Conopida este una dintre multele alimente minunate din familia crucifere, impreuna cu broccoli, varza, varza creata. Dupa ce ai cumparat conopida pune-o intr-un castron mare de apa rece sarata, timp de aproximativ 15 minute, pentru a te asigura ca insectele sau pesticidele daunatoare sunt eliminate.
Conopida are un gust delicios. Una dintre cele mai bune aspecte nutritionale este valoarea ridicata de vitamina C, ea ofera intr-o portie 77% din necesarul zilnic. Conopida este, de asemenea, o sursa buna de vitamina K, proteine, tiamina, riboflavina, niacina, magneziu si fosfor si o sursa foarte buna de fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu si mangan.
Conopida contine sulforafan si indoli, substante care s-a demonstrat ca previn cancerul. O dieta bogata in crucifere, familie din care face parte si conopida, reduce semnificativ riscul de cancer, in special cancerul la san, cel de colon, cancerul de prostata si cel ovarian.
Acizii grasi omega 3 si vitamina K reduc inflamatiile intestinale, cele provocate de artrita si durerea cronica.
Conopida contine, de asemenea, seleniu care, impreuna cu vitamina C, intareste sistemul imunitar.
Conopida este o sursa excelenta de fibre, esentiale unei digestii optime. Conopida contine un nivel crescut de acid folic, care regleaza nivelurile de homocisteina, un marker asociat bolilor cardiace.
Daca vom presara putin turmeric peste conopida, vom obtine o mancare cu efecte antiinflamatoare, antitumorale si antioxidante.
In medicina Ayurveda, turmericul este considerat un tonic pentru intregul organism, ajutand la cresterea energiei corpului. Indienii il folosesc pentru purificarea sangelui, dureri, afectiuni respiratorii (astm, alergii, sinuzita, tuse), anorexie, reumatism, rani diabetice si probleme ale pielii.
Cum trebuie consumata conopida
Proprietatile de mai sus se pastreaza daca aceasta este consumata in stare cruda. O poti include in salate alaturi de morcovi, telina, patrunjel, sfecla.
Daca totusi creuda ti se pare greu de mancat si vrei sa o prepari termic tine cont ca pe masura ce aceasta este preparata termic isi pierde treptat din proprietati.
O varianta buna o reprezinta conopida fiarta rapid la aburi, in timp ce la cuptor sau pane aceasta isi pierde majoritatea vitaminelor, enzimelor, compusilor pe baza de sulf si asta datorita expunerii indelungate la temperaturi ridicate.
Healthy Eating
Mai jos va propun doua retete foarte gustoase in care folositi conopida. Voi pe care o preferati? Eu o prefer pe prima 😉
Salata de conopida cruda, rosii, avocado si patrunjel proaspat
Ingrediente
Modul de preparare:
Eventual aceasta salata o puteti manca la orice sursa de proteina preferati voi (peste, pui, porc, ou, branza etc). Daca doriti sa o faceti mai consistenta puteti sa ii adaugati un iaurt si sa o mancati cu o lipie ca un fel de shaworma sanatoasa 😀
Piure de conopida
Ingrediente:
Mod de preparare:
Fierbeti la abur cateva minute conopida astfel incat aceasta sa se inmoaie putin. Puneti la un blender conopida fiarta, usturoiul si laptele, turmericul si putin piper si condimentele preferate. Amestecati bine pana obtineti un piure fin J.