Invidia este rezultatul conditionarii prin comparatie. Tu cu cine te compari?

Batonul proteic este o optiune buna pentru o gustare sanatoasa?
septembrie 11, 2019
Cartofii dulci, extrem de sanatosi
septembrie 19, 2019

Stop Being Jealous Showing Warning Sign And Stopping

Citeste sa afli cu cine trebuie sa te compari ca sa obtii rezultatele dorite atunci cand alegi sa schimbi ceva in bine in viata ta si cum sa iti canalizezi energia ca sa obtii rezultate sustenabile si durabile.

In ultimul timp nu am mai vorbit despre ceea ce este foarte clar si despre ceea ce spun fiecarei persoane care ajunge la mine si imi spune ca altii fac mult mai putin efort si au rezultate mai bune, respectiv sunt invidioase si geloase si isi gasesc scuze ca sa renunte si isi creeaza frustrari personale care in timp nu vor duce la nimic bun. Mereu aud afirmatii de genul: „vecina, colega, am citit pe internet despre…, nu face nimic din ce imi recomanzi tu si bea ceaiul minune si a slabit ….kg” si eu fac ce trebuie si nu am rezultate. Raspunsul meu de obicei este: Hai sa vedem cum erai acum 1 luna si cum esti acum? Chiar ti se pare ca este inutil si nu ai rezultate? Si de obicei rezultatele exista intotdeauna numai ca suntem prea orbiti de „invidie si gelozie” ca sa vedem evidentul din fata noastra.

Acum ma refer in principal la slabit si sport dar ceea ce se aplica aici se poate aplica la orice punct din viata ta.

Ideea este cu cine te compari si mai ales de ce. Sfatul meu este sa te compari intotdeauna cu o versiune a ta ca sa iti vezi evolutia sau nu, si sa tii cont ca nimeni nu este perfect desi poate ti se pare ca altii sunt.

Practic atunci cand te compari cu alte persoane, de obicei nu alegi sa te compari cu cineva mai slab sau mai prost ca tine, si aceasta comparatie nu va face decat sa iti alimenteze frustrari, inferioritate sau gelozie pentru ca altcineva va avea intotdeauna un loc de munca mai bun, note mai mari, haine mai frumoase, un corp mai bine lucrat, o casa si o masina mai buna si mai multi bani decat tine etc.

Daca te compari tot timpul cu cei din jur esti predispus cu siguranta catre invidie si gelozie. Asa ca daca vrei sa evoluezi si sa cresti trebuie in primul rand sa intelegi ca TU esti TU, ceilalti sunt ceilalti si fiecare este unic in felul sau cu calitatile si defectele lui pentru ca nimeni nu este perfect.

Ce este invidia? Conform wikipedia: Invidia este un sentiment de parere de rau, de necaz, de ciuda, provocat de succesele, calitatile sau situatia buna a altei persoane https://ro.wikipedia.org/wiki/Invidie

Conform unui studiu realizat de GFK intitulat:” INVIDIA LA ROMANI – Raport de cercetare pentru PressOne Iunie 2018”

https://images.pressone.ro/wp-content/uploads/2018/10/25151618/25.10.2018_Raport_invidia_GfK_PressOne.pdf

s-a evidentiat faptul ca romanii sunt predispusi la comparatii sociale, in functie de care isi judeca succesele sau esecurile, ceea ce din punctul meu de vedere este total gresit.

Si totusi, invidia este o emotie negativa pe care multi dintre noi nu dorim sa o recunoastem, fiindca ne plaseaza intr-o pozitie inferioara din perspectiva sociala.

Respondentii au obtinut un scor echilibrat cand au fost intrebati daca isi compara comportamentul din societate sau rezultatele muncii cu ale altora.

  • 25% au declarat ca isi compara ceea ce au realizat in viata cu ceea ce au facut altii.
  • 43% au spus ca invidia ii motiveaza sa-si realizeze obiectivele.
  • 58% au spus ca simt ostilitate fata de oamenii pe care ii invidiaza.
  • 59% au spus ca si-ar dori ca persoanele pe care le invidiaza sa isi piarda avantajele.

Invidia iti distruge energia de care dispui intr-un mod absolut inutil. Decat sa fii invidios, mai bine descopera ce poti face cu aceasta energie, ce anume poti crea bun pentru tine. Invidia este buna, daca este gestionata corect.

Totul porneste de la modul in care „pui” problema, de modul in care gandesti. Invidia functionala este chiar utila pentru oameni. Invidia este utila pana la punctul in care nu afectezi drepturile altora si nu-ti afectezi tie sanatatea psihologica.

Viata nu este o competitie, nu trebuie sa fii mai bun(a) decat celalalt, dar te va ajuta sa te compari cu o versiune mai veche a ta si sa-ti faci periodic upgrade la cea mai buna varianta a ta.

Poti sa te simti foarte bine cu ceea ce ai sau frustrat pentru ceea ce nu ai. Totul tine de alegeri si de modul in care actionezi. Attitude+choice=LIFE