Tu ce mananci cand ai pofta de dulce? :D

5 „adevaruri” despre slabit pe care eu am descoperit ca sunt gresite
iulie 30, 2018
Exista diete minune? Care sunt cele mai bune?
august 5, 2018

Pentru ca multa lume ma intreaba lucrul acesta in ultimul timp m-am hotarat sa spun ceea ce aleg eu sa mananc dulce si de ce 😀.

Bineinteles ca sunt om si uneori aleg sa mananc o felie de tort cu ciocolata sau o prajitura din comert (preferatele mele sunt Eclerele si Choux a la Creme) si atunci aleg sa mananc in prezenta unor oameni frumosi si alaturi de o cana de cafea, dar nu in fiecare zi :).

Ce aleg insa sa mananc atunci cand vreau dulce:

ciocolata 😉 (despre asta o sa detaliez zilele urmatoare),

fructe in combinatie cu grasimi sanatoase si cacao sau pudra de roscove (reteta mea preferata e un mousse din banana, avocado, putina lamaie si pudra de roscove la blender si uneori 1 lingurita de miere),

fructe cu iaurt si miere (am mancat chiar azi :)),

curmale si smochine.

scortisoara in cafea si cuisoare

 

Saptamana aceasta am facut un desert din curmale, smochine si mix de seminte (caju, alune si nuci). Am pus in blender putina apa, 150 g smochine, 200 g curmale si 150 g mix de seminte si combinatia am facut-o ca un salam de biscuiti pe care l-am bagat la congelator si apoi l-am feliat in portii de 100g pe care sa mananc in 2 etape. E o gustare ideala de luat dupa tine care iti satisface pofta de dulce si te ajuta sa treci cu succes peste zilele super agitate in care nu ai prea mult timp sa mananci la pranz si te ajuta sa nu faci alegeri gresite :)…. 100 de grame din acest minunat desert 🙂 contine 47,5 grame de carbohidrati, 17, 1 grame de grasimi sanatoase si 7,2 g de proteina.

Nu arata foarte estetic (mai am de lucru la asta 🙂 dar va garantez ca este foarte gustos si va satisface perfect pofta de dulce. Totul tine de atitudinea pe care o aveti si alegerile pe care le faceti 😉

De ce curmale?

  • Sunt bogate in proteine, fibre, vitaminele B1, B2, B3 si B5, dar si vitaminele A1, E si C. Curmalele mai contin fibre, potasiu, calciu, mangan, fosfor, cupru, seleniu si magneziu. Potasiu, un electrolit, ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Vitaminele B continute in curmale si carotenolidele cum ar fi luteina, zeaxantina, sunt absorbite in retina, pentru a mentine functiile optime de lumina, de filtrare, si protejeaza impotriva degenerescentei maculare
  • Contin fibre solubile si insolubile, dar si mai multe feluri de aminoacizi, sunt foarte bune pentru combaterea diverselor probleme digestive. Curmalele sunt recunoscute pentru efectul lor laxativ. Fibrele alimentare din curmale, ajuta la deplasarea cu usurinta a reziduurilor prin colon si ajuta la prevenirea colesterolului rau (LDL).
  • Contin zaharuri naturale, adica glucoza, sucroza si lactoza care ajuta la energizarea organismului.
  • Datorita continutului de potasiu, ele mentin sanatos sistemul nervos si reduc riscul de atac cerebral.
  • Trateaza anemia, deoarece sunt bogate in fier. Continutul de fier, o componenta a hemoglobinei in celulele rosii din sange, determina echilibrul de oxigen in sange.
  • Curmalele contin vitaminele A si K. Vitamina A protejeaza ochii, mentine pielea si chiar protejeaza plamanii si gura de a dezvolta cancer. Taninele, care sunt flavonoide, precum si antioxidantii polifenolici , lupta impotriva infectiilor si inflamatiilor, si ajuta la prevenirea sangerarii excesive (anti-hemoragice). Vitamina K este un coagulant de sange, care, de asemenea, ajuta la metabolizarea oasele tale.
  • Cupru, magneziu, mangan, vitamina B6 (piridoxina), niacina, acid pantotenic, riboflavina, sunt de asemenea prezente in curmale.Continand atat de mult magneziu – care este antiinflamator – curmalele amelioreaza durerile. Studiile au demonstrat ca magneziul continut reduce inflamatia arteriala si diminueaza riscul de a dezvolta anumite boli de inima. Magneziul din curmale este un remediu util in cazurile de hipertensiune.

Impreuna, acesti cofactori ajuta organismul sa metabolizeze carbohidrati, proteine, si grasimi. Consumul de curmale cu moderatie, poate contribui la multe beneficii in sanatate, cum ar fi protectia impotriva deteriorarii celulelor, ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral, si prevenirea cancerului de colon, de prostata, de san, endometrial, pulmonar, si cancer pancreatic.

De ce smochine?

  • Smochinele uscate sunt o sursa foarte bogata in fibre alimentare. Smochinele uscate contin prebiotice (fibre care nu pot fi digerate de catre organismul uman, insa care serversc drept hrana pentru bacteriile prietenoase care se afla in tractul digestiv al omului).
  • Te mentin tanar, incetenind procesele imbatranirii – Oxidantii trebuie sa fie combatuti cu antioxidanti. Smochinele, la fel ca si alte fructe uscate, sunt o buna sursa de antioxidanti. Smochinele contin polifenoli, niste antioxidanti extrem de puternici care sunt un aliat de nadejde cu organismul tau in lupta sa necontenita cu radicalii liberi.
  • Iti pastreaza tensiunea arteriala in limite normale – In cadrul dietei noastre avem multa sare din cadrul alimentelor pe care le mancam cat si sarea pe care o adaugam suplimentar. Consumarea unor cantitati mari de sare, sodiu (Na) poate sa cauzeze deficiente de potasiu, distrugand echilibrul dintre cele doua elemente. Sodiul si potasiul (Na si K) functioneaza impreuna atat in vederea reglarii echilibrului hidric al organismului, cat si in vederea normalizarii ritmului cardiac. Tulburarea echilibrului sodiu-potasiu are efecte negative si asupra functiilor nervoase si musculare. Smochinele uscate sunt pe de-o parte bogate in potasiu, iar de cealalta parte sunt sarace in sodiu – ceea ce este de un real ajutor in restabilirea echilibrului dintre sodiu si potasiu.
  • Iti intaresc sistemul osos – Sunt o sursa bogata in calciu si mangan, doua minerale care sunt esentiale pentru mentinerea si intarirea sanatatii oaselor. Continutul ridicat in potasiu poate, la randul sau, sa contracareze eliminarea calciului prin urina (cauzata de dieta bogata in sare). Ceea ce va avea ca rezultat mentinerea calciului in oase si asa se reduc, riscurile legate de osteoporoza.

Despre mixul de seminte vorbim separat :).

https://foodfacts.mercola.com/dates.html

https://www.nutrition-and-you.com/dates.html

https://foodfacts.mercola.com/figs.html

https://dailyhealthpost.com/figs-alkalize-body/