Din punct de vedere al alimentatiei, omul este mai mult creatia dorintei, decat a nevoii, dar fara sa isi asume consecintele ? .
„Daca reusim sa gasim pentru fiecare om echilibrul dintre alimentatie si exercitiile fizice, astfel incat sa nu fie nici mai mult nici mai putin, am reusit sa descoperim mijlocul de intretinere a sanatatii.”
If we could give every individual the right amount of nourishment and exercise, not too little and not too much, we would have found the safest way to health. Hippocrates
Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/hippocrates_153531
Daca nutritia este o stiinta exacta, alimentatia este o arta, cu ajutorul careia putem folosi hrana pentru a crea fericirea ?
O alimentatie corecta presupune o mare diversitate de alimente. Excluderea unui produs sau mai multor produse priveaza organismul de posibilitatea unei selectii optime a componentilor necesari sintezei compusilor proprii.
Adica, fiecare produs alimentar are compozitia sa caracteristica si in consecinta contine substante care nu se repeta in alte produse. De aceea este foarte important pentru o alimentatie echilibrata modul in care se asociaza diferitele produse alimentare pentru a realiza o combinatie in care sa se gaseasca toate substantele nutritive si in proportii optime pentru buna functionare a organismului.
Fiecare aliment contine o serie de compusi nutritivi care il fac de unic ? dar are si o serie de deficiente sau inconveniente nutritionale care trebuie cunoscute pentru a preveni consecintele negative.
Continutul in substante nutritive al produselor alimentare variaza de la un aliment la altul in raport cu varietatea, conditiile de dezvoltare, tehnologia de prelucrare, provenienta etc.
Din punct de vedere al naturii componentilor ce-i contin, al calitatii acestora si al locului si rolului pe care il au in dieta zilnica, alimentele se impart in mai multe grupe, fiecare avand caracteristicile nutritionale specifice. Fiecare grupa contine alimente inrudite care se pot inlocui intre ele intr-o ratie , dar alimente dintr-o grupa nu pot inlocui pe unele ce apartin altei grupe nutritionale. Am vorbit despre grupele de alimente: http://duluana.ro/grupele-alimentare-partea-1-legumele-si-vegetalele/
http://duluana.ro/grupele-alimentare-partea-2-fructele/
http://duluana.ro/grupele-alimentare-partea-3-cerealele-painea-orezul-pastele/
http://duluana.ro/grupele-alimentare-partea-4-laptele-si-derivatele-din-lapte/
http://duluana.ro/grupele-alimentare-partea-5-grasimile-alimentare-si-uleiurile/
http://duluana.ro/grupele-alimentare-partea-6-ouale-carnea-si-pestele/
http://duluana.ro/grupele-alimentare-partea-7-produsele-zaharoase-si-bauturile/
http://duluana.ro/grupele-alimentare-partea-a-8-nucile-si-semintele/
Din punct de vedere al alimentatiei, omul este mai mult creatia dorintei, decat a nevoii, dar fara sa isi asume consecintele ?
Apetitul si repulsia sunt moderate la nivelul cortexului. Legatura stransa dintre simtul gustului si simtul mirosului este un lucru de care nu suntem intotdeauna constienti. Dar, ati observat ca atunci cand raciti puternic nu mai puteti mirosi dar de asemenea si gustul mancarii se estompeaza si mancati doar pentru ca trebuie deoarece nu va mai bucurati de gustul placut a ceea ce mancati. Chiar ma distram pe tema asta cu o colega zilele trecute care manca o banana si zicea ca nu simte nici un gust, ea fiind foarte racita, si eu i-am spus: da dar norocul tau este ca stii ce gust are banana asa ca iti poti imagina ca este cea mai dulce si buna banana pe care o mananci :).
Partea din creier care analizeaza mesajele ce sosesc la receptorii olfactivi este strans conectata cu sistemul limbic, acea parte a creierului care este implicata in emotii, dispozitie si memorie.
Este denumit creierul primitiv, uneori chiar creierul olfactiv.
Ati vazut ca atunci cand treceti pe langa o covrigarie sau brutarie mirosul de covrigi proaspeti sau de paine proaspata va determina o senzatie de foame chiar daca nu va era foame pana atunci?
La fel este si cu mirosul neplacut care iti poate produce repulsie sau greata si iti taie imediat pofta de mancare, cu exceptiile de rigoare bineinteles 🙂 deoarece mie imi place foarte mult branza cu mucegai, care cu cat are mai mult mucegai sau miroase mai tare cu atat imi creeaza senzatia de foame si de pofta. Este asa cum imi place sa ii spun Comfort food ☺
Ideea este ca unele mirosuri ne pot readuce in memorie evenimente speciale din trecut, de mult uitate. Aceasta se intampla deoarece avem tendinta sa ne amintim de acele lucruri care au o semnificatie emotionala specifica, fiindca ariile corticale care analizeaza amintirile si care sunt esentiale in aducerea lor in memorie sunt, de asemenea, strans legate de sistemul limbic, care, la randul lui, este legat de centrii olfactivi din creier.
Ca si mirosul, mecanismul gustului este declansat de continutul chimic al substantelor din ceea ce mancam si bem. Mugurii gustativi se gasesc in centrul sistemului olfactiv. Presarate pe suprafata limbii se gasesc mici proeminente denumite papile. In interiorul acestora se afla mugurii gustativi. Un adult are aproximativ 9.000 de muguri gustativi, mai ales pe fata superioara a limbii, dar exista un numar redus pe palat si pe faringe.
Ce gusturi simtim? : gustul amar, gustul acru, gustul sarat si gustul dulce. Combinarea acestor gusturi face posibila o gama larga de senzatii care pot fi detectate atunci cand creierul analizeaza producerea relativa a aromelor principale. Unul din gusturile mai puternice, cum ar fi gustul „iute al mancarii”, apare prin stimularea terminatiilor senzitive dureroase din limba.
Aceste aspecte ne fac sa avem o alimentatie dezechilibrata deoarece vom manca in functie de dorinta decat de nevoie. Efectele alimentatiei dezechilibrate asupra sanatatii: carentele proteice, anemiile nutritionale, gusa endemica, obezitatea cu maladiile asociate: diabet, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, comotii cerebrale etc.
Maine vorbim despre factorii nutritivi cu rol energetic si biocatalitic din alimente cat si biodisponibilitatea factorilor nutritivi