Pentru ca in ultimul timp tot vorbesc cu diferite persoane si le intreb daca alimentatia lor contine suficiente fibre si primesc tot felul de raspunsuri haioase mi-am dat seama ca desi am scris anterior un articol despre fibre (pe care il poti citi aici: http://duluana.ro/fibrele-alimentare-un-prieten-bun-pentru-o-alimentatie-sanatoasa/) tot nu se stie asa multe despre ce sunt fibrele si de ce trebuie sa includem fibre in alimentatie.
Fibrele sunt importante in dieta deoarece produc senzatia de satietate si previn astfel excesul alimentar. Suplimentar, reduc riscul constipatiei deoarece favorizeaza eliminarea produsilor toxici din colon si hranesc mucoasa intestinului.
Atunci cand nu ai un regim variat este dificil sa iti aduci aportul necesar de fibre. In mare parte aproximativ 35 g pentru barbati si 25 g pentru femei.
Actioneaza ca un laxativ natural datorita cresterii bolului alimentar neutilizabil care permite trecerea acestuia mult mai rapid in colon. Fibrele in special cele solubile imbunatatesc controlul glicemiei, incetinind rata la are este eliminata mancarea din stomac ceea ce duce la intarzierea cresterii glicemiei dupa mese si astfel prevenind eliberarea exagerata de insulina.
Ce sa mananci?
Ce ai putea sa mananci ca sa faci acel minim de fibre?
De exemplu dimineata ai putea manca un iaurt cu 50 de grame de fulgi de ovaz si 125 g de afine ceea ce ar insemna un numar de aproximativ 11 g de fibre
La pranz poti alege 200 g de broccoli cu 200 g de morcov si 50 g de avocado ceea ce ar inseamna un numar de 15 g de fibre.
Si deja avem un numar de 26 de g de fibre. Bineinteles ca trebuie sa tii cont si de alte aspecte cum ar fi cantitatea de zahar si alte lucruri ce tin de specificul fiecarei persoane.
Poti inlocui broccoli cu conopida, zmeura cu mure, baby spanac cu salata verde, poti alterna si cu ardei gras, rosii, castraveti, grepfruit.
Tu cate g de fibre ai mancat azi?