A venit toamna, …. ce sa faci ca sa nu te lasi prins in vraja depresiei de toamna

Fii ca tine! – nu fi ca Ioana!
august 29, 2019
Platoul – un moment cheie foarte valoros in slabire
septembrie 6, 2019

Ieri am terminat antrenamentul asa cum termin in fiecare zi de miercuri la ora 22, dar cand am iesit afara sa imi iau bicicleta mi-am dat seama ca … a venit toamna.

Calendaristic stiam asta, pentru ca era data de 4 septembrie dar din cauza temperaturilor si a zilelor calde inca ma bucuram de gandul ca este vara si… temperatura de aseara cat si vantul care batea a fost ca un bobarnac peste crestet care mi-a zis ….hei uite a venit toamna.

Toamna este un anotimp frumos si melancolic pentru multe persoane dar aduce multe schimbari odata cu el. Cati dintre voi nu ati simtit ca  sosirea toamnei face ca trezitul sa fie mai anevoios, pe parcursul zilei concentrarea la serviciu mai dificila, oboseala accentuata si ceva lipsa de energie?

Toamna stinge cumva agitatia de peste vara, concediile, iesirile la terasa si petrecerea cat mai mult timp in aer liber,  si modifica semnificativ mare parte din preocuparile noastre zilnice. Deci vorbim despre o schimbare, despre ceva care ne solicita, care ne consuma energia in mod diferit. Orice schimbare aduce cu sine un mic dezechilibru, in sensul ca ne modifica nu doar perceptia asupra realitatii, ci si ritmul, prioritatile, uneori sensul, de cele mai multe ori, chiar si nevoile. Sigur ca acest proces presupune recalibrare si necesita un pic de timp.

Trecerea de la vara la toamna este, desigur, un astfel de dezechilibru. Beneficiem de caldura si de lumina soarelui din ce in ce mai putine ore, petrecem mai putin timp in aer liber, incep ploile, corpul se adapteaza si el, treptat, la schimbarile din mediul extern, analizatorii nostri incep sa primeasca informatii noi, diferite, si perceptia noastra asupra exteriorului se modifica semnificativ. Sigur ca toate aceste lucruri pot aduce stari de depresie sau anxietate crescuta din cauza recalibrarii parametrilor.

Acum ca stim ca este normal sa fim mai obositi si ca trebuie sa ne adaptam unor schimbari haideti sa vedem ce trebuie sa facem astfel incat sa trecem cat mai usor peste aceste schimbari:

  1. Fi ca tine si concentreaza-te pe persoana ta si pe ceea ce poti controla. Nu te gandi la ce zic altii despre tine si nu te compara cu altii. Fi unic 😉 – nu te lasa influentat de oamenii care nu stiu ca sunt depresivi si sunt negativi. http://duluana.ro/fii-ca-tine-nu-fi-ca-ioana/
  2. Incearca sa gandesti mai optimist in aceasta perioada si sa vezi in orice partea plina a paharului. Daca ceva nu iti iese asa cum iti doreai trebuie sa te gandesti ca poate e mult mai bine ca a iesit asa numai ca acum nu vezi asta, dar in viitor vei vedea ca asa a fost. Mie sincer mi s-a intamplat de cateva ori sa cred ca o situatie care la momentul la care s-a petrecut sa mi se para sfarsitul lumii ca apoi peste o perioada de timp sa imi dau seama ca a fost unul din cele mai bune lucruri care mi s-au intamplat pentru ca m-au scos din comfortul meu si m-au facut sa evoluez si sa merg inainte. Asa ca te gandesti ca este o experienta care va aduce ceva pozitiv in viitor.
  3. Nu uita ca si tu esti om si cei din jurul tau sunt oameni si nu toti sunt la fel, asa ca analizeaza persoanele din jurul tau dupa ce iti place sa fi analizat tu si nu dupa ce haine ai sau ce adidasi porti. Fi recunoscator pentru ceea ce ai si pentru ca ai oameni alaturi de la care poti invata foarte multe
  4. Poate punctul cu care trebuia sa incep este acesta: Razi mult, razi din toata inima, razi tare si cand nu se poate chiar asa atunci: zambeste! Si ca sa iti aduci aminte de ce este important sa razi citeste articolele urmatoare: http://duluana.ro/unul-din-cele-mai-ieftine-si-mai-eficiente-medicamente-rasul/ si http://duluana.ro/rasul-alergarea-interioara-care-ne-mentine-in-forma/
  5. Nu uita ca nimeni nu este perfect si ca fiecare pornim de la nivele diferite dar asta nu inseamna ca nu evoluam si nu ne imbunatatim 😉 Invata sa te raportezi la persoana ta si sa fi mandru de reusitele tale.
  6. Fa sport si miscare pentru a te mentine fericit – http://duluana.ro/?s=sport