Catina alba sau ginsengul romanesc – beneficii, contraindicatii si cum sa o prepari

Rabdarea este o arma a oamenilor care au ceva experienta de viata
iulie 27, 2020
Ce sa faci ca sa slabesti? Urmareste progresul si nu perfectiunea
septembrie 3, 2020

Beneficiile catinei

Cu atatea substante nutritive si o cantitate de 10 ori mai mare de vitamina C decat citricele, beneficiile catinei sunt impresionante.

Consumata constant, catina este un mare ajutor in prevenirea multor afectiuni prin intarirea imunitatii, efectul de detoxifiere, proprietatile energizante, combaterea infectiilor

Cel mai des, catina este intrebuintata in tratarea racelilor si a virozelor respiratorii, avand un mare aport de vitamine si substante ce intaresc sistemul imunitar si ajuta organismul in lupta impotriva virusilor.

Fructele de catina sunt adevarate minuni pentru noi, care detin cele mai importante surse ale organismului uman, pornind de la microelemente, saruri minerale pana la vitamine, antioxidanti si hormoni vegetativi.

Cele mai importante microelemente prezente in fructul de catina sunt data de Ca, Mg, Fe, P(Fosfor), K(Potasiu), Mo(Molibden), B(Bor)

Vitaminele au un rol important in functionarea normal a organismului, vitaminele intalnite la fructul de catina sunt urmatoarele:  A, B1, B2, B6, B9, E.

A – protejeaza pielea, inhiba imbatranirea prematura

B1(tiamina) –  ajuta la vitalizarea organismului prin stimularea Sistemului Nervos Central

B2(riboflavina) – este ideala pentru persoanele care sustin un efort fizic repetat

B6( piridoxina) – stimuleaza sistemul muscular are loc (dezvoltarea masei musculare) prin cresterea in volum in timpul efortului depus in timpul antrenamentelor.

B9( acid folic) – are putere accelerata de crestere a firului de par, unghiilor

https://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83tin%C4%83_alb%C4%83

Datorita nuantei fructului de galben-orange putem sa identificam concentratia de β-caroten pe care o poseda, unii cercetatori afirmand ca acest fruct contine mai mult β-caroten decat morcovul.

Efect vitaminizant. Fructele de catina contin aproape toate mineralele si vitaminele necesare organismului uman. Un pahar de suc de catina cu miere, proaspat preparat, consumat dimineata, va asigura portia de vitamine si energie pe tot parcursul zilei.
Efect imunostimultor. Catina ajuta organismul sa se mentina sanatos si puternic si, la nevoie, sa lupte impotriva bolilor. Mai mult, are proprietati antibiotice si combate direct infectiile bacteriene.
Efect depurativ. Ajuta organismul sa elimine toxinele atat din sistemul digestiv cat si de la nivelul ficatului, contribuind la o mai buna functionare a acestora.
Efect antioxidant. Catina este plina de antioxidanti puternici ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, a substantelor toxice preluate din mediu si previn aparitia celulelor canceroase.
Efect antiinflamatorCatina este un bun antiinflamator si antibacterian nu doar la nivel intern, fiind des utilizata si in tratarea afectiunilor pielii, ranilor sau arsurilor.
Efect cicatrizant. In administrarea externa catina are un puternic efect cicatrizant, hraneste pielea si o ajuta sa se refaca. Poate fi folosita cu succes ca inlocuitor al lotiunilor sau cremelor calmante de dupa expunerea la soare.

Contraindicatii catina

Este adevarat ca aceasta planta-minune are numeroase efecte benefice asupra organismului, dar trebuie sa avem grija si la situatiile care ar putea inrautati siutatia in loc sa o rezolve.

Desi nu exisa suficiente studii si date pentru a sustine aceasta ipoteza, femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza le este recomandat sa nu consume catina deoarece nu se stie ce efect ar putea avea asupra copilului.

Deoarece are un efect de dilatatie a vaselor de sange, catina nu este recomandata persoanelor cu tensiune scazuta sau care urmeaza deja un tratament anti-hipertensiv.

Inainte cu doua saptamani de o interventie chirurgicala nu trebuie sa consumati catina, fiindca procesul de coagulare al sangelui poate fi incetinit, astfel crescand riscul de sangerare in timpul operatiei si postoperator.

Deoarece favorizeaza aparitia unei sangerari, este contraidicat si persoanelor care iau aspirina sau heparina, diclofenac, ibuprofen, naproxen, deltaparina, enoxaparina, etc. Cereti ȋntotdeauna sfatul medicului, mai ales ȋn cazul ȋn care consumati produse pe baza de catina o perioada mai lunga de timp

Atunci cand este folosita ca si medicament, sub forma de ceaiuri spre exemplu exista pericolul de aparitie a vanatailor sau de crestere a timpului in care se coaguleaza sangele la persoanele care au predispozitie la acest fenomen.

In cazul persoanelor cu hipoglicemie, catina nu este recomandata deoarece aceasta scade si mai mult glicemia.

La cei ce sufera de boli autoimune, consumul de catina – un foarte bun stimulant al sistemului imunitar – poate avea efectul nedorit de a agrava boala.

De asemenea, alergia la catina reprezinta un motiv extrem de important pentru a nu consuma produse care o contin.

Retete

Suc de catina, morcov si iaurt

Ingrediente:  50 g de catina, 1 morcov , 1 pahar de iaurt (200 ml) – In loc de iaurt, puteti folosi lapte batut, 1 lingurita de miere

Spalati bine boabele de catina, si aruncati-le pe cele strivite sau alterate. Puneti catina in blender si adaugati o cantitate dubla de apa, adica 100 ml (½ pahar). Mixati pana cand fructele devin pasta. Puneti apoi in blender morcovul taiat cubulete si daca este nevoie mai adaugati putina apa. La sfarsit puneti in blender iaurtul si mierea si consumati cu placere 😊

Inghetata 😊

Un alt fel in care poti sa consumi catina este prin mixarea ei in robotul de bucatarie impreuna cu banane congelate. Astfel obtii o inghetata dulce-acrisoara care spre deosebire de inghetata din comert, aceasta va avea un efect energizant si vitaminizant, fara surplusul de zahar rafinat si lactate.

Decoct din boabe de catina

Peste 2 linguri de boabe de catina se toarna 500 ml apa clocotita. Se fierb timp de 10 minute si apoi se lasa o ora in vas acoperit. Se strecoara si se bea caldut. Este indicat in tratarea hepatitelor si a anemiilor puternice. De asemenea, are un rol deosebit in tratarea asteniilor, a starilor de oboseala fizica si psihica.

Infuzie din boabe de catina

Peste 2 linguri cu fructe uscate sau proaspete se toarna 500 ml apa clocotita. Vasul se acopera timp de 30 de minute si apoi se poate bea infuzia. Este folositoare pentru tratarea bolilor hepatice, dermatologice, in anemii si reumatism.

Ceai de catina

Se prepara din 1-2 lingurite de fructe de catina, zdrobite oparite cu 250 ml de apa clocotita, lasandu-se la infuzat timp de 30 minute. SE beau 2-3 cani pe zi. Este un ceai vitaminizant de exceptie.

NotaConsultul si opinia medicului de familie sau specialist este prioritara. Sa nu acordati prerogativele unui medic nimanui, oricȃt de specialist ar parea ȋn mediul online.