Si pentru ca ieri am vorbit putin de detoxifiere si despre sistemul linfatic m-am gandit sa continuam acest topic si sa vorbim astazi despre o modalitate foarte simpla prin care putem combate toxinele cu care venim in contact in fiecare zi: si anume fitonutrientii!
Coloreaza-ti farfuria cu alimente cat mai diverse, pentru a sprijini functia de detoxifiere naturala a corpului. Poate ca ai tot auzit in jurul tau cuvantul acesta si ca este bun pentru sanatate dar ce inseamna de fapt?
Fitonutrientii sunt o categorie noua de micronutrienti, identificata in laborator in ultimii ani, al caror rol principal nu este de a hrani organismul si de a participa la buna functionare a proceselor sale, cum se intampla in cazul vitaminelor si mineralelor, ci de a proteja organismul de boala. Un aport optim de fitonutrienti este, poate, una din cele mai bune stategii de prevenire a bolilor de orice fel si a imbatranirii premature.
Natura a inzestrat plantele cu mecanisme de aparare eficiente. Astfel, sulful din ceapa si usturoi fitonutrientii sunt produsi de plante pentru propriul lor beneficiu, asa ca nu este deloc surprinzator ca proprietatile acestora sunt benefice si pentru organismul uman, atunci cand sunt consumate prin intermediul fructelor, legumelor sau a ierburilor aromatice.
Cand consumam aceste plante, fitonutrientii protejeaza sangele, celulele, tesuturile, membranele, mitocondriile, pielea, organele si functiile sistemului imunitar, de agresiunea unor substante sintetice, toxine, emisiile de masina sau de fabrica, bacterii, pesticide, virusi, ciuperci, drojdii, microbi, mutageni, aditivi alimentari, radicali liberi si carcinogeni.
Exista mai multe categorii si subcategorii de fitonutrienti, iar multi dintre ei inca nu au fost descoperiti sau cercetati pentru a afla exact ce beneficii pot aduce organismului. Insa exista deja anumite categorii de fitonutrienti ale caror proprietati sunt cunoscute.
Resveratrolul – are un rol important in prevenirea cancerului si se gaseste in fructele inchise la culoare, ca de exemplu in strugurii negri. De asemena, reduce inflamatiile si previne aparitia bolilor inflamatorii.
Licopenul – este recomandat in preventia bolilor cardiovasculare si a bolilor de piele. Se gaseste in cantitati mari in rosii. Consumul de licopen, care da si culoarea rosilor este asociat si cu reducerea aparitiei cancerului de prostata.
Fitoestrogenii – se gasesc in special in soia, nuci sau seminte de in. Amelioreaza simptomele menopauzei la femei, imbunatatesc memoria si capacitatea de concentrare. Au efecte pozitive asupra metabolismului lipidic, au proprietati antidepresive, antivirale si antibacteriene.
Fitosterolii – se gasesc in susan, dovleac, sofran, soia si in majoritatea uleiurilor vegetale. Acestia reduc nivelul de colesterol din sange si blocheaza actiunea hormonilor in dezvoltarea tumorilor canceroase. In plus, contribuie la reducerea numarului de trigliceride si la intarirea sistemului imunitar.
Luteina – este un carotenoid natural, pe care organismul il transforma in antioxidant. Este foarte important pentru sanatatea retinei si, implicit, pentru mentinerea acuitatii vizuale. Principala sa functie este de a proteja ochiul de efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Saponinele – regleaza colesterolul, glicemia si tensiunea arteriala. Sunt utilizate in industria farmacologica pentru a sintetiza cortizonul. Saponinele contribuie la eliminarea secretiilor bronsice si la ameliorarea spasmelor musculare. Se gasesc in vinete, sparanghel, soia, fasole, mazare, ardei si quinoa.
Terpene – in cazul alimentelor, aceste substante sunt cele care dau aroma, ca de exemplu limonenul pentru lamai sau eugenolul pentru usturoi. Se gasesc in morcovi si spanac si sunt importante pentru a proteja sanatatea sistemului osos, precum si pentru a proteja vederea.
Acestia sunt fitonutrientii mai des intalniti, iar aceste substante au diferite roluri in mentinerea sanatatii pielii si a ochilor, in prevenirea si tratarea infectiilor,in eliminarea toxinelor din organism si lupta impotriva germenilor, infec
tiilor si parazitilor.
Se estimeaza ca numai 2% din speciile de plante existente in lume au fost cercetate in anumite scopuri stiintifice, asa ca foarte multi fitonutrienti sunt inca nedescoperiti, impreuna cu beneficiile pe care le aduc sanatatii.
Cu toate acestea, anumiti fitonutrienti au fost identificati in alimente care au fost clasificate ca fiind benefice pentru a trata diferite probleme de sanatate. Usturoiul are proprietati antibacteriene, ardeiul iute previne actiunea agentilor cancerigeni, dovleacul contine fitosteroli, musetelul contine flavonoide, iar soia contine izoflavone.
Cea mai buna modalitate de a consuma fitonutrienti este prin adaugarea cat mai multor legume si fructe in dieta zilnica, precum si prin utilizarea ierburilor aromatice si a plantelor medicinale.
Prin urmare, o alimentatie echilibrata, diversificata si compusa din alimente cat mai putin procesate ofera organismului cantitatea de fitonutrienti de care are nevoie pentru a preveni aparitia diferitelor probleme de sanatate.
Citeste in articolul de mai jos ce culori sa alegi sa mananci 😉 ca sa beneficiezi de cat mai multi fitonutrienti http://duluana.ro/curcubeul-fenomenul-care-te-ajuta-sa-fii-sanatos-si-fericit/