Dupa cum am mai scris cand am vorbit de carbohidrati acestia se transforma in energie. Exista trei tipuri de monozaharide care ne intereseaza: glucoza, fructoza si galactoza.
Glucoza este carbohidratul pe care corpul tau il iubeste si cu care se hraneste.
Pentru mai multe informatii despre carbohidrati citeste aici: http://duluana.ro/tie-ti-e-frica-de-carbohidrati-atunci-cand-vrei-sa-slabesti/
Carbohidratii buni pentru organism sunt carbohidratii complecsi iar cei rai sunt carbohidratii simplii care au fost cândva carbohidraţi complecşi si prin procesul de prelucrare au fost inlaturate fibrele alimentare, vitaminele şi mineralele şi astfel au rămas doar glucide sau zaharuri simple, „rele”, pe care corpul nostru le absorbe rapid şi care se depun foarte uşor sub formă de grăsime, determină creşteri şi scăderi bruşte ale glicemiei ( a zahărului din sânge), influenţând astfel într-un mod negativ apetitul (adică pot creşte senzaţia de foame). Principalele surse sunt zahărul rafinat (şi tot ce îl conţine în cantităţi mari) şi făina albă – adică alimentele procesate, produsele de patiserie, cofetărie, gemurile, dulceţurile, siropurile, băuturile carbogazoase, etc.
De ce trebuie sa tinem cont pentru a folosi eficient carbohidratii?
Ce sa mananci ca sa iti aduci in alimentatie carbohidrati complecsi?
1.Pâinea şi produsele din cereale integrale. Înlocuieşte toate produsele din făină albă (paste, pâine albă, cereale dulci) existente în dieta ta cu variantele lor integrale (paste integrale, pâine integrală, cereale integrale). Senzaţia de saţietate după consumare lor este mai lunga, iar impactul asupra glicemiei este mult mai redus. Orezul brun este orez integral, o sursă excelentă de carbohidraţi complecşi, cu toate că timpul de fierbere este dublu faţă de orezul alb. Alături de o salată de varză albă proaspătă cu mărar sau ciuperci şi dovlecei la grătar, poate alcătui un prânz excelent, săţios, sănătos şi care te ajută să şi slăbeşti.
2. Leguminoasele. Sunt o categorie aparte de carbohidraţi complecşi, fiind ştiinţific dovedit că protejează inima şi arterele, scad colesterolul şi îţi prelungesc viaţa. Indiferent ca alegi fasole albă, neagră sau pestriţă, mazăre sau linte colorate, beneficiezi de o mulţime de fibre, vitamine şi minerale cu mare biodisponibilitate, precum şi de proteine de cea mai bună calitate.
3. Legumele. Sunt piatra de temelie a oricărei diete sănătoase şi echilibrate, cele mai bogate surse de antioxidanţi, dar şi de fibre şi carbohidraţi buni, care-ţi oferă energie durabilă. De la legumele verzi (varză, conopidă, spanac, urzici, salată verde, pătrunjel etc.) şi roşii (ardei, roşii etc.) la cele galbene (morcov, dovleac etc.) violet (varza roşie, sfecla, vinetele), curcubelul vegetal nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie, ca o garanţie a sănătăţii de fier.
Citeste mai multe despre culorile legumelor si cum te ajuta acestea sa fii fericit la adresa: http://duluana.ro/curcubeul-fenomenul-care-te-ajuta-sa-fii-sanatos-si-fericit/
4. Fructele proaspete. Sunt o alegere foarte sănătoasă, deoarece sunt pachete de nutrienţi bogate în fibre (ceea ce încetineşte absorbţia zaharurilor concentrate), vitamine şi minerale, direct responsabile pentru sănătatea şi buna funcţionare a organismului tău în orice moment.