Unul din fructele mele preferate dar pe care trebuie sa il incluzi in alimentatia ta pentru ca acesta in categoria fructelor este asa cum este leul in jungla 🙂 – „un fruct rege”.
Este un fruct foarte aromat ce contine multe fibre si vitamina C. Este un fruct foarte bogat in antioxidanti si ajuta la la prevenirea diferitelor boli. Pentru mai multe informatii despre antioxidanti citeste aici:
http://duluana.ro/antioxidanti-ce-sunt-si-de-ce-avem-nevoie-de-ei/
Efectul anticancer al fructului mango este explicat prin continutul acestuia in polifenoli. Conform wikipedia polifenolii sunt: „Polifenolii sunt clasificati ca si antioxidanti ale caror principala actiune este prevenirea formarii radicalilor liberi, luptand impotriva imbatranirii pielii. Pot fi descoperiti in unele fructe si legume si se gasesc sub forma de antocian (in fructele rosii), faovide (in citrice), quercetina (in frunzele de ceai, ciocolata, ceapa, alge si mere).” https://ro.wikipedia.org/wiki/Polifenol
Mango abunda in antioxidanti, fiind si sarac din punct de vedere caloric, dar bogat in vitamine si minerale. Mango face parte dintre acele alimente care protejeaza cel mai bine de imbatranirea prematura. Mango poate fi gasit sub diverse forme si culori: galben, rosu, verde sau portocaliu.
Spre deosebire de alte fructe, mango contine o cantitate mare de Vitamina E, Vitamina A (beta caroten), B6, C si K, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc si fibre.
Fructele de mango au actiune directa asupra sistemului nervos central, exercitand, prin continutul lor de fosfor si acid glutamic, un rol protector asupra nervilor.
Prin aportul sau de potasiu, mango favorizeaza echilibrul activitatatii musculare si, implicit, al activitatii cardiace.
Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este cunoscut drept un element indicat pentru slabit, deoarece cam doua-trei fructe consumate inainte de masa ofera senzatia de satietate si astfel aportul alimentar va putea fi redus. Datorita continutului bogat de enzime, fructele de mango stimuleaza digestia, ele putand fi astfel folosite in dieta celor care doresc sa slabeasca.
In acelasi timp, fructele de mango ajuta in prevenirea cancerului de colon, mai ales in cazul celor care sufera de o carenta de fibre. Fructele contin si compusul numit mangiferina – antiinflamator, antidiabetic si antioxidant.
Mentine vederea sanatoasa – Vitamina A, care este prezenta sub forma beta carotenului, si zeaxantina, ajuta la pastrarea pielii si a ochilor sanatosi
Regleaza nivelul de glucoza – Fibrele pe care acest fructe le contine ajuta la mentinerea unui nivel scazut al glucozei si la absorbtia acesteia la nivelul fluxului de sange.
Ajuta la normalizarea tensiunii arteriale – Potasiul, electrolitul prezent in mango este un element important ce ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale si la reducerea batailor inimii. Avand in vedere ca el contine vitamine ca riboflavina, vitamina B6, vitamina A, vitamina C, vitamina K si acidul folic, aceste substante regleaza ritmul cardiac si asigura o aprovizionare adecvata cu oxigen a tuturor componentelor organismului.
Combate anemia – Anemia provocata de deficienta de fier este o problema frecventa in randul femeilor. In general, cauza acestui fenomen este reprezentata de menstruatiile abundente. Daca suferi de anemie, tine seama de faptul ca, daca este consumat regulat, mango creste nivelul de globule rosii. In plus, continutul ridicat de vitamina C al acestui fruct duce la „echilibrarea” nivelului de fier.
Putem combate slabirea oaselor consumand mango in fiecare zi – deoarece este foarte bogat in vitamina K, care este esentiala pentru absorbtia corecta a calciului.
Mango si morcovii au numeroase trasaturi comune. Ambele alimente sunt bogate in beta-caroten, un antioxidant foarte puternic, responsabil de culoarea portocalie caracteristica a acestora.
Mai jos va propun o serie de retete rapid de preparat pe care le puteti face ca sa includeti mango 😀
Ingrediente pentru 2 portii: 1 avocado, 2 kiwi, 1 mango si zeama de la o lamaie
Modalitatea de preparare: Se pun ingredientele in blender si se mixeaza pana ce totul devine o crema. Daca este prea consistent se poate adauga foarte putina apa. Se trece crema intr-un castron si se da cel putin jumatate de ora la rece, dupa care se serveste
Ingrediente pentru 2 portii: 1 banana, 1 mango, 250 g iaurt si 1 cana de gheata pisata sau apa
Modalitatea de preparare: Se pun ingredientele in blender si se mixeaza pana ce totul devine o crema
Ingrediente: jumatate de mango copt, 1 rosie mica, jumatate de castravete, putin otet balsamic, putin ulei de masline presat la rece si cateva frunze de busuioc proaspat tocat marunt.
Modalitatea de preparare: Ingredientele se taie toate in cubulete mici se combina, se presara otet balsamic si ulei de masline, dupa care se adauga busuiocul proaspat, tocat marunt.