Pentru ca in ultimul timp ma lupt cu multe persoane care sunt „fani” ale asa numitelor batoane proteice sau de slabit, incerc sa prezint cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont cand alegem genul acesta de produse, deoarece uneori pot fi alegeri mult mai rele decat alte gustari considerate nesanatoase. Eu am stat intr-un magazin 15 minute in fata unui raft cu batoane proteice si m-am luptat cu dorinta de a manca ceva sanatos, satios si bineinteles bun la gust, desi citeam eticheta si vedeam ca nu e asa, dar multe lucruri imi ajutau „mintea” sa creada ca e buna alegerea.
Multa lume se lasa „mintita” de faptul ca scrie proteic pe eticheta sau ca il achizitioneaza dintr-o sala de sport deci ar trebui sa fie sanatos, sau scrie cuvantul magic pe care toti cei care vor sa slabeasca il cauta, respectiv sa obtina rezultate fara efort.
Ce trebuie sa urmariti cand alegeti aceste gustari astfel incat ea sa fie o alegere sanatoasa si echilibrata din punct de nutritional este in primul rand: ponderea carbohidratilor in totalul nutrientilor. Unele batoane sunt denumite ca si „proteice” dar contin mai multi carbohidrati decat proteine, si deci contin o proportie similara de zahar ca si batoanele clasice de ciocolata. Acest lucru se intampla in special datorita gustului, deoarece cu cat batonul contine mai mult zahar, cu atat este mai gustos. Acesta este mascat sub denumiri diverse si ciudate precum: dextroza, fructoza, sirop de orez, melasa, miere sau nectar de agave, etc.
Ideea este ca un baton proteic trebui sa contina in primul rand proteina. Nu spun ca nu poate contine deloc carbohidrati dar acestia nu trebuie sa fie primii pe lista de ingrediente ale batonului.
Practic cel mai bine urmariti raportul intre numarul total de carbohidrati si proteina. Daca aveti un raport mai mare de 2 atunci alegeti alt baton proteic. Ideea este ca daca intr-un baton aveti 30 de g de carbohidrati si un numar de 6 g de proteina atunci raportul este de 5:1, ceea ce inseamna ca produsul contine mai multe zaharuri decat produsul „proteic”.
Daca pe eticheta scrie ca nu contine zahar probabil ca va contine alte tipuri de indulcitori (acesulfam potasiu, aspartam, sucraloza, manitol, sorbitol, maltitol) sau potentiatori de arome, ceea ce va da gust produsului si nu va permite aparitia pe eticheta a unui numar mare de carbohidrati. Dar trebuie sa aveti grija daca consumati aceste tipuri de indulcitori deoarece ele pot provoca probleme digestive si dezechilibre in organism, asa ca mai bine alegeti un produs care nu contine acest tip de indulcitori.
Daca tot vreti baton proteic alegeti produsele care iti ofera macar 10 g de proteine pe portie. Urmariti eticheta ca acest indicator sa fie la bucata si nu la 100 g deoarece majoritatea batoanelor proteice au mai putin de 100 g. Alegeti produsele care va pot aduce cam 18-20 g de proteina pe portie (Proteina din zer, cazeina, proteina din ou sau mazare sunt cele mai de calitate tipuri de proteine care se folosesc pentru productia batoanelor proteice).
Urmariti si numarul total de calorii pe care il aduce produsul deoarece el trebuie sa contina ceva calorii avand in compozitie proteina, fibre si carbohidrati, dar trebuie sa vedeti si cate calorii are produsul respectiv. Daca mancati un baton de 60 de g sau 80 de g si acesta are 450 de calorii atunci ii faceti organismului vostru mai mult rau decat bine deoarece tot in aceleasi calorii ati putea manca 2 oua fierte cu 50 de g de avocado si o rosie si 2 felii de paine wasa (care in mod sigur va va aduce mai multa proteina de calitate decat batonul proteic un ou avand aproximativ 7 g de proteina).
Batoanele proteice sunt o optiune buna cand sunteti pe fuga si nu aveti de unde sa luati rapid oua fierte, avocado si rosii… (desi daca aveti in drum un mega de la care va puteti crea salata proprie puteti alege si aceasta optiune J), dar atunci cand apelati la aceasta sursa va trebui sa stiti ce sa alegeti astfel incat sa beneficiati de calitatile acestui tip de gustare si sa nu va faceti mai mult rau decat bine.
Si pentru ca mai devreme am spus de avocado care reprezinta o sursa de grasimi sanatoase asta inseamna ca in alegerea batonului vostru trebuie sa tineti cont si de grasimile saturate din produsul pe care il alegeti si sa nu depasiti cam 3-4 g de grasimi saturate.
Si pentru ca este o gustare care sperati sa va tina de foame pe o perioada destul de lunga trebuie sa contina si fibre. Despre importanta fibrelor citeste aici: http://duluana.ro/fibrele-alimentare-un-prieten-bun-pentru-o-alimentatie-sanatoasa/
Deci alege un produs cu minim 3 g de fibre, dar cu cat mai multe cu atat mai bine.
Concluzie: Mai mult nu e neaparat mai bun, deci cu cat mai putine ingrediente contine un baton, cu atat este mai bine. De asemenea, cu cat compozitia contine ingrediente naturale, cu atat batonul vostru proteic este mai sanatos. Prin urmare, ar fi bine sa evitati cumpararea batoanelor proteice care contin prea multe substante chimice pe care nici nu le puteti pronunta.