Mirosurile au un impact puternic asupra creierului, influentand instantaneu emotiile noastre. Trezeste amintiri, accentueaza gusturi, schimba stari. Mirosurile nu au nici o semnificatie daca nu sunt legate de o amintire
De vreo doua zile, dimineata si seara cand plec de acasa la munca sau ma intorc dupa o zi obositoare am simtit un miros genial si relaxant, care parca ma regenereaza si ma face sa ma simt minunat. Am stat si am incercat sa imi dau seama ce este si am facut descoperirea magica: Au inflorit teii! Florile de tei te regenereaza psihic si au o multime de proprietati despre care o sa inverc sa scriu cat mai curand dar acum as vrea sa ma concentrez pe miros si cum ne influenteaza acesta viata cat si cum putem depasi anumite pofte cu ajutorul lui.
Mirosul (latina olfactus) este capacitatea de a receptiona si interpreta cu ajutorul receptorilor chimici sau cu ajutorul receptorilor olfactivi care in cea mai mare parte se gasesc in nas.
Este considerat de unii in mod fals ca mirosul ar fi mai putin important ca si vazul, auzul sau simtul tactil. S-a demonstrat ca mirosul este de 10.000 de ori mai sensibil decat gustul. Animalele folosesc mirosul, in lupta de supravietuire a speciilor, ca vanator sau ca vanat. Astfel mirosul le ajuta sa gaseasca si sa identifice hrana, simt apropierea dusmanului, pe baza lui se stabileste ierarhia in grup, sau joaca un rol important la gasirea partenerului apt de reproductie. Cu ajutorul simtului mirosului percepe masculul semnalele olfactive emise de femelele care sunt in calduri. Prin semnale olfactive marcheaza un animal teritoriul sau, sau se transmit semnale care arata simpatia sau aversiunea. Furnicile sau albinele transmit de asemenea semnale care indica unde se afla hrana. Un om poate deosebi si retine in memorie aproximativ o mie de mirosuri diferite. Mirosul este responsabil si de reglarea apetitului fiind implicat si in mecanisme de aparare, prin intermediul lui sunt evitate de exemplu unele substante periculoase, nocive sanatatii.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Miros
Am mai vorbit putin despre acest lucru in cadrul articolului de aici: http://duluana.ro/apetitul-si-repulsia-sunt-moderate-la-nivelul-cortexului/ , dar acum ne concentram mai mult pe partea in care mirosul ne influenteaza, ne manipuleaza si ne schimba starea uneori si fara sa ne dam seama.
Mirosurile au un impact puternic asupra creierului, influentand instantaneu emotiile noastre. Pe omul primitiv, simtul mirosului il ajuta sa gaseasca mancare si sa se apere de dusmani, asigurandu-i astfel supravietuirea. Pe noi, simtul olfactiv ne ajuta sa alegem intre quesadilla si sushi :), sau intre o placinta cu branza si un covrig cu susan.
Mirosurile si efectele lor asupra noastra
Mirosul te manipuleaza si te face sa cheltui mai mult decat ai vrea – Nu cred ca mai este un secret faptul ca restaurantele se bazeaza pe mirosul de gratar pentru a te aduce inauntru, sau patiseriile si supermarketurile se bazeaza pe mirosul de paine proaspata sau pateuri aburinde, si ca milioane de masini sunt vandute anual doar pentru ca miros intr-un fel care ne atrage, sau ca anumite haine, adidasi sunt cumparate datorita unui miros fresh care iti transmite o stare buna. In fiecare magazin exista un miros pregnant, bine ales, care nu reprezinta decat o incercare de a-ti spala creierul prin intermediul narilor.
Mirosul iti manipuleaza memoria – Ti s-a intamplat sa fii brusc atacat de o amintire vie, pregnanta, atat de prezenta de parca incidentul ar fi avut loc ieri, desi, in realitate, evoca intamplari de acum cativa ani? Cu siguranta mirosul e de vina. Tocmai ai simtit o aroma ce are legatura cu incidentul pe care ti-l amintesti.
Iti schimba starea de spirit – Te-ai intrebat de ce nu te poti concentra in mijloacele de transport in comun? Simplu: din cauza mirosului. Acesta ne influenteaza la nivel subcostient, facand ca, la un moment dat, sa te simti, din senin, anxios, nervos, furios, aparent fara motiv.
Din pacate nu doar mirosurile frumoase ne influenteaza, fapt confirmat de stiinta, ci si cele mai putin imbietoare, ce ne pot trezi stari negative. Un miros deloc placut poate avea un impact negativ, asemanator expunerii la o sursa de zgomot stresant, enervant. Mai rau e ca nici nu suntem constienti de asta, uneori mirosul putand fi greu de detectat la nivel constient.
Asta se intampla pentru ca asociem un anumit miros cu o reactie, iar atunci cand mirosul apare, e prezenta reactia. Din pacate, detectam si retinem cu mai multa usurinta mirosul in situatii periculoase, stresante sau incarcate de emotii, ceea ce poate tine de evolutie.
Mirosul influenteaza foarte mult simtul gustului – In timp ce papilele gustative fac diferentierea intre sarat, dulce, amar si acru, simtul mirosului percepe alte elemente mai subtile ale aromelor. Daca ar fi lipsite de miros, merele si ceapa ar avea practic acelasi gust. Sau, incercati, de exemplu, sa vedeti cat de mult isi pierde din savoare o bucata de ciocolata cand o mancati tinandu-va de nas.
Imaginati-va o mancare apetisanta — sa zicem o placinta de-abia scoasa din cuptor. Acele arome imbietoare se datoreaza faptului ca ea elibereaza molecule pe care curentii de aer le transporta in voia lor. Cand va ajung la nas, acesta le inhaleaza cu lacomie. El inspira aerul si trimite aceste molecule prin extraordinarul mecanism al aparatului olfactiv.
Anumite parfumuri te pot ajuta sa slabesti – Mirosul de vanilie din parfumuri te poate ajuta sa iti mentii silueta. Notele de vanilie functioneaza ca un substitut pentru placerea pe care o obtinem atunci cand mancam ceva dulce. Dar fara toate acele sute de calorii. Desigur, daca ai alergat intreaga zi, sarind dintr-o sedinta in alta, si ai stomacul gol, s-ar putea sa nu te ajute. Dimpotriva, posibil sa-ti starneasca mai tare apetitul. Dar, daca ai savurat un pranz sanatos, un parfum cu vanilie te poate impiedica sa incerci si o budinca la desert.
Alte parfurmuri pot determina reactii fizice in corpul nostru – Aromele de lavanda ne relaxeaza, o adiere de eucalipt ne face mai energici, pe cand mirosul de trandafiri ne scade tensiunea arteriala.
Daca anxietatea este una dintre problemele tale, o poti rezolva alegand parfumuri care contin vanilie, iasomie sau lemn de trandafir.
Daca vrei sa ai mai multa incredere in tine, cauta ingrediente precum lamaie, mandarina, grepfrut, rozmarin, menta, busuioc, flori de portocal sau mimoza.
Bryan Raudenbush, psiholog la universitatea Wheeling din West Virginia, a aratat printr-un studiu ca aromele de menta cresc activitatea cerebrala, exact in acea zona care se activeaza atunci cand ne trezim din somn dimineata. Cercetarile sale au demonstrat ca sportivii alearga mai repede si fac mai multe flotari atunci cand sunt expusi la miros de menta.
Incearca si tu sa folosesti un parfum care contine menta data viitoare cand n-ai niciun chef sa te duci la sala.
Care este mirosul tau preferat? 🙂