4 lucruri de care sa ai grija pentru a avea un sistem nervos sanatos – toate se leaga

MANGO – „Leul fructelor”
aprilie 5, 2019
Ce patesti daca nu faci sport?
aprilie 10, 2019

Artificial Intelligence Concept With Binary Numbers

Unul din lucrurile pe care le spunem ca le-am tot auzit este faptul ca vitalitatea corpului depinde de cat de sanatos este creierul. Cu alte cuvinte sistemul nervos ne ajuta sa primim, procesam si trimitem informatii prin nenumarate celule nervoase numite neuroni care printr-un proces foarte complex determina anumite mecanisme pentru a vedea, asculta, simti, analiza, organiza, raspunde si pentru a pastra amintirile experientelor pe care le traim zi de zi.

Sistemul nervos este cel responsabil de functiile de control ale organismului, precum si de reglarea hormonilor, miscarea, functiile intelectuale precum memoria, invatarea, etc. si functiile senzoriale

Conform wikipedia: „Sistemul nervos (latina Systema nervosum ) al unui animal (incluzand omul) coordoneaza activitatea muschilor, monitorizeaza organele, primeste si prelucreaza informatiile primite prin organele de simt si initiaza actiuni. Cu alte cuvinte sistemul nervos este responsabil pentru mentinerea homeostaziei (echilibrul intern al corpului). Elementele principale ale sistemului nervos sunt neuronii si celulele gliale (cu rol de sustinere si de protectie). Cu cat urcam pe scara de evolutie a organismelor, sistemul nervos devine tot mai complex, iar posibilitatile lui de a receptiona, interpreta si reactiona corespunzator informatiilor din mediul inconjurator sunt tot mai perfectionate. „ – https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistem_nervos

De ce trebuie sa tinem cont atunci cand vrem ca sistemul acesta nervos sa functioneze la parametrii optimi? O intrebare foarte dificila deoarece fiind un sistem incredibil de complex depinde de foarte multe aspecte, dar o mare parte din acesta o reprezinta emotia, deoarece emotiile sunt, printre altele, reactii biochimice care au loc in creier.

Despre emotii sunt foarte multe de spus si de studiat, si probabil ca va fi urmatorul punct de interes pentru mine dar pe scurt emotiile sunt de fapt raspunsurile sistemului nostru nervos si ele ne pot ajuta sa avem o viata minunata sau din contra, ne pot bloca, facandu-ne sa ne simtim mai mereu anxiosi sau lipsiti de speranta.

Cum putem sa ne intarim sistemul nervos

1. Ai grija la alimentatie – Cu siguranta te asteptai la asta dar, alimentatia este unul din factorii cei mai relevanti, deoarece alimentele pot bloca sau pot ajuta functiile creierului. Pentru asta poti consuma alimentele proaspete si crude, proteinele vegetale, laptele din cereale precum laptele de ovaz, de migdale, de susan, de nuca de cocos, etc. Nucile sunt un aliment extraordinar pentru creier, precum si polenul, legumele cu frunze verzi si alimentele bogate in vitamina C.

Atunci cand organismul are prea multe toxine, corpul devine incapabil sa creeze celule sanatoase, capacitatea nervoasa slabeste si ne simtim obositi, greoi, deprimati si iritati.

Zaharul rafinat este un aliment nociv pentru sanatate, care afecteaza in mod direct sistemul nervos. Multe dintre tulburarile emotionale cum ar fi crizele de anxietate, depresia, starile de disperare, mania si nervozitatea, sunt cauzate de zaharul alb consumat in exces. Cel mai bine este ca zaharul alb sa fie inlocuit cu extract de stevie, miere de albine sau zahar de cocos. Incercati sa eliminati

din dieta alimentele care nu sunt de calitate si care nu ofera nutrienti precum painea rafinata, produsele de patiserie, mezelurile si dulciurile.

2. Miscarea si Sportul – Pentru sanatatea creierului sunt foarte bune activitatile sportive si de miscare: inotul, dansul, mersul pe bicicleta, mersul pe jos, joggingul, etc., toate acestea fiind modalitati excelente de relaxare a functiilor nervoase, de eliminare a anxietatii si a stresului. In plus, aceste activitati sportive contribuie la oxigenarea si la activarea optima a functiilor cerebrale.

3. Somnul – In timpul somnului, intregul corp se regenereaza si se reorganizeaza. Daca nu dormim suficient, este imposibil ca emotiile noastre sa fie armonioase, iar sistemul nervos va fi obosit si iritat, ceea ce ne predispune la deprimare, suparare sau chiar disperare.

4. Mediul ambiant- Stiati ca una dintre metodele de vindecare ale problemelor nervoase este ceea ce va inconjoara? Ordinea, curatenia, frumusetea si armonia genereaza un efect cu adevarat regenerant pentru creier. De aceea se zice sa nu pastrati in jurul vostru persoane toxice. :D.