Antioxidanti- Ce sunt si de ce avem nevoie de ei?

Conopida – La ce este buna conopida si doua retete gustoase gata in 10 minute
martie 27, 2019
Combinatii optime de alimente si propuneri pentru weekend
martie 29, 2019

In ultimul timp am tot folosit cuvantul antioxidant si ce bun este acesta pentru sanatate, fara sa explic prea mult ce inseamna. Antioxidant este unul dintre acele cuvinte folosite din ce în ce mai des atunci când vine vorba de o funcţionare optimă a organismului. Antioxidantii sunt substante chimice care lupta cu un proces care distruge celulele organismului numit oxidare.

Ca exemplu: atunci cand taiati un mar in jumatate si nu il mancati pe tot si il lasati in aer liber, dupa putin timp marul va prinde o nuanta maronie. Asta se intampla din cauza procesului de oxidare. Dar daca puneti putin suc de lamaie peste mar veti observa ca nuanta maronie apare mai tarziu. Asta se datoreaza antioxidantilor prezenti in sucul de lamaie.

Antioxidantii prezenti in alimentele pe care le consumam fac acelasi lucru celulelor corpului nostru. Practic, rolul antioxidantilor este de a opri procesul de oxidare prin neutralizarea radicalilor liberi formati in timpul oxidarii.

Corpul tău produce radicali liberi pe măsură ce procesează alimente, lumina soarelui și toxine precum fumul, poluarea și alcoolul.

Sursa principala si cea mai buna de antioxidanti o reprezinta alimentele, dar si corpul ii produce pe unii dintre ei.

Conform wikipedia o lista a antioxidantilor este urmatoarea: Superoxid dismutaza, Beta-caroten, Vitamina C (acid ascorbic),Vitamina E (d-alfa tocoferol), Extract de ceai verde, Extract de armurariu, Extract din semințe de strugure, Extract de Gingko biloba, Extract de schisandră, Licopen, N-acetilcisteină, Acid alfa-lipoic, Seleniu, Coenzima Q10. https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_antioxidan%C8%9Bi

Vitamina C, vitamina E, carotenii sau acidul lipoic sunt antioxidanti cunoscuti, cu reale proprietati benefice pentru organism. Organismul poate fabrica o parte din antioxidantii cu rol esential pentru sanatate, dar nu toate tipurile. In plus, capacitatea corpului de a produce singur antioxidanti descreste odata cu inaintarea in varsta.

Rolul antioxidantilor este de a impiedica procesul de imbatranire a celulelor din organism, previn aparitia unor boli grave si contribuie la mentinerea unei stari de sanatate cat mai bune, regleaza nivelul colesterolului, protejeaza sistemul nervos, protejeaza vederea, intareste sistemul imunitar, previne bolile degenerative si bolile cardiovasculare si ajuta in tratamentul cancerului.

Cel mai indicat este sa ne luam portia de antioxidanti din alimentatie. Iata care sunt cele mai bogate surse naturale de antioxidanti:

Ceapa, usturoiul, morcovii, ardeiul rosu, ardeiul galben, rosiile, vinetele, cartofii, spanacul, broccoli, patrunjelul, avocado, cerealele integrale, uleiurile vegetale, fructele de mare, carnea rosie, vinul rosu, ceaiul verde, ciocolata neagra, nucile, alunele, semintele, laptele, portocalele, lamaia, kiwi, mango, capsunile, fructele de padure, pepenele rosu, strugurii, caisele

Este de preferat sa consumam fructele si legumele in stare proaspata, dar unele alimente sunt o sursa de antioxidanti chiar si dupa ce au fost gatite la cuptor: cartofii dulci copti, cartofii rosii si albi fierti, varza rosie fiarta, broccoli fiert, ardeiul rosu calit.

Vitamina E – Acest antioxidant este liposolubil ceea ce inseamna ca se absoarbe in organism in prezenta garsimilor. Vitamina E lupta cu radicalii liberi care ataca grasimile din peretii celulelor. De asemenea, poate opri colesterolul „rau” LDL sa se transforme intr-o forma care ar putea sa va intareasca arterele si sa duca la boli cardiovasculare.

De unde obtineti vitamina E: Cereale integrale, uleiuri vegetale (masline, floarea-soarelui, canola), nuci si legume cu frunze verzi, alunele, ouale, spanacul.

Vitamina C – Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C stimuleaza productia de colagen, protejeaza proteinele si lipidele din organism si stabilieaza ADN-ul.

De unde obtineti vitamina C: O gasim in portocale, lamai, grepfruit, ananas, kiwi, papaya, fructe de padure, rosii, ardei, broccoli.

Beta caroten – Este un carotenoid solubil in grasimi (acestia sunt pigmentii galbeni, portocalii si rosii din legume si fructe). Corpul il transforma in retinol, ceea ce va ajuta sa vedeti. Poate fi periculos atunci cand este luat sub forma de supliment, deci este mai bine atunci cand vine din alimente.

De unde se obtine beta caroten: morcovii, cartofii dulci, rosiile, ardeii galbeni si rosii, spanacul, broccoli, busuiocul, menta, caisele, piersicile si pepenele rosu.

Licopen – Acest carotenoid poate ajuta la protejarea prostatei, a plamanilor si contra cancerului de san.

De unde obtii licopen: Rosiile fierte si prelucrate sunt o sursa buna si comuna. Incalzirea rosiilor usureaza absorbtia licopenului. Adaugati un pic de grasime, ca uleiul de masline, pentru a va ajuta in continuare organismul sa utilizeze acest nutrient.

Seleniu – Gasit in sol si apa, acest mineral ajuta tiroida sa „munceasca”. Seleniul este unul dintre principalele minerale, cu proprietati antioxidante si rol important in functionarea creierului.

De unde sa obtineti natural seleniu: Cereale, ceapa, usturoi, nuci, soia, fructe de mare, carne si ficat, carnea de vita, de pui si de porc, fructele de mare si painea din cereale integrale.

Acizi grasi Omega-3 si Omega-6 – Acizii grasi Omega-3 ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral, artrita, cataracta si cancer. Acizii Omega-6 ajuta la imbunatatirea starii in cazul eczemelor, psoriazisului si osteoporozei. Corpul nu poate produce acesti acizi grasi esentiali, care ajuta la stoparea inflamatiei. Retineti ca un raport echilibrat este de patru parti omega-6 la o parte omega 3. Exista suplimente, dar este mai bine atunci cand acesti acizi grasi provin din alimente.

De unde obtineti acizii grasi:

– Omega-3: somon, ton, sardine, nuci

– Omega-6: Uleiuri vegetale, nuci, pasari de curte

 

Nu neaparat cantitatea de antioxidanti din dieta este importanta, ci diversitatea lor, deci modul in care acestia interactioneaza si actioneaza simultan pentru mentinerea sanatatii celulare a organismului.