bunei cuviinte, a respectului pentru cei din jur. Acest lucru depinde de educatia primita in familie si este o mostenire de la cei care te-au conceput, pe care nu toi o primesc si din pacate daca ei nu o primesc nu au cum sa o transmita mai departe, pentru ca niste parinti fara bun simt vor creste niste copii fara bun simt care la randul lor vor creste niste copii fara bun simt, dar eu cred ca niciodata nu e prea tarziu sa te educi si sa te dezvolti chiar daca nu ai fost educat in familie