Pentru ca in weekend am fost si eu, ca majoritatea oamenilor la cumparaturi si mi-am cumparat „chestii” ciudate cum imi spun colegii m-am gandit sa scriu despre o pseudo cereala pe care eu o consum si imi place, dar care este privita ciudat de multa lume.
Poate in urma acestui articol sa primeasca si ea o imagine mai buna, respectiv semintele de hrisca.
Hrisca este considerata de multi, din punct de vedere practic, o cereala. In realitate insa aceasta nu este altceva decat un un aliment care face parte din categoria pseudocerealelor (ca si amarantul sau quinoa).
Hrisca este recomandata in dietele vegetariene si mai ales in dieta fara gluten deoarece este o sursa buna aminoacizi, vitamine, minerale si antioxidanti. Aceasta pseudocereala are putine calorii. Datorita compozitiei unice de aminoacizi, o alimentatie echilibrata care include hrisca duce la scaderea colesterolului, are efecte anti-hipertensiune si imbunatateste digestia.
Mentine sistemul cardiovascular sanatos – datorita faptului ca aceasta poate reduce inflamatia si creste colesterolul bun
Te ajuta sa iti controlezi nivelul glicemiei din sange – datorita fibrelor alimentare hrisca are un indice glicemic mic spre mediu. Citeste mai multe despre indicele glicemic aici: http://duluana.ro/indicele-glicemic-al-alimentelor-ce-este-si-la-ce-ne-ajuta/
Te ajuta in procesul tau de slabire– datorita faptului ca are un numar mic de calorii dar este bogata in foarte multi nutrient si este satioasa.
Imbunatateste digestia – curata si intareste intestinele si amelioreaza apetitul. Are efect in tratarea dizenteriei si a diareei cronice. Rutinul, un bioflavonoid prezent in hrisca, intareste capilarele si vasele sangvine, inhiba hemoragiile, reduce presiunea sangvina si creste circulatia catre maini si picoare.
Ofera proteine de calitate – Hrisca este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitatea inalta, usor digerabile. Ceea ce o face o alternativa excelenta la carne. O portie de 100 grame ofera aproximativ 26% din necesarul zilnic de protein. Hrisca contine in proportii excelente aproape toti aminoacizii esentiali si, in mod special, lisina (un aminoacid in care de altfel sunt sarace cerealele precum graul, porumbul, orezul, etc).
Te ajuta sa suplinesti necesarul de minerale ale organismului – Hrisca este o sursa excelenta de cupru, magneziu, mangan si o sursa buna de zinc, seleniu, fier si potasiu.
Lupta cu radicalii liberi – Secunda de secunda respiri oxigen. Si tot secunda de secunda organismul tau produce, ca efect colateral, radicali liberi – niste oxidanti care pot sa-ti afecteze in sens negativ fiecare celula, putand sa duca la acumularea in timp a tot felul de probleme si imbolnaviri. Ce se poate face?
Pentru a te lupta cu oxidantii ai nevoie acuta de antioxidanti. Hrisca, din fericire, contine o multitudine bogata de antioxidanti (runin, tanini, catechini). Rutinul, in mod special, a fost gasit ca are proprietati antiinflamatoare si antioxidante, fiind totodada de ajutor in prevenirea formararii cheagurilor de trombocite in interiorul vaselor de sange.
Daca pana acum nu ati consumat seminte de hrisca trebuie sa stiti ca sunt aromate si nu foarte dulci. Le puteti consuma crude sau prajite, dupa bunul plac, atat simple, cat si in salate, paste sau alaturi de alte cereale la micul-dejun. In plus, hrisca nu contine gluten si poate fi consumata in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca.
E bine sa o consumati o data la doua zile, impreuna cu cerealele voastre preferate: grau, secara, ovaz sau orez. Pe saptamana, este indicat consumul a aproximativ 300 de grame de hrisca.
Eu le consum la micul dejun impreuna cu diverse fructe uscate sau nu (cirese uscate, prune uscate, fructe de goji uscate si altele dupa preferinta), nuci (caju crud, nuci macadamia, migdale crude) si seminte de tot felul (seminte de chia, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, seminte de susan, seminte de in).
Tu ai mancat hrisca pana acum? Cum o preferi?