Detoxifierea importanta pentru sanatate – Partea 6– Sistemul limfatic – eroul din umbra

15 Gustari de aproximativ 100 de calorii si care nu sunt fructe
august 23, 2019
Fitonutrientii – de ce o viata colorata este o viata sanatoasa
august 27, 2019

Pentru ca am ramas datoare cu ultimul sistem de detoxifiere (si imi cer scuze pentru intarziere),  azi este despre eroul din umbra care ne ajuta si noi nu stim dar pe care putem sa il ajutam – sistemul limfatic

Celelalte articole referitoare la detoxifierea corpului le gasiti aici:

Detoxifierea importanta pentru sanatate – Colonul

Detoxifierea importanta pentru sanatate – Ficatul

Detoxifierea importanta pentru sanatate – Rinichii

Detoxifierea importanta pentru sanatate – Plamanii

Detoxifierea importanta pentru sanatate – Pielea

 

Sistemul limfatic

Cand sistemul limfatic nu mai functioneaza corect, organismul nostru nu poate sa elimine toxinele. El lupta contra virozelor si bacteriilor si regleaza cantitatea de fluide din tesuturi. Pentru a functiona la capacitate maxima,  lichidul limfatic trebuie pus in miscare.

Acest sistem contine un fluid aproape limpede, denumit limfa, care circula in organism prin vase limfatice de dimensiuni diferite. Sistemul limfatic este o componenta importanta a sistemului nostru natural de aparare – sistemul imunitar – si ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor. Sistemul limfatic este cunoscut de asemenea si ca sistemul de drenaj al organismului, alcatuit dintr-o retea de vase de sange si ganglioni limfatici, care transporta fluide din tesuturi in interiorul corpului.

Importanta sistemului limfatic

In fiecare zi intram in contact cu diferite tipuri de microbi, bacterii si toxine. Toate acestea ajung in lichidul limfatic si in ganglioni. Aici, in ganglioni, sistemul imunitar ataca „inamicii” si face tot posibilul sa ii distruga cu ajutorul globulelor albe din sange.

Un alt rol important al sistemului limfatic este pastrarea fluidelor corporale in echilibru. In cazul in care sistemul limfatic functioneaza in mod corespunzator, nu ar trebui sa experimentam neplacuta senzatie de retentie a apei. Atat vasele de sange, cat si vasele limfatice pot resorbi apa din tesuturi astfel incat aceasta sa fie drenata. Apa suplimentara trebuie eliminata din organism. In cazul in care apare o problema la nivelul drenajului limfatic, tesuturile se umfla, pielea capatand acel aspect pufos caracteristic retentiei de apa.

Cum ne mentinem un sistem limfatic puternic?

A ignora sanatatea sistemului limfatic conduce la compromiterea sistemului imunitar, iar pe termen lung acest lucru inseamna predispozitie catre numeroase boli.

Tot ceea ce facem pentru cresterea imunitatii ne ajuta si la sustinerea sistemului limfatic:

  • Alimentatie sanatoasa – Mentinerea unei greutati optime si nivelul scazut al colesterolului ajuta la o buna circulatie a limfei.
  • Circulatia lichidului limfatic depinde de miscare, inclusiv rasul :D,
  • O cura de detoxifiere din cand in cand,
  • Somn de calitate,
  • Alungarea stresului
  • Respiratia adanca – Din diafragma! Este un bun mod de a pune limfa in miscare. Inspirati usor si adanc impingand burta afara, iar apoi expirati la fel de incet, lasand in mod natural aerul sa iasa afara complet. 60% dintre nodurile limfatice se afla chiar sub diafragma

 

 

 

1. Imbunatatirea circulatiei, o prioritate

Sistemul circulator este corelat cu sistemul limfatic. In timp ce sangele aduce nutrienti, apa si oxigen catre celule, limfa preia reziduurile toxice, agentii infectiosi si eventual celule deteriorate pentru a le elimina din organism. Un sistem limfatic sanatos participa la mentinerea sanatatii muschilor, articulatiilor si altor tesuturi si organe. Limfa circula prin vasele limfatice, ajunge in ganglioni, unde se realizeaza filtrarea si in final intr-un vas limfatic mare numit canal toracic. Odata curatat, lichidul limfatic trece din nou in sange si ciclul se repeta continuu. Iata de ce circulatia fluidelor in organism trebuie sa se realizeze la parametri optimi. In caz contrar, apar inflamatii, acumulari de toxine in tesuturi, dureri, oboseala.

2. Miscare, in fiecare zi

Ce poate fi mai bun pentru a stimula circulatia decat miscarea? Cu cat stai mai mult pe scaun, cu atat lichidul limfatic stagneaza mai mult in tesuturi. Sa nu uitam ca sistemul limfatic nu beneficiaza de o pompa, asa cum lucreaza inima pentru circulatia sangvina. Activitatea fizica este cea care pune in miscare sistemul limfatic. Orice fel de exercitiu fizic este binevenit, simplul mers pe jos este foarte bun pentru sistemul limfatic. Tot la categoria miscare vom include si masajul, un excelent mijloc de drenaj limfatic.

3. Alimente care combat inflamatia

Cu cat dieta ta este mai naturala si mai echilibrata, cu atat sistemul tau limfatic lucreaza mai bine. In schimb, alimentele procesate, incarcate cu grasimi, zahar, sare, aditivi nu fac decat sa streseze aparatul digestiv, sistemul circulator si sistemul imunitar.

Iata o lista cu alimente bogate in nutrienti si antioxidanti, ce au puterea de actiona ca adevarate antiinflamatoare naturale:

  • legume cu frunze verzi (spanac, varza Kale, ruccola, valeriana, stevie, urzici);
  • legume crucifere (broccoli, conopida, varza, gulii);
  • ceapa, usturoi;
  • fructe de padure;
  • somon si alti pesti de apa rece (surse naturale de acizi omega 3);
  • nuci;
  • seminte (in, chia, dovleac);
  • ulei extravirgin de masline, de cocos;
  • ierburi aromatice (patrunjel, oregano, menta etc.) si condimente (turmeric, ghimbir).

https://www.youtube.com/watch?v=YdS97FqnOyQ

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistem_limfatic

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312397/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3572233/

https://draxe.com/health/article/lymphatic-system/